Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrozivá PREDPOVEĎ choroby mozgu: V týchto POLOHÁCH radšej nespite!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak chcete oddialiť vznik demencie, mali by ste si dávať pozor na to, ako spíte! Tento nevinný zvyk sa vám totiž môže neskôr vypomstiť. Hoci mnohí nad tým len mávnu rukou, nemalo by sa to podceňovať. 

Podľa jedného výskumu poloha v spánku môže oddialiť alebo zvýšiť šancu na vznik Alzheimerovej choroby.

Postupne ako slabne mozog, začnú sa objavovať príznaky, ktoré možno pomenovať jedným slovom – demencia. Jedným z najznámejších druhov tohto ochorenia je Alzheimerova choroba. Čím skôr sa podchytia prejavy ochorenia, tým je väčšia šanca na spomalenie progresu Alzheimerovej choroby. Spoznať čo najskôr prvé príznaky sa preto vyplatí! 

Čítajte tiež: Po tomto zistení si už zrejme ČOKOLÁDU nedáte: Súvislosť s nebezpečnou CHOROBOU

Alzheimerovu chorobu odhalíte vďaka nasledujúcim symptómom:

  • Strata krátkodobej i dlhodobej pamäti
  • Ťažkosti s rečou
  • Dezorientácia v čase a priestore
  • Problémy s vykonávaním bežných činností
  • Zmeny nálady a správania a pod

Ktorá poloha v spánku je najlepšia? 

Spomaliť priebeh ochorenia alebo znížiť riziko vzniku sa dá rôznymi spôsobmi. Výrazne pomôže zdravý životný štýl, ktorého súčasťou je zdravá strava, dostatok pohybu a spánok. Dostatok kvalitného spánku je dôležitý pre celkový bezproblémový chod organizmu. Dokonca aj spánkové polohy si treba všímať, nakoľko môžu vznik ochorenia podporiť alebo oddialiť. Niektoré z nich totiž nie sú bezpečné, čo sa týka Alzheimerovej choroby. 

Podľa odborníkov spanie na bruchu alebo na chrbte môže urýchliť vznik tohto neurodegeneratívneho ochorenia. Ako dodávajú vedci zo Stony Brook University v New Yorku, najlepšia je poloha spánku na boku. Použitím dynamického kontrastu pomocou magnetickej rezonancie (MRI) na zobrazenie mozgovej glyfatickej dráhy, teda komplexného systému, ktorý odstraňuje odpady a iné škodlivé chemické látky z mozgu, vedci potvrdili, že poloha na boku je najlepšou pozíciou na najefektívnejšie odstránenie odpadu z mozgu. U ľudí a mnohých zvierat je najbežnejšia práve poloha na boku v spánku. Nahromadenie odpadových chemikálií z mozgu môže prispieť k rozvoju Alzheimerovej choroby a ďalších neurologických stavov vrátane Parkinsonovej choroby.

Hrozivá PREDPOVEĎ choroby mozgu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dr. Benveniste, hlavný výskumný pracovník a profesor na oddeleniach anestéziológie a rádiológie na Lekárskej fakulte Stony Brook University, už niekoľko rokov používa dynamickú kontrastnú magnetickú rezonanciu na vyšetrenie glyfatickej dráhy u modeloch hlodavcov. Táto metóda umožňuje vedcom identifikovať a definovať glyfatickú cestu, kde mozgomiešna tekutina (CSF) filtruje mozog a vymieňa ju s intersticiálnou tekutinou (ISF), aby vyčistila odpad, podobne ako lymfatický systém z tela vylučuje odpad z orgánov. Počas spánku je glyfatická dráha najúčinnejšia. Odpad z mozgu zahŕňa amyloidné β (amyloid) a proteíny tau, chemikálie, ktoré negatívne ovplyvňujú mozgové procesy, ak sa hromadia.

"Analýza ukázala, že glyfatický transport bol najúčinnejší v laterálnej polohe v porovnaní s polohami na chrbte alebo na bruchu," potvrdil Dr. Benveniste. 

Dôležité zistenie

Mnohé typy demencie súvisia s problematickým spánkom a ťažkosťami so zaspávaním. Problémy so spánkom teda majú vplyv na ochorenie, ako potvrdil Maiken Nedergaard, ktorý bol súčasťou výskumu. Ak máte problémy so spánkom, môže sa vám časom zhoršiť pamäť a to je už len krok od vzniku Alzheimerovej choroby. Toto zistenie vedcov prináša nový pohľad a ukazuje, že je okrem iného dôležité, v akej polohe spíte. 

Viac o téme: ZdravieSpánokChorobyDemenciaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9