Jeden druh oleja, ktorý sa používa v kuchyni, negatívne pôsobí na ľudský mozog. Vedci dvíhajú varovný prst a upozorňujú na mnohé procesy, ku ktorým dochádza pri jeho konzumácii. O aký olej ide a za aké zmeny v mozgu je zodpovedný?
Hoci nie je tak používaný ako olivový olej, mnohí ho uprednostňujú pri varení rôznych pokrmov. Ide o sójový olej, ktorý môže mať vplyv na neurologické stavy vrátane autizmu, Alzheimerovej choroby, úzkosti a depresie. Prišla na to štúdia uskutočnená vedcami z University of California – Riverside (UCR) a uverejnená v časopise Endocrinology.
Čítajte tiež: Kašlite na posilňovňu a dodržiavanie diét: 6 tipov na rýchlejšie spaľovanie tukov!
Zmeny v mozgu
Bola zrealizovanána myšiach, u ktorých výskumníci spozorovali výrazné účinky sójového oleja na oblasť mozgu – hypotalamus. V tejto oblasti údajne dochádza ku kritickým procesom. Konzumácia sójového oleja dokáže poznačiť a zanechať negatívne stopy na takmer 100 génoch, ktoré sa produkujú v hypotalame,. Dokonca by olej mohol mať vplyv na Parkinsonovu chorobu.
Hlodavce boli kŕmené troma rôznymi stravami s vysokým obsahom olejov. Jedna skupina konzumovala sójový olej, druhá modifikovaný sójový olej s nízkou hladinou kyseliny linolovej a kokosový olej.
Pravidelná konzumácia sójového oleja vedie nielen k obezite a cukrovke, ale prispieva aj k negatívnym zmenám v dôležitej časti mozgu: „Hypotalamus reguluje telesnú hmotnosť prostredníctvom metabolizmu. Udržuje telesnú teplotu a navyše, je dôležitý pre reprodukciu, fyzický rast a pre reakciu na stres,“ dodala vedúca autorka štúdie Margarita Curras-Collazová.
Dôležitá oblasť pre ďalší výskum
Nie je však stále jasné, ktoré chemické látky majú na svedomí spomínané zmeny. Isté je, že to nie je kyselina linolová a tiež stigmasterol, čo je látka podobná cholesterolu. Obe látky obsahuje sójový olej. Pre vedcov je to veľká výzva a zároveň ide o dôležitú oblasť pre budúci výskum – identifikácia látok, ktoré spôsobujú negatívne zmeny v mozgu. Podľa Poonamjot Deolovej, prvej autorke štúdie, by to mohlo pomôcť navrhnúť zdravšie oleje. Tento výskum však jasne ukazuje, že by ho tí, ktorí často používajú sójový olej v kuchyni, mali obmedziť.
Zistenia predošlých štúdií
Už predošlé výskumy ukázali, že na sójový olej si treba dávať pozor. Štúdia v roku 2015, na ktorej pracoval rovnaký tím vedcov zistil, že olej u myší vyvoláva obezitu, cukrovku, inzulínovú rezistenciu a stukovatenú pečeň. Ďalej v roku 2017 tí istí vedci odhalili, že sójový olej, ktorý je modifikovaný s nízkym obsahom hladiny kyseliny linolovej, spôsobuje nižšie riziko obezity a inzulínovej rezistencie.
Netreba ich hneď vyhadzovať
Čo je na tom najhoršie, týka sa to nielen sójového oleja, ale všeobecne sójových výrobkov a iných rastlinných olejov. Toxikologička na UCR a profesorka bunkovej biológie Frances Sladeková radí, aby sme hneď nevyhadzovali do koša tofu, sóju alebo sójovú omáčku.
„Sójové výrobky obsahujú menšie množstvo oleja. Ich výhodou je zase veľké množstvo zdravých zlúčenín, ako esenciálne mastné kyseliny a bielkoviny,“ povedala na záver Frances Sladeková.