Superpotravina, ktorú by ste mali jesť povinne: Pohánka je nutričná bomba

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-12 15:30:00

Experti na zdravé stravovanie zaraďujú pohánku medzi najzdravšie potraviny na svete. Výborne zasýti a jej príprava nezaberie veľa času. Viete, prečo by ste ju mali konzumovať pravidelne?

Napohľad neatraktívna obilnina je pokladom medzi plodinami. Nielenže je bohatým zdrojom dôležitých živín, ale bez obáv ju môžu konzumovať aj ľudia citliví na lepok, pretože je bezgluténová. Pohánka je podľa Huffingtonpost.com výdatným zdrojom stopových prvkov, najmä mangánu, magnézia a medi. Takisto obsahuje množstvo vitamínov skupiny B: pyridoxín (B6), kyselina pantoténová (B5), niacín, folát, tiamín a cholín. Ďalším plusom je vysoký obsah vlákniny, esenciálnych eminokyselín, a súčasne jej nízky obsah kalórií.

Čítajte viac: Jesť či nejesť naklíčené zemiaky? Doktorka prezradila, kedy môžu byť jedovaté

Osobitým benefitom pohánky je obsah rutínu, kvercetínu a ďalších zdraviu prospešných bioflavonoidov. Rutín a kvercetín majú schopnosť posilňovať steny krvných ciev, sú prevenciou kŕčových žíl, podliatin a hemoroidov. Obzvlášť rutín dokáže predchádzať tvorbe krvných zrazenín, reguluje tiež hladinu cholesterolueliminuje tvorbu histamínu v tele, čo má priaznivý dopad na ľudí trpiacich alergiami a potravinovými intoleranciami.

V pohánke sa tiež nachádzajú taníny, triesloviny, ktoré sú prítomné napríklad aj v čaji. Podľa výskumov majú antibakteriálne a antivírusovú účinky, a pomáhajú tiež zmierňovať prejavy cukrovky. Plodina je takisto zdrojom D-chiro inozitolu, ktorý nielenže zlepšuje metabolizmus krvného cukru, ale výskumy naznačujú, že by táto látka mohla eliminovať aj príznaky syndrómu polycystických vaječníkov.

Pohánka je vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ktoré sú prevenciou rozvoja rakoviny či kardiovaskulárnych ochorení. Dobrou správou je, že antioxidanty glutatión a superoxid dismutáza si zachovávajú svoju nutričnú hodnotu aj po tepelnej úprave. Semená pohánky by ste mali variť približne päť minút vo vode, následne nádobu odstaviť a zhruba 20 minút nechať stáť, aby semená nasiakli vodu, zmäkli a zväčšili svoj objem.

Fotogaléria


Tagy:
pohánka

2018-08-12 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia