Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Po tomto zistení si už zrejme ČOKOLÁDU nedáte: Súvislosť s nebezpečnou CHOROBOU

Zobraziť galériu (2)

Mali by chrániť zdravie, no robia pravý opak?! Reč je o antioxidantoch, ktoré sa nachádzajú v potravinách ako je čokoláda alebo bobule. Ukázalo sa, že prispievajú k vzniku rakoviny. Ako je to možné a čo je za tým?

Štúdia naznačuje, že konzumácia väčšieho množstva čokolády môže zvýšiť riziko rakoviny čreva. Potraviny bohaté na antioxidanty, napríklad čokoláda, orechy a bobule, reagujú s črevnými baktériami. Prišli na to vedci, ktorí vykonali testy na myšiach, ktorým zaviedli zmutovaný proteín do hrubého čreva, čo zhoršilo ich rakovinu. 

Čítajte tiež: Úžasná moc MALÍN na ľudské bunky: Podceňované ovocie dokáže VIAC, ako si myslíte

Čo priťahuje rakovinu? 

Vedecký tím z Izraelskej hebrejskej univerzity v Jeruzaleme vysvetlil, prečo väčšina gastrointestinálnych rakovín začína práve v hrubom čreve. V tenkom čreve je totiž pomerne zriedkavá, zatiaľ čo rakovina hrubého čreva a konečníka je jednou z hlavných príčin úmrtí na rakovinu u mužov a žien. Otázkou je, čo „priťahuje“ rakovinu, ako sa píše na news-medical.net

Na zodpovedanie tejto otázky zistil profesor Yinon Ben-Neriah a jeho tím vedený Dr. Eliranom Kadoshom, že mutácie rakoviny nie sú nevyhnutne zlými činiteľmi. V skutočnosti, v určitých mikroprostrediach, ako sú črevá, môžu tieto mutácie pomôcť telu bojovať proti rakovine. Ak črevný mikrobióm produkuje vysoké hladiny metabolitov, aké sa nachádzajú v určitých potravinách bohatých na baktérie a antioxidanty, ako je čierny čaj a kakao, potom pôsobí ako obzvlášť pohostinné prostredie na mutované gény a zrýchľuje rast rakoviny čriev. Tieto zistenia boli uverejnené v časopise Nature.

Ben-Neriah a jeho tím mali na mysli črevné mikrobiómy, pričom sa bližšie zaoberali gastrointestinálnymi rakovinami. Vyzerá to tak, že našli dôvod, prečo sa v tenkom čreve zakorenia iba 2% rakovín, zatiaľ čo v 98% prípadov rakoviny sa vyskytne v hrubom čreve. Jedným z hlavných rozdielov medzi týmito dvoma orgánmi sú ich hladiny črevných baktérií: tenké črevo ich obsahuje pomenej, zatiaľ čo hrubé črevo väčšie množstvo. 

Po tomto zistení si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vedci začínajú venovať čoraz väčšiu pozornosť úlohe črevných mikrobiómov v našom zdraví. Patria sem, tak ich pozitívne účinky, ale aj v tomto prípade,  niekedy ich škodlivá úloha pri podporovaní chorôb,“ dodal profesor Yinon Ben-Neriah.

TP53 je gén nachádzajúci sa v každej bunke. Produkuje proteín nazývaný p53, ktorý pôsobí ako bariéra bunky a potláča v nej genetické mutácie. Keď sa však p53 poškodí, už viac nechráni bunku. Naopak, poháňa rakovinu, pomáha jej v rozširovaní sa a raste.

Na otestovanie svojej teórie vedci vložili do čriev mutované proteíny p53. Je úžasné, že tenké črevo reagovalo konverziou mutovaného stimulátora rakoviny p53 späť na normálny p53, ktorý lepšie potlačil rast rakoviny. Keď sa však do hrubého čreva vniesol mutovaný p53, spôsobilo to rakovinu a jej rozšírenie.  Vedci boli prekvapení výsledkom. Črevné baktérie v tenkom čreve sa zmenili a napadli rakovinové bunky, zatiaľ čo v hrubom podporili rakovinový rast. 

Vinník, ktorý je za vznikom rakoviny

Vedci následne podali myšiam antibiotiká na zničenie črevnej flóry v hrubom čreve. Akonáhle to spravili, mutovaný p53 nebol schopný pokračovať v podpore rastu rakoviny. Čo sa nachádza vo flóre, vďaka ktorej sa rakovina hrubého čreva tak rýchlo šíri? Podrobnejšia analýza identifikovala vinníka: črevnú flóru, ktorá produkuje metabolity, známe tiež ako „antioxidanty“. Tie sa nachádzajú vo vysokých koncentráciách v potravinách, ako je čierny čaj, horúca čokoláda, orechy a bobule. Keď vedci kŕmili myši stravou bohatou na antioxidanty, ich črevná flóra urýchlila režim ovládania rakoviny p53. Toto zistenie sa týka predovšetkým pacientov s kolorektálnym karcinómom v rodinnej anamnéze.

„Boli sme prekvapení, keď sme videli, do akej miery mikrobiómy ovplyvňujú mutácie rakoviny - v niektorých prípadoch úplne menia svoju povahu,“ zdieľal Ben-Neriah. 

Osoby s vysokým rizikom rakoviny hrubého čreva by si mali nechať častejšie vyšetrovať črevnú flóru a dvakrát premýšľať o potravinách, ktoré zjedia. Patria sem potraviny s antioxidantmi, ktoré sú zvyčajne dobré pre zdravie a chránia bunky pred voľnými radikálmi, spôsobujúcimi srdcové choroby, rakovinu a iné choroby. Bohaté na antioxidanty sú tiež ovocie a zelenina. 

Viac o téme: ZdravieRakovinaČreváAntioxidanty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9