Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Desivá prognóza infekcií: V týchto mesiacoch je možnosť nákazy najvyššia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V jarnom období stúpa počet alergikov, v zime sa zase zásobujeme vreckovkami a vitamínom C kvôli vzostupu prechladnutia a chrípky. Pozor by ste si mali dávať aj na ďalšie infekčné ochorenia, ktorých pravdepodobnosť stúpa s príchodom určitých období v roku!

Hoci v októbri sa pripravujeme na chrípkovú sezónu, nový výskum z Columbijskej univerzity naznačuje, že ide len o jedny z mnohých baktérií. Množstvo infekcií môže byť najvyššie v iných obdobiach v roku!

Čítajte tiež: Dôvod, prečo by ste nemali vyhodiť mikrovlnku: Po tomto už nebudete veriť starému mýtu!

„Sezónnosť je silnou a univerzálnou črtou infekčných ochorení, hoci to vedecká komunita väčšinou doteraz len ignorovala," hovorí Micaela Martinez, PhD, vedec na Columbia Mailman School of Public Health, v tlačovej správe.

Kedy hrozia kiahne či hepatitída B?

Odborník pozoroval vzostupy  rôznych vírusov a následne vznik infekcií v priebehu celého roka. Jeho výsledky, publikované v online lekárskom časopise PLOS, potvrdzujú prevalenciu chrípkovej sezóny v zime, no taktiež to, že kiahne sú najpravdepodobnejšie na jar. 

Infekcie, ako je detská obrna a kvapavka boli najčastejšie v letných mesiacoch. Najhoršie obdobie pre nakazenie sa hepatitídou B je zase na konci leta a na jeseň. Genitálne herpes infekcie vrcholia na jar a v lete, pričom najnižšie riziko nákazy je v zime. 

Tento výskum, ktorý sa snažil prísť na to, kedy a aké infekčné ochorenia najviac stúpajú či klesajú nasledoval sezónny trend, ako napríklad prípady horúčky dengue, ktoré stúpali počas obdobia dažďov, zatiaľ čo prípady hepatitídy A boli najvyššie v období sucha. 

Niektoré choroby majú benefity.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Môže zlepšiť prevenciu

Po ďalšej analýze Martinez hľadal niekoľko spôsobov, ako by potenciál infekcií mohol vzrásť alebo klesať sezónne u ľudí, ktorí sa zhromažďujú vo vnútri, v závislosti od teplôt alebo počasiu, ktoré sú priaznivé pre šírenie vírusu alebo baktérií. Výskum môže pomôcť úradníkom v oblasti verejného zdravia pripraviť ľudí na to, kedy je najhoršie obdobie nákazy infekcií. Tým sa môže zlepšiť ochrana ľudí pred chorobami!

"Je potrebné ešte vykonať veľa práce na pochopenie vplyvu sezónnosti a ochorení a taktiež na pochopenie toho, ako môžeme využiť sezónnosť pri navrhovaní účinnej prevencie vypuknutia a liečenia chronických infekcií," poznamenáva.

Viac o téme: MesiaceChorobyRokInfekcie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9