Na dovolenke v Grécku dostala chuť na kurča: Jediné sústo stálo Nataliu (†37) život

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-06 17:00:00

Mala to byť klasická dovolenka v Grécku, ktorú Britka Natalie Rawnsleyová trávila so svojím manželom a dvomi deťmi na ostrove Korfu. Keď ochutnávala sústo z nevábne vyzerajúceho jedla, ktoré si objednala v hotelovej reštaurácii, ešte netušila, čo bude nasledovať.

 

Kurča, z ktorého matka dvoch detí ochutnala, bolo nedovarené. Podľa manželovho svedectva si Natalia ako jediná z rodiny objednala šalát s kuracím mäsom, krevetami a zeleninou. Keď rozkrojila mäso, boli v ňom krvavé škvrny. Zdalo sa, že nebolo dobre tepelne upravené, a tak vstala od stola a onedlho sa k nemu vrátila s novými kúskami kuracieho mäsa. Ako jej manžel dodal podľa Hertfordshiremercury.co.uk, aj z neho skonzumovala len zopár kúskov.

Čítajte viac: TEST kuracieho mäsa zo supermarketov prekvapil: Vyvrátil najbežnejší spotrebiteľský mýtus

Už v ten večer sa manželka sťažovala, že sa cíti byť chorá a o tretej ráno začala vracať. Keď na druhý deň Nataliu navštívil lekár, diagnostikoval jej gastroenteritídu. Nataliin stav sa však naďalej zhoršoval a manžela žiadala, aby k nej znova zavolal lekára. Ďalší lekár Nataliu poslal do nemocnice – jej zdravotný stav začínal byť vážny.

„Cítila bolesť v nohách a jej telo bolo posiate červenými fľakmi,“ opísal manžel desivý pohľad na svoju ženu, ktorej telo zachvátila akútna otrava jedlom. Nataliin stav sa v nemocnici rýchlo zhoršoval a s hrôzou sledoval, ako jej slabne srdcová frekvencia. V tej chvíli zakričal o pomoc a lekári rodinu poslali preč z miestnosti. Nasledovali dlhé minúty boja o záchranu ženinho života, ktorý však napriek snahe zdravotného personálu vyhasol.

Nebezpečná baktéria

Ako sa rodina po smrti Natalie dozvedela, jedlom sa môže otráviť ktokoľvek, ale závažnosť prejavov môže ovplyvniť aj genetická predispozícia, ako to bolo aj v prípade matky dvoch detí, ktorá sa pravdepodobne nakazila nebezpečnou baktériou E. coli z infikovaného nedostatočne tepelne upraveného kuracieho mäsa. Infekcia, ktorej sa imunitný systém matky neubránil, viedla k rozsiahlemu zápalu. Ten vyústil až do zlyhania životne dôležitých orgánov.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR môžu patogénne kmene baktérie Escherichia coli vyvolávať predovšetkým infekčné hnačkové ochorenia, niekedy aj s ťažkým priebehom. Zdrojom infekcie najčastejšie býva mäso, ktoré neraz pochádza z rýchleho občerstvenia. Človek sa však baktériou môže nakaziť aj z kontaminovanej zeleniny, ovocných štiav či vody. Patogénnym baktériám sa dobre darí aj pri chladničkových teplotách a pri teplote 55 stupňov Celzia prežívajú až hodinu. Na vyvolanie infekcie stačí minimálna dávka. 

Fotogaléria


Tagy:
kuracie mäso E. coli otrava jedlom

2018-09-06 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia