TEST kuracieho mäsa zo supermarketov prekvapil: Vyvrátil najbežnejší spotrebiteľský mýtus

2018-07-13 06:00:00 | Diskusia

Kuracie mäso obľubuje väčšina z nás. Je výdatným zdrojom bielkovín, a pritom ľahko stráviteľné. Napriek tomu môže byť jeho častá konzumácia v určitom zmysle riziková. Prečítajte si, čo našli v bežne predávaných kuracích prsiach zo supermarketu českí experti.

Český magazín dTest preveroval kvalitu predávaných kuracích pŕs. Až tretina náhodne vybraných produktov neprešla testom bez zisteného nedostatku. Experti zhromaždili 11 balení chladených kuracích pŕs zo supermarketov. Zisťovali, či prsia neobsahujú priveľa vody, antibiotiká alebo nebezpečné mikróby.

Čítajte viac: TEST pomarančových džúsov absolútne zaskočil: Najväčší omyl spotrebiteľov!

Jedným z najdôležitejších ukazovateľov kvality kuracieho mäsa je podľa odborníkov obsah vody v pomere k obsahu bielkovín (obsah vody by nemal byť vyšší ako hodnota 3,4). Tento parameter však dva z testovaných výrobkov nespĺňali.

Čítajte viac: Nečakaný výsledok TESTU opaľovacích krémov: Najlacnejšie totálne prekvapili!

Kuracie mäso by rovnako nemalo obsahovať baktérie salmonely. „Legislatíva je prísna, aby kuracie mäso vyhovelo, nesmie sa salmonela objaviť ani v jednom z piatich kontrolovaných balení. Striktný prístup je namieste, k nákaze salmonelózou totiž človeku stačí iba 20 baktérií. Aj s mikrobiálnou bezpečnosťou však mali kurčatá problémy - nežiaduce salmonely sme našli u troch testovaných značiek,“ uvádza v článku dTest.

Žiadne antibiotiká!

Experti kuracie mäso podrobili aj skúške antibiotickej rezistencie baktérií - s nelichotivým výsledkom. Rezistenciu vykazovalo až 11 mikroorganizmov zo 16, ktoré sa v kuracích prsiach nachádzali.

Našťastie, test priniesol aj pozitívnu správu, ktorá poteší väčšinu spotrebiteľov – ani v jednom testovanom kuracom mäse sa žiadne antibiotiká nenašli. Experti tak vyvrátili najbežnejší mýtus o kuracom mäse z obchodu.

Fotogaléria

2018-07-13 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík