Liečivé tajomstvo starých mám: Najlepší balzam na boľavé hrdlo rastie úplne všade

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-03 05:55:00

Keď vás chytí bolesť hrdla či kašeľ, jednoducho zájdete do prvej najbližšej lekárne. Naši predkovia však takéto možnosti nemali a pomoc hľadali v prírode. Ale ani oni nemuseli chodiť ďaleko, lebo účinný všeliek rástol takmer za každým domom - skorocel kopijovitý.

Napriek tomu, že rastie skoro v každej záhrade, mnohí ľudia mu nevenujú pozornosť. Skorocel kopijovitý v minulosti hojne zbierali najmä bylinkári a liečitelia. Napohľad obyčajná rastlina s tmavozelenými listami, ktorá kvitne od apríla do augusta, pomáha pri plejáde zdravotných problémov.

Čítajte viac: Pripomína obyčajný bodliak, jej účinky sú takmer zázračné: Legendárny všeliek z hôr

Extrakt zo skorocelu je známym ľudovým liečivom zapáleného hrdla a obzvlášť účinný je pri faryngitíde – zápale hltanu. Uľavuje hlavne pri suchom a dráždivom kašli. Pomocou skorocelových obkladov sa však kedysi liečili aj kožné problémy rôzneho druhu (napríklad rany či popáleniny). Rastlina má silné protizápalové, ale aj imunostimulačné účinky a výskumy dokonca naznačujú, že by mohla potláčať aj šírenie salmonely, stafylokokov a iných nebezpečných baktérií, uvádza Phytology.org.uk.

Ak nevyužijete čerstvo natrhané listy skorocelu hneď, môžete z nich vylisovať extrakt alebo ich vysušiť a uskladniť. Nezbierajte však listy v blízkosti ciest alebo v mestách, kde by mohli byť kontaminované exhalátmi či inými jedovatými látkami.

Pripravte si vlastný liečivý olej!

Zo skorocelu si tiež doma môžete pripraviť liečivý olej. Stačí, ak sušené kúsky skorocelových listov ponoríte do nádobky s olivovým olejom a necháte ich v nej dva týždne lúhovať. Potom listy vyberte a olej môžete využívať na lokálne ošetrenie drobných zápalov, napríklad vyrážok. Niektorým ľuďom sa však takýto olej osvedčil aj ako skvelý balzam na popraskané pery či prvá pomoc pri ekzémoch a dermatitíde.

V prípade, že si zo skorocelu pripravujete čaj, na jednu šálku vám bude stačiť len polovica čajovej lyžičky sušených listov a za deň by ste nemali vypiť viac než tri šálky, upozorňuje portál Welcomevita.com.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
kašeľ bolesť hrdla skorocel kopijovitý

2018-12-03 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia