Čo robiť, aby trhanie zubu nebolelo? Tipy od odborníka, ako si ušetriť obavy!

Zdroj: gettyimages.com
2019-09-24 06:00:00

Všetci sa ho bojíme. Trhanie zubu nie je práve najpríjemnejší zákrok u stomatológa. Strach však väčšinou pramení z nevedomosti a hroziacej bolesti. Existujú spôsoby, ako sa vyhnúť komplikáciám pred i po trhaní zubu a minimalizovať bolesti. Odhoďte strach vďaka radám od MDDr. Matúša Adamičku zo zubnej kliniky Dr. Martin!

 

Aby samotný stomatologický chirurgický zákrok prebehol v poriadku a s ním aj následné hojenie, je často na vás! Následky trhania zubu totiž môžu byť nepríjemnejšie, ak sa zanedbá starostlivosť o postihnuté miesto. Aby hojenie prebehlo hladko, bolesti boli čo najmenšie a bez zápalu, je dobré vedieť, čo robiť pred trhaním zubu a zároveň na čo nezabúdať po zákroku! 

Čítajte tiež: Pomoc na žlčníkové kamene bez toho, aby ste išli pod nôž: Tento nápoj by ich mohol rozbiť!

Pred trhaním zubu

Hoci by to málokto čakal, príprava na zákrok je veľmi dôležitá a môže ovplyvniť hojenie postihnutého miesta po vytrhnutí zubu a zabrániť prípadným komplikáciám.

Našou snahou je zabezpečiť čo najčistejšie prostredie, zbavené škodlivých mikroorganizmov, čím predpokladáme bezproblémové hojenie a zníženie výskytu postextrakčných komplikácií,“ potvrdzuje MDDr. Matúš Adamička zo zubnej kliniky Dr. Martin. 

Ako dodáva odborník, pred vytrhnutím zubu sa pacientovi odporúča udržiavať čo najčistejšiu ústnu dutinu. Najdôležitejšie je podľa neho mechanické vyčistenie zubov kefkou a pastou.

Odporúča sa tiež výplach ústnej dutiny dezinfekčnou ústnou vodou, najlepšie s obsahom antibakteriálnej látky - Chlorhexidín - a to jednak po vyčistení zubov a taktiež bezprostredne pred extrakciou v zubnej ambulancii,“ radí odborník. 

Po trhaní zubu

MDDr. Matúš Adamička odporúča dodržiavanie niekoľkých zásad po stomatologickom zákroku, aby prebehlo bezproblémové hojenie:

  • Po extrakcii zubu je najdôležitejšie dostať pod kontrolu krvácanie, ktoré sprevádza každú extrakciu. Základom je držať sterilný gázový tampón v záhryze, ktorý umiestňuje lekár minimálne 15 minút. Jeho účelom je tlakom na ranu postupne zastaviť krvácanie.     
  • V deň extrakcie je prísne zakázané vyplachovať ranu. Masívne vyplachovanie by mohlo spôsobiť rozpad krvného koagula s nasledovným vznikom bolestivých komplikácií.   
  • Po extrakcii je zakázané prijímať stravu do 3 hodín od výkonu. Po 3 hodinách sa odporúča na spracovanie potravy využívať opačnú stranu ústnej dutiny, prijímať kašovitú stravu, vyhnúť sa mliečnym výrobkom, fajčeniu, alkoholickým nápojom a horúcim pokrmom.   
  • Dôležitou súčasťou postextrakčnej starostlivosti je lokálne chladenie, ktoré slúži ako prevencia vzniku rozsiahlejšieho opuchu, pôsobí tiež proti bolesti.   
  • Pri spánku v deň extrakcie sa odporúča vyššia poloha hlavy - teda použitie vyššieho vankúša.   
  • Deň po extrakcii sa odporúča jemne vyplachovať ústnu dutinu rastlinnými odvarmi - repík, kamilky, šalvia prípadne čistá voda.

MDDr. Adamička zdôrazňuje, že najvhodnejšie je po extrakcii zubu prísť k k ošetrujúcemu lekárovi na kontrolu, na ktorej zubný lekár skontroluje správnosť priebehu hojenia, prípadne odstráni stehy, ak bolo nutné po extrakcii ranu ošetriť šicím materiálom. Vhodná doba pre kontrolu je jeden týždeň po extrakcii.  

Ak by pacient nedodržal pokyny lekára o postextrakčnej starostlivosti môže ľahko dôjsť k zhoršeniu hojenia extrakčnej rany!

Odborník upozorňuje, že najčastejšie dochádza k poruchám hojenia pri nadmernom vyplachovaní a rozpade krvného koagula. „Výrazné zhoršenie hojenia sa taktiež pozoruje pri fajčení po extrakcii. Takisto nadmerná fyzická námaha nie je v deň extrakcie vhodná,“ dodáva odborník. 

Komplikácie po vytrhnutí zubu

Po extrakcii zubu môže vzniknúť rada komplikácií, ktoré si častokrát aj vyžiadajú ďalšie ošetrenie lekárom.

„Najčastejšie sa pacient vráti do ambulancie s pocitom bolesti, ktorý pretrváva od ústupu účinku lokálnych anestetík, prípade na 2-3 deň po extrakcii. Po každej extrakcii býva okolie rany bolestivé. Toto obdobie môže pacient preklenúť užitím analgeticky pôsobiacich liekov (napr. Ibuprofen) podľa odporúčania zubného lekára. Ak však bolesť neustupuje, prípade sa zhoršuje je nutné navštíviť ambulanciu zubného lekára čo najrýchlejšie,“ radí odborník. 

Ďalšou častou komplikáciou je pretrvávanie krvácania po extrakcii. Ako vysvetľuje MDDr. Adamička, mierne krvácanie v deň extrakcii je normálne (ružovejšia farba slín). Ak však ide o rozsiahlejšie krvácanie, prípadne krvácanie neustupujúce, je takisto nutné bezodkladne tento stav konzultovať so svojim zubným lekárom.  

Taktiež sa možno stretnúť s rozvinutím opuchu. Opuch sa môže zhoršovať do 3. dňa po extrakcii. Po tomto období sa opuch začína postupne zmierňovať. Ak však opuch pretrváva, prípadne sa zjavujú ťažkosti s prehĺtaním, treba okamžite navštíviť ambulanciu zubného lekára.

Ako čistiť zuby po extrakcii?

Odborník prízvukuje, že udržiavanie čistého prostredia v dutine ústnej patrí medzi základné predpoklady bezproblémového hojenia extrakčnej rany. Čistenie ostatného chrupu zostáva bez zmeny, no netreba zabúdať na to, že základom je mechanické očistenie tvrdých zubných tkanív jemnou kefkou, správnou technikou čistenia, ktorú pacienta naučí a individuálne prispôsobí zubný lekár v ambulancii, prípadne dentálna hygienička. 

„Extrakčnú ranu od druhého dňa po extrakcii ošetrujeme výplachmi rastlinnými odvarmi. Pri čistení okolia extrakčnej rany kefkou si dávame pozor aby sme nenarušili formovanie krvného koagula,“ dodal odborník na záver.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby bolesti trhanie zubu ústne zdravie

2019-09-24 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia