Vo viacerých bežne konzumovaných potravinách sa nachádza látka, ktorá by mohla byť prevenciou Alzheimerovej choroby. Dokáže totiž utlmovať pôsobenie neurotoxínov a zápalových procesov v mozgu. Podľa vedcov by nemala chýbať najmä v strave tehotných žien.
Najnovší výskum Arizonskej štátnej univerzity opísaný v magazíne Molecular Psychiatry upozorňuje na potrebu zvýšeného príjmu cholínu v strave ako jednu z možností prevencie Alzheimerovej choroby. Práve táto látka totiž môže znižovať riziko ochorenia už v prenatálnom veku.
Čítajte viac: Zelenina s obsahom unikátnej zlúčeniny: Ružičkový kel vo vašej kuchyni nesmie chýbať!
Potraviny s vysokým obsahom cholínu sú napríklad vajcia, pšeničné klíčky, hovädzie mäso, ryby, orechy či listová zelenina.
Prevencia už počas gravidity
Keď vedci kŕmili gravidné myši s Alzheimerovou chorobou stravou s vysokou dávkou cholínu, pravdepodobnosť výskytu ochorenia u ich potomstva bola nižšia. Gény novonarodených myší boli dokonca natoľko pozmenené, že u svojich nositeľov eliminovali riziko vzniku demencie. Myši so zvýšeným príjmom cholínu v čase vývinu dostali do vienka zdravotný benefit v podobe prevencie.
Výskumníci predpokladajú, že cholín by mohol mať podobný ochranný efekt aj v prípade ľudí a doplnky s touto látkou by mohli užívať napríklad tehotné ženy, aby svoje deti chránili pred neurodegeneratívnymi zmenami.
Výživa pre mozog
Cholín je zložkou zlúčeniny acetylcholín, neurotransmitera, ktorý sa podieľa na správnom fungovaní mozgu a nervového systému. Podporuje pamäťové schopnosti a ovplyvňuje náladu. Už z predchádzajúcich výskumov vyplynulo, že ľudia, ktorých strava bola bohatá na cholín, dosahovali v pamäťových testoch lepšie výsledky a mali tiež nižšie riziko, že sa v ich mozgu udejú zmeny predchádzajúce prepuknutiu demencie.
Podľa doktora Ramona Velasqueza, jedného z vedúcich autorov štúdie, pomáha cholín znižovať hladiny aminokyseliny, ktorá zohráva kľúčovú rolu pri tvorbe amyloidných plakov narúšajúcich spojenia medzi neurónmi pri Alzheimerovej chorobe. Takisto mozgu pomáha zbavovať sa toxínov, ktoré pôsobia ako spúšťače zápalu. Je dôležitou živinou, pomocou ktorej sa efektívnejšie „detoxikuje“.