Kombinácia, ktorá mozog pošle na predčasný dôchodok: Prekvapivý účinok cukru a tukov

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-23 20:00:00

Príliš veľa sladkého škodí zdraviu, dokonca mení výkonnosť mozgu. Potvrdzuje to najnovší výskum vedcov z novozélandskej univerzity v Otagu. Ako však v obdobnom čase zistili talianski výskumníci, mozog mení aj príliš tučná strava.

Nie je cukor ako cukor - jeho zvýšená konzumácia sa môže podpísať na zdraví, tvrdia odborníci. Naša kognitívna výkonnosť sa podľa nich môže dostať do stavu akejsi mdloby, má to však háčik. V minulosti sa vedci domnievali, že glukóza (hroznový cukor) má predovšetkým podporný kognitívny vplyv, pretože zlepšuje pamäťové funkcie a pre mozog je nevyhnutným zdrojom energie. Teraz zistili niečo iné. 

Čítajte viac: Zvyk, ktorý ticho likviduje váš mozog: Šokujúce zistenie o obľúbenom nápoji

Vedci otestovali účinky jednotlivých druhov sacharidov na 49 dobrovoľníkoch, ktorých po konzumácii sladidiel požiadali, aby riešili kognitívne úlohy. Prišli na to, že ľudia, ktorí pred testami konzumovali glukózu (hroznový cukor) a sacharózu (najbežnejšie sladidlo/biely cukor), vykonávali úlohy s horšou úspešnosťou oproti tým, ktorí dostali fruktózu (ovocný cukor) alebo len placebo, navyše, ich reakčná rýchlosť bola spomalená.

Podľa výskumníčky Mei Peng môže konzumácia cukru zmeniť spôsob nášho uvažovania. Tím Pengovej totiž zistil, že glukóza dokáže v mozgu vyvolať reakciu, ktorú odborníci prirovnávajú k „cukrovej kóme“. Glukóza znižuje schopnosť koncentrácie, čo experti z určitého hľadiska považujú za fenomenálny účinok. Podrobnosti výskumu boli zverejnené v magazíne Physiology & Behavior.

Škodí aj príliš kalorická strava 

Niektoré štúdie na zvieratách dokazujú, že kaloricky výdatná strava rozvíja odolnosť voči inzulínu. Bunky sa potom stávajú menej citlivé, čo je charakteristickým rysom cukrovky. Ale ako strava dokáže ovplyvňovať mozog, nie je celkom jasné. Závoj tajomstva nad jedným z mechanizmov, ktorým strava bohatá na tuky môže ovplyvniť schopnosť učenia a pamäť, poodhalila štúdia talianskych vedcov pod vedením Claudia Grassiho z Katolíckej univerzity v Ríme. Závery štúdie zverejnil časopis Nature Communications.

Hypotézou výskumu bol predpoklad, že nevyvážená strava môže nielen vyvolať hromadenie tuku a rozvoj rezistencie voči inzulínu, ale že sa tiež môže odraziť na fungovaní nervového systému. „Niektoré výskumy naznačujú, že poruchy metabolizmu, ako sú tie, ktoré pozorujeme pri cukrovke druhého typu a obezite, poznamenávajú aj kognitívne funkcie,“ hovorí Grassi, ktorého cituje taliansky denník La Repubblica.

Preto Grassi so svojím tímom vykonal sériu analýz na myšiach. Jedna skupina hlodavcov dostávala bežnú stravu a slúžila ako kontrolná vzorka, kým druhá dostávala stravu s vysokým obsahom tukov. Pozornosť vedcov sa sústredila hlavne na hipokampus, ktorý hrá významnú úlohu pri krátkodobom uchovávaní informácií a priestorovej orientácii.

Ako zmeny zastaviť?

Vedci si všimli, že strava bohatá na tuky, najmä palmový olej obsahujúci kyselinu palmitovú, určuje v mozgu vývoj rezistencie voči inzulínu. „V skutočnosti to nie je len kyselina palmitová, to isté sa deje s kyselinou olejovou. My sme sa ale sústredili na tú prvú, pretože sme vedeli, že môže byť hlavným činiteľom priamo ovplyvňujúcim synapsie, spojenie dvoch neurónov slúžiacich na odovzdávanie vzruchov v mozgu,“ uvádza Grassi.

Zároveň so zvyšovaním množstva kyseliny palmitovej vedci pozorovali takzvanú palmitoyláciu, čiže pripájanie mastnej kyseliny k niektorým proteínom, zvlášť k receptoru pre glutamát, ktorý používajú bunky nervového systému ku komunikácii. V prípade stravy bohatej na tuky bráni pozmenenie receptora pre glutamát jeho funkcii. V podstate ide o to, že sa pri takejto strave narúša jeden z mechanizmov, ktoré koordinujú aktivitu mozgu a zaisťujú správnu komunikáciu medzi bunkami.

Pri výskume tiež vedci spozorovali, ako možno zmeny spôsobené stravou potlačiť. „Ak podávame nosový sprej, ktorý pri strave bohatej na tuky blokuje palmitoyláciu receptora, nepozorujeme modifikácie spôsobené vysokým obsahom tukov, a zároveň sa nám darí zachovať kognitívne schopnosti zvierat,“ hovorí Grassi. Výskum podľa neho pomohol lepšie pochopiť vzťah výživy a kognitívnych funkcií.

 

Fotogaléria


Tagy:
mozog cukor tučná strava

2018-01-23 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia