Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Príznaky, ktoré sa pri diagnostike prehliadajú: Signály tela o prítomnosti leukémie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Patrí k smrteľným druhom rakoviny. Popri lymfómu a mnohopočetného myelómu je leukémia najčastejším druhom rakoviny krvi. Britský hematológ Panagiotis Kottaridis upozorňuje na túto chorobu a jej prejavy, ktoré sa často ignorujú!

Nikto by túto diagnózu nechcel počuť od lekára. Akútna leukémia. Rakovina krvi, ktorá sa vyvíja v dôsledku abnormalít v krvných bunkách, spôsobujúcich ich nefunkčnosť a rast. To má vplyv na normálnu imunitnú funkciu tela.

„Akútna leukémia sa vyvíja rýchlo a ovplyvňuje prirodzenú schopnosť tela vytvárať zdravé krvinky. Spôsobuje nadprodukciu abnormálnych bielych krviniek, ktoré sú premnožené,“ upozorňuje hematológ pre magazín express.co.uk. 

Čítajte tiež: Pomoc na žlčníkové kamene bez toho, aby ste išli pod nôž: Tento nápoj by ich mohol rozbiť!

Ako dodal Panagiotis Kattaridis, rakovina krvi je treťou najsmrteľnejšou formou rakoviny, ktorá vedie každý rok k 15 000 úmrtiam. Čo je na tom najhoršie, dalo by sa tomu predísť. Leukémia je totiž mnohým pacientom správne diagnostikovaná až vtedy, keď sa ocitnú v nemocnici.

„Je dôležité poznať bežne ignorované príznaky, aby pacienti mohli okamžite vyhľadať lekársku pomoc, ak sa u nich vyskytnú,“ zdôrazňuje odborník. 

Únava

U mnohých môže byť únava len ako následok stresujúceho životného štýlu. Často ju odstraňujú kofeínom a fungujú ďalej. Hoci ju možno považovať za dôsledok zhonu v pracovnom i súkromnom živote, existujú prípady, ktoré upozorňujú na vážnejší stav. Trpíte často a pravidelne nadmernou únavou a slabosťou aj po tom, ako si oddýchnete? Neodkladajte návštevu lekára. Hemtológ zdôrazňuje, že únava je pri rakovine krvi často sprevádzaná svalovou slabosťou. Zvyčajne únava nenaznačuje vážnejšie ochorenie, no niekedy môže ísť o príznaky anémie, nedostatku červených krviniek alebo hemoglobínu v krvi, čo je jeden zo symptómov leukémie. 

Modriny

Pacienti s leukémiou mávajú často modriny. K ich tvorbe dochádza kvôli preplneniu kostnej drene abnormálnymi bielymi krvinkami. Tým sa zrýchľuje vytváranie krvných doštičiek a tvoria sa modriny. 

„Mnohí ich ignorujú a považujú ich za následok nejakého úrazu. Ak sa modriny tvoria pravidelne a bez zjavnej príčiny, môže to naznačovať vážnejšie problémy, ktoré patria do rúk lekára,“ varuje Kattaridis. 

Na akné zaberá citrónová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Krvácanie

Skrvácaním ďasien sa stretol snáď už každý. Raz za čas spozorujeme krv na zubnej kefke pri čistení zubov, čo však zvyčajne nenaznačuje vážne zdravotné problémy. Treba byť však obozretný vtedy, ak ďasná náhle krvácajú viac než inokedy alebo krvácajú samé od seba. Časté je dokonca aj krvácanie z nosa či iných častí tela, čo môže zapríčiniť nedostatok krvných doštičiek. Lekárske vyšetrenie je namieste, ak sa vám náhle spustí opakované krvácanie z nosa. 

Mnohí však nemusia hneď spozorovať krvácanie z ďalších častí tela. Príkladom je únik krvi do tráviaceho traktu, čo sa prejaví tmavou až čiernou stolicou. 

Bolesti

Bolesti nemusia znamenať nič vážne, no o to viac sa podceňujú. Neurčitá bolesť počas dňa môže byť príznakom leukémie. Mnohí nad ňou len mávnu rukou a myslia si, že ide len o známku starnutia či niečo iné. Preto takmer nikdy nevyhľadajú lekársku pomoc. Ak trvalá a prudká bolesť vychádza z kostí a nezmierňuje sa či neustáva ani po niekoľkých dňoch, treba zájsť za lekárom. 

Infekcie, ktoré sa opakujú

Jedným z ďalších prehliadaných príznakov leukémie sú opakovane sa vyskytujúce infekcie. Telo pri leukémii neprodukuje zrelé biele krvinky, ktoré bojujú so zápalom. Keďže tieto krvinky chýbajú, dochádza k opakujúcim sa infekciám. Treba sa obrátiť na lekára tiež vtedy, ak sa infekcie zhoršujú a nedajú sa vyliečiť. 

Viac o téme: ChorobaLeukémiaRakovinaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9