Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desivé zistenie o kurčatách zo supermarketov: Polovica z nich obsahovala „tajnú prísadu“

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Polovica kuracieho mäsa v nemeckých diskontných supermarketoch obsahuje baktérie odolné voči antibiotikám, ktoré predstavujú veľké zdravotné riziko. Vyplýva to zo štúdie neziskovej organizácie Germanwatch, ktorej výsledky zverejnil v stredu webový portál stanice Deutsche Welle.

Germanwatch analyzovala v univerzitnom laboratóriu 59 vzoriek kuracieho mäsa z veľkých diskontných supermarketov pochádzajúcich zo štyroch najväčších bitúnkov v Nemecku. Podľa ich zistení až 56 percent z nich obsahovalo baktérie rezistentné voči antibiotikám.

Čítajte viac: Na dovolenke v Grécku dostala chuť na kurča: Jediné sústo stálo Nataliu (†37) život

Environmentálna organizácia Germanwatch uviedla, že výsledky štúdie potvrdzujú „alarmujúco vysokú mieru rezistencie“. Tá ukazuje, že nadmerné používanie antibiotík v priemyselnom spracovaní hydiny ohrozuje ľudské zdravie.

Čítajte viac: Záhada, ktorá zmení váš názor na kuracie prsia: Čo znamenajú biele prúžky na mäse!

Lieky proti baktériám strácajú na účinnosti v dôsledku ich nadmerného používania. Čím viac antibiotík ľudia užívajú, tým sú baktérie odolnejšie, poznamenala Deutsche Welle. Štúdia podľa Deutsche Welle ukázala, že tretina skúmaných vzoriek kuracieho mäsa z nemeckých sietí supermarketov bola kontaminovaná baktériami odolnými voči tzv. rezervným antibiotikám. Ide o antibiotiká štvrtej a piatej generácie, ktoré sa používajú na boj proti baktériám rezistentným voči tradičným antibiotikám.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia sa môžu infikovať veľmi ľahko

Hoci sa baktérie po tepelnej úprave mäsa zničia, ľudia sa môžu infikovať napríklad i nepriamo počas prípravy jedál, keď sa baktérie zachytia na krájacej doske či na noži, tvrdia odborníci. Zamestnanci hydinových fariem sa môžu nakaziť i vdýchnutím baktérií. Výskumníci testovali aj 12 vzoriek mäsa z malých fariem. Baktériu odolnú voči antibiotikám tam našli len v jednom prípade. 

Hoci nemeckí chovatelia hydiny znížili spotrebu antibiotík od roku 2011 na polovicu, Germanwatch tvrdí, že stále ide o dvakrát vyššie množstvo, ako je to napríklad v Dánsku, Británii či Rakúsku.

Viac o téme: Kuracie mäso
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9