Análny problém, ktorý mnohí taja: Nehanbite sa, môže vám ísť o život!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-03 14:00:00

Každý to už raz zažil. Nemohli ste obsedieť a bolo vám trápne poškriabať sa na zadku. Análne svrbenie alebo svrbenie konečníka je pre mnohých veľmi nepríjemná skúsenosť, ktorú si nechávajú pre seba. Navštíviť kvôli tomu lekára? Ani za svet! Robia však dobre?

Svrbenie v oblasti konečníka je vo väčšine prípadov úplne bežné. Nemusí ísť o nič vážne. Môže byť za tým napríklad nevhodné oblečenie alebo aj nechránený pohlavný styk. Na druhej strane, netreba tento problém podceňovať!

Čítajte tiež: Každodenné návyky, ktoré vás nenápadne oberajú o spánok: Zbavte sa týchto 8 narušiteľov!

Kedy spozornieť? 

Análne svrbenie totiž môže byť spojené so začervenaním, pálením a bolestivosťou v oblasti konečníka. Ak trvá dlhodobo, neostáva nič iné, len navštíviť svojho lekára, ako sa uvádza na mayoclinic.org. Jedine ten vám môže pomôcť a poskytne vám úľavu od tohto nepríjemného problému.

Zvyčajne si nevyžaduje lekársku starostlivosť. Kedy však treba spozornieť?

  • Análne svrbenie je intenzívne a pretrvávajúce.
  • Trpíte análnym krvácaním.
  • Análna oblasť je infikovaná.
  • Neviete prísť na to, čo je príčinou trvalého svrbenia.

Trvalé svrbenie konečníka môže súvisieť s nejakou kožnou chorobou alebo iným zdravotným problémom, ktorý si vyžaduje liečbu.

Možné príčiny 

Hygienické návyky

K zdravým návykom patrí neoddeliteľne osobná hygiena. Staráte sa dôkladne o svoju pleť? Niektoré produkty či spôsob udržiavania hygieny môžu podráždiť vašu pokožku. Patrí sem prehnané umývanie alebo naopak nedostatočná hygiena. Uškodiť vám môže aj používanie agresívneho mydla, vlhké obrúsky alebo toaletný papier, ktorý obsahuje farbivá a parfumy.

Infekcie

Sexuálne prenosné infekcie sa môžu týkať aj konečníka a spôsobiť análne svrbenie. Mrle ľudské sú však o niečo horšie a sú na vine, prečo si rukami často a dlhšie obdobie siahate na konečník. Dôvodom môže byť zanedbaná hygiena. Mrle žijú v hrubom čreve, ukážu sa predovšetkým v stolici ako malé biele červíky. Samičky týchto červíkov prechádzajú do oblasti konečníka, kde kladú vajíčka, ktoré sú zdrojom šírenia a ďalšej nákazy. To spôsobuje nepríjemné svrbenie. Neustálym škriabaním a neumytím rúk si môžete ľahko mrle preniesť ďalej.

Ostatné parazity môžu spôsobiť podobné svrbenie. Kvasinkové infekcie, ktoré často mávajú ženy, tiež môžu byť za tým.

Kožné ochorenie

Niekedy ide o dôsledok špecifického stavu pokožky, ako je napr. lupienka alebo kontaktná dermatitída.

Ostatné zdravotné stavy

Medzi ne patrí chronická hnačka, hemoroidy, análne nádory a choroby, ktoré ovplyvňujú celé telo, ako je diabetes.

Čo môžete urobiť sami?

Dôležitá je v prvom rade osobná hygiena. Očistite análnu oblasť jemne bezprostredne po vykonaní veľkej potreby a dôkladne osušte. Dajte prednosť radšej bavlnenej spodnej bielizni, ktorá nie je príliš tesná a netlačí vás, aby mohli intímne partie voľne "dýchať". Mali by ste sa vyhnúť perličkovým kúpeľom, rôznym parfumovaným genitálnym mydlám, či vlhčeným obrúskom, ktoré by mohlo podráždiť análnu oblasť. Taktiež by mali byť tabu preháňadlá. Naopak, pomôže používanie ochrannej masti, ktorá obsahuje oxid zinočnatý.

Nepríjemné svrbenie by malo ustúpiť. Ak však i napriek tomu pretrváva, nebudete síce nadšení, no pomôže už len lekár. V prípade, že nie je príčina svrbenia stále známa, ten vás môže odkázať na kožného špecialistu - dermatológa alebo lekára, ktorý sa špecializuje na rektálnu liečbu a análne problémy (proktológia). Nasledujú ďalšie testy, ako napr. proktológia alebo kolonoskopia, aby sa odborník pozrel bližšie na tráviaci trakt.

Zlyhali všetky domáce liečebné prostriedky a neposkytli vám úľavu ani po týždni? Análne svrbenie je síce vo väčšine prípadov neškodné, no môže byť aj príznakom závažnejších problémov, vrátane rakoviny... A vtedy už môže ísť o život.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia svrbenie

2020-02-03 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia