Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prehľad PRÍZNAKOV koronavírusu, ktoré sú MENEJ známe: Aj takto sa môže ohlásiť VÍRUS!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vypadávanie vlasov, zápal spojiviek, krvné zrazeniny. Aj to môžu byť príznaky, že vaše telo bojuje s koronavírusom COVID -19. Symptómy môžu dokonca pretrvávať aj dlho po vyliečení.

Najčastejší prejav ochorenia je kašeľ, horúčka a dýchavičnosť. To sú známe príznaky, o ktorých vie už takmer každý. Ako sa píše na medicaldaily.com, ak vám však začnú z neznámeho dôvodu vypadávať vlasy, alebo stratíte sluch, mali by ste zbystriť pozornosť. Aj to môže znamenať, že ste sa nakazili. 

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré ochránia pred škodlivými účinkami ALKOHOLU: Detoxikujú PEČEŇ!

Pozrite sa na prehľad symptómov ochorenia, ktoré nie sú až tak veľmi známe: 

1. Vypadávanie vlasov

Niektorí ľudia, ktorí ochoreli na koronavírus COVID -19, si všimli, že okrem známych príznakov ako vysoká horúčka, nepríjemný kašeľ, im začali vo veľkom vypadávať vlasy. Podľa článku, ktorý bol uverejnený v The New York Times to môže súvisieť so stresom, ktorému je telo vystavené, keď bojuje s infekciou. Strata koruny krásy však môže mať veľa iných príčin ako je samotný vírus, vypadávanie môže spôsobiť stres z pandémie, či osobné problémy.

2. Zápal spojiviek

Lekári varujú, že veľa pozitívnych pacientov na COVID-19 má zapálené oči. Zápal spojiviek alebo konjunktivitída je nákazlivá vírusová alebo bakteriálna infekcia spojivky, teda membrány, ktorá pokrýva očnú guľku a lemuje viečko. Ďalším príznakom ochorenia sú viditeľné, červené krvné cievy v oku, opuchnuté viečka a nadmerné slzenie.

Prehľad PRÍZNAKOV koronavírusu, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Zmätenosť

Odborníci z kliniky Mayo uviedli, že starší ľudia, ktorí ochorejú na koronavírus môžu byť zmätení alebo dezorientovaní. Zmätok alebo náhla zmena správania je podľa nich prvým znakom vírusovej alebo bakteriálnej infekcie u seniorov.

4. Kožné vyrážky

U osôb sa môže na rukách alebo nohách vyskytnúť bolestivá a svrbiaca žihľavka. Fialové, purpurové opuchnuté prsty, ktoré vyzerajú ako omrznuté, sú tiež príznakom, že telo bojuje s týmto zákerným vírusom.

5. Žalúdočné ťažkosti

Ochorenie je spôsobené vírusom, ktorý napáda pľúca. Vedci ale zistili, že vírus negatívne ovplyvňuje viac telesných orgánov vrátane čriev a tráviaceho traktu. Niektorí ľudia majú hnačky a zvracajú ešte skôr, ako sa objavia ďalšie príznaky.

Prehľad PRÍZNAKOV koronavírusu, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Bolesť hlavy

Niektorí pacienti, ktorí ochoreli na koronavírus, hlásili dlhotrvajúcu bolesť hlavy.

„Existuje skupina ľudí, ktorých hlava bolela ešte dlho po ukončení akútneho ochorenia,“ uviedla neurologička Valeriya Klatsová.

7. Krvné zrazeniny

Podľa jednej európskej štúdie sa asi u jednej tretiny ľudí hospitalizovaných s COVID-19 tvoria nebezpečné krvné zrazeniny. Tie môžu upchať cievy idúce do srdca, pľúc, alebo mozgu. Okrem samotného vírusu ich tak na živote môže ohroziť infarkt, mŕtvica alebo pľúcna embólia. Hlboká žilová trombóza je krvná zrazenina, ktorá sa často nachádza vo väčších žilách na nohe. Ak blokuje prietok krvi, môže spôsobiť silné bolesti, pretože tkanivá na nohe sú zbavené kyslíka a živín.

8. Strata sluchu

Aj keď to nie je bežný príznak, niektorí ľudia sa sťažovali na náhlu stratu sluchu po tom, ako ochoreli. Iní pacienti pociťovali závraty a zvonilo im v ušiach. Dokonca u niektorých tento stav pretrvával dlhých 8 týždňov.

Prehľad PRÍZNAKOV koronavírusu, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Strata čuchu alebo chuti - alebo oboje

Nie je známe prečo, ale niektorí strácajú čuch alebo chuť. Tento stav u nich dokonca často pretrváva šesť a viac týždňov po zotavení sa z vírusu. Niektorí pacienti uvádzajú, že stratili oba zmysly naraz.

Viac o téme: ChorobaPrevenciaPríznakyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9