Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desivá daň za krásu? Odborníci vyšli von s pravdou o gélových nechtoch a rakovine!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyzerajú nádherne, sú pevné, moderné a vydržia dlho. Zatiaľ čo iné ženy si musia lakovať nechty min raz za týždeň, majiteľky gélových nechtov majú aj po troch týždňoch po starostiach. Pre krásu sa všk musí trpieť. Platí to aj v tomto prípade?

Gélové nechty rozprúdili diskusiu už pred niekoľkými rokmi. Hoci ide o pohodlný spôsob, ako mať krásne upravené nechty, o ktoré sa netreba starať, na druhej strane ich vplyv na ľudské zdravie je diskutabilné. Objavili sa dohady, že by mohli byť nebezpečnejšie ako si mnohí myslia. Dokonca sa spájajú s rakovinou!

Čítajte tiež: Jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť bolesti krížov: Nič vás to nestojí a nepotrebujete lekára!

Sú nebezpečné? 

Nejde však o prehnané tvrdenie? Dermatológovia sa vyjadrili a vysvetlili riziká, ktoré môže spôsobiť vystavenie sa UV žiareniu. Práve UV lampa, do ktorej sa dávajú gélové nechty, aby čo najrýchlejšie stvrdli, by mohla byť problémom! Odborníci dokonca priznávajú, že by mohli byť za vznikom infekcie, stárnutím kože a aj spomínanou rakovinou kože, ako sa uvádza na today.com. Na druhej strane, štúdie, ktoré by sa venovali gélovej manikúre sú veľmi obmedzené. Je to aj z toho dôvodu, že technika vytvárania gélových nechtov sa medzi salónmi líši. 

Dermatológovia však navrhujú prijať určité opatrenia, aby sme ochránili svoje zdravie: „Je tu dôvod na odporúčanie pacientov, aby chránili svoju kožu,“ upozorňuje Dr. Chris Adigun, MD, dermatológ z Chapel Hill v Severnej Karolíne, ktorý napísal smernice pre Americkú asociáciu dermatológov.

Kto má najväčšie riziko

Gélové manikúry sú nastavené pomocou LED svietidiel, ktoré vyžarujú UVA lúče. Kým UVB lúče môžu spôsobiť popáleniny (ako pri slnku), UVA je typ zodpovedný za starnutie, poškodenie kože a rakovinu. Aj keď existujú štúdie o gélových manikúrach, je ťažké kvantifikovať, ako ovplyvňujú reálny život. Ako priznáva Adigun, problémom je najmä to, že neexistuje žiadna štandardizácia toho, ako sa táto liečba vykonáva v jednotlivých salónoch.

O rakovine kože vieme v súvislosti s vystavením sa slnečnému žiareniu. Doteraz sa nehovorilo v spojení s LED lampami, umiestnenými v rôznych vzdialenostiach od našich rúk, pričom niekto to podstúpi raz za mesiac, či dokonca každé dva týždne. Odborník dokonca tvrdí, že väčšina žien dostane oveľa vyššiu dávku žiarenia z LED lampy!

Najčastejšie riziko majú predovšetkým tí, ktorí chodia pravidelne na gélové nechty a majú niektoré faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť ako je genetika, pigmentácia či rodinná anamnéza – niekto v ich rodine trpel rakovinou. To všetko zvyšuje šancu na vznik rakoviny kože. Určitý podiel má na tom aj liečba, počas ktorej musí brať pacientka určité lieky. Niektoré typy chemoterapie alebo antibiotík môžu spôsobiť, že budete citlivejší na UVA lúče a ich účinky. 

Desivá daň za krásu?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Je logické, že tí, ktorí pôjdu na gélové nechty niekoľkokrát mesačne, budú vystavení vyššiemu riziku v dôsledku opakovaného vystavenia UV žiareniu. 

Zatiaľ čo dermatológovia nemôžu definitívne odporučiť limit, Dr. Joshua Zeichner, MD, dermatológ z Nemocnice Mount Sinai v New Yorku hovorí, že milovníci gélových nechtov by si mali poriadne premyslieť, či chcú podstúpiť takúto manikúru v záujme svojho zdravia. Našťastie, výhodou tejto manikúry je to, že vydrží aj niekoľko týždňov, takže stačí ju podstúpiť približne raz za mesiac. 

Ako sa chrániť?

Najlepšie je vyhnúť sa úplne gélovým nechtom. Ale čo robiť, ak sa ich nechcete vzdať? Pre mnohé ženy sú jediným riešením, ako mať pekné, dlhé a pestované nechty hlavne vtedy, ak ich majú veľmi slabé a majú problém s lámaním nechtov. Ochrániť by ich mohol opaľovací krém alebo rukavice, jednoducho, zakryť kožu niečím, čo rukám poskytne ochranu pred UV žiarením, ako odporúča Adigun. 

Avšak, treba rátať s tým, že trvá až 20 minút, kým sa krém vsiakne do pokožky, čím bude účinný. Navyše, počas vytvárania gélových nechtov sa môže krém ľahko zmazať a hlavne, opaľovací krém nebol schválený na použitie pod LED lampu. 

„Všetky naše opaľovacie krémy boli testované pod lúčmi vyžarovanými zo slnka. Úroveň vyžarovaná z UVA žiariviek je oveľa vyššia ako naše slnko, takže ani neviem, či by boli účinné,“ vysvetľuje Dr. Adigun.

Ak ste znepokojení rizikami, hovorte o tom so svojou manikérkou a ubezpečte sa, že používa správne postupy. 

Viac o téme: ZdravieNechtyRakovinaUV žiarenieGélové nechtyUVA lúče
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9