Záhada, ktorá zmení váš názor na kuracie prsia: Čo znamenajú biele prúžky na mäse!

Možno považovať kuracie prsia za zdravé?
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-20 15:00:00

Odborníci na zdravú výživu nám už dlhé roky odporúčajú uprednostňovať pred rôznymi druhmi mäsa najmä kuracie prsia, ktoré sa považujú za diétne. Sú však kuracie prsia stále také zdravé, ako boli kedysi?

Kuracie prsia všetci milujú. Sú chutné, chudé, dajú sa pripraviť na milión spôsobov a ich varenie trvá naozaj krátko. Podľa štatistiky zje priemerný Američan 26 kurčiat ročne. Mnohí suchšie a netučné prsia zaradia do svojho jedálnička, keď chcú svoju stravu odľahčiť a schudnúť pár kíl. Ako je to však s kuracími prsiami naozaj?

Záhadné biele prúžky

Ak kupujete kuracie prsia v supermarkete, možno ste si všimli, že v posledných rokoch majú na sebe kuracie prsia viac tuku. Často musíme prsia od prebytočného tuku očistiť. Pri dôkladnom prezretí však zistíme, že tuk sa nachádza aj priamo v mäse, v podobe tenkých bielych prúžkov. Vďaka tomu sa nám prsia môžu zdať neobvykle šťavnaté, no nové štúdie dokazujú, že práve pre vyššie hodnoty tuku už kuracie prsia ani náhodou nie sú také diétne, ako boli kedysi. Prečo?


Odhaľte pravdu o svojej kondícii: Toto o vás prezradí, či ste fit!


Odpoveď je jednoduchá. Konzumácia kuracieho mäsa je taká vysoká, že na hospodárov je kladený čoraz väčší tlak uspokojiť stále rastúci dopyt. Len v Británii denne zjedia 2.2 milióna kurčiat denne! V snahe vyhovieť zákazníkom sú farmári nútení chovať čoraz viac kurčiat za čo najrýchlejšie obdobie. Kým kura z malého chovu rastie aj niekoľko mesiacov, vo veľkochove mu na vykŕmenie stačí 28 – 36 dní. Môže za to strava, ktorá je plná rastových hormónov a iných látok, vďaka ktorým je kurča nielen väčšie, ale aj tučnejšie.

Sú zdraviu škodlivé?

Americká univerzita v Texase zverejnila štúdiu, v ktorej sledovali tuk na 285 vzorkách kuracích pŕs. Zistili, že na 95% sa nachádzali biele tukové pruhy. Hoci tuk v kuchyni znamená predovšetkým chuť, pri tuku na kuracích prsiach to nie je celkom pravda. Tuk na kuracích prsiach znamená, že kurča bolo chované neprirodzeným spôsobom, čo sa odrazí aj na chuti mäsa. Nie sú zdraviu škodlivé, no rozhodne ich už nemožno považovať za netučné a diétne.

Za chudé mäso sa považuje morčacie mäso, králičie mäso či divina. Dôležité je zároveň uvedomiť si, že normy v USA o chove hydiny nie sú také prísne ako v EU a podobná štúdia by na Slovensku dopadla pravdepodobne o niečo priaznivejšie. Platí však, že by sme mäso mali vyberať dôkladne, uprednostňovať mäso od overeného mäsiara či kupovať mäso na stále sa rozrastajúcich domácich farmách.

Čítajte tiež: Týmto zvyškom jedla sa vyhýbajte: Veľký hazard do zdravím!

2017-02-20 15:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia