Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jedno avokádo denne spustí veľké zmeny v tele: Prekvapivý dopad na zrak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Avokádo nie je len obyčajnou potravinou, známou pre svoj vysoký obsah zdravých tukov. Dokáže oveľa viac, ako si viete predstaviť. Stačí pritom zahrnúť do svojho jedálnička aspoň jedno avokádo, ktoré spustí v tele úžasné procesy.

Ak by sa mali vymenovať všetky vitamíny a výživné látky, ktoré sa nachádzajú v jednom avokáde, nestačil by na to ani jeden článok. Príkladom sú vitamíny ako B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K a z minerálov obsahuje avokádo napr. vápnik, železo, horčík, fosfor, sodík a zinok. Výnimočné je okrem iného aj obsahom draslíku a kyseliny listovej. Nachádza sa v ňom väčšie množstvo draslíku, než v banáne, ktorý pritom bol doteraz ospevovaný aj kvôli svojmu väčšiemu množstvo tohto minerálu, ktoré obsahuje.

Čítajte tiež: Nemýľte si uhryznutie kliešťom s iným hmyzom: TAKTO spoznáte, že ide o parazita!

Ochranné účinky

Avokádo má v sebe i množstvo kyseliny listovej, konkrétne obsahuje 23% dennej dávky. Kyselina listová znižuje riziko mozgovej mŕtvice a chráni vaše srdce. Konzumácia tohto ovocia má tiež ďalšiu výhodu. Pomáha vášmu telu absorbovať až 5-násobne viac antioxidantov - karotenoidov, vrátane lykopénu a betakaroténu. O protizápalové účinky sa postarajú polyfenoly a flavonoidy.

Zrak máme len jeden, preto sa oň treba starať. Avokádo obsahuje viac luteínu než iné ovocie! Luteín je známy svojimi ochrannými účinkami pred nebezpečnou chorobou - makulárnou degeneráciou, teda stratou zraku a kataraktou.

Jedno avokádo denne spustí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Poradí si s rakovinou

Jeden kus tohto ovocia dokáže znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi o 22 %, zároveň zvýši hladinu dobrého HDL cholesterolu o 11% a tiež zníži triglyceridy o 20%. Zároveň si dokáže poradiť aj so zákernou chorobou, akou je rakovina prsníka a priaznivo vplýva na prostatu, spomaľuje rast nádorových buniek v nej. To je sila!

Vláknina nie je výnimkou. Vďaka nej sa budete cítiť po jedle plnšie, čo je skvelé hlavne pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Zároveň pomáha metabolizmu a stabilizuje krvný cukor. Málokto by povedal o tom, že vplýva aj na pokožku! Zmierňuje príznaky lupénky a iných kožných ochorení.  

V ovocí sa nachádza aj látka glutathion. Má skvelé účinky, chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a spomaľuje prejavy starnutia. Tým, že je to antioxidant, pomáha chrániť telo pred poškodeniami, spôsobenými voľnými radikálmi.

Viac o téme: Ovocie ZdravieOčiLiečbaPrevenciaZrakAvokádo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9