Nafukuje váš často? Mávate bolesti, kŕče, hnačky a zápchy? Vylúčili ste pšenicu a mali ste sa lepšie? Liečili vás už aj na „SIBO“ a nič? Toto sú nové informácie a naše skúsenosti s riešením takýchto problémov.
Čo je to FODMAP?
FODMAP sú malé, krátkoreťazcové molekulysacharidov, ktoré tráviaca sústava väčšiny ľudí nedokáže rozložiť a stráviť.
Sacharidy typu FODMAP bežne obsahujú často konzumované potraviny ako napríklad:
- jablká
- hrušky
- cibuľa
- cesnak
- med
- pšenica
- raž
- strukoviny
- obsahujú ich aj niektoré lieky
- výživové doplnky a nápoje.
Výskum spoľahlivo ukázal, že diéta s nízkym obsahom sacharidov typu FODMAP dokáže zmierniť aj odstrániť rôzne tráviace ťažkosti, či už nespojené alebo spojené sosyndrómom dráždivého hrubého čreva (SyDraČ): • časté a obťažujúce nafukovanie • pocity „naliatia“ brucha • bolesti brucha • kŕče v oblasti brucha • zvukové fenomény • zápcha a hnačka.
Čo znamená FODMAP?
Názov FODMAP je odvodený od začiatočných písmen názvov tých sacharidov, ktoré patria do tejto skupiny sacharidov – ide o Fermentovateľné Oligosacharidy (fruktány a oligosacharidy), Disacharidy (laktóza), Monosacharidy (fruktóza) A Polyoly (cukrové alkoholy ako napr. manitol, sorbitol a xylitol).
- Prečo sacharidy typu FODMAP spôsobujú tráviace ťažkosti?
Tenké črevo
Sacharidy typu FODMAP sú malé molekuly, ktoré tráviaci systém mnohých ľudí nedokáže efektívne natráviť a vstrebať = ich hromadenie v tenkom čreve spôsobí výrazné zmeny:
zvyšuje objem zadržanej vody, ktorá sa nevstrebáva (= hnačka)
mení to črevnú mikroflóru (= chronický zápal sliznice a endotoxémia)
produkuje nadmerný objem črevných plynov (= dráždenie enterického nervového systému = bolestivé kŕče).
U ľudí, ktorí majú rýchlu peristaltiku (pohyb svalovej vrstvy čreva) to vyvolá hnačky a u ľudí, ktorí majú peristaltiku slabšiu a pomalšiu to môže v črevách vyvolať pocit „balóna naplneného vodou“.
Hrubé črevo
Z tenkého čreva sa sacharidy typu FODMAP postupne presunú do hrubého čreva, v ktorom je počet prítomných mikróbov rádovo niekoľkokrát väčší ako v tenkom čreve – to má za následok masívnu tvorbu črevných plynov, ktoré vyvolávajú nadmerné roztahnutie hrubého čreva.
Enterický nervový systém a svalové vlákna v črevnej stene následne reagujú na takéto roztiahnutie silnou kontrakciou a nastávajú ešte viac bolestivé kŕče v hrubom čreve.
Tráviaci systém človeka má svoju vlastnú nervovú nervovú sieť (enterický nervový systém) a navyše je priamo prepojený aj s centrálnym nervovým systémom. Vplyvom roztiahnutia a následných kontrakcií čreva sa dráždia nervové zakončenia – mozog celú situáciu interpretuje ako tlak, diskomfort, bolesť a kŕče (= viscerálna hypersenzitivita).
Intenzita diskomfortu a kŕčov je u každého človeka individuálna: ľudia trpiaci na SyDraČ prežívajú tieto pocity oveľa častejšie a silnejšie. Navyše, vplyvom viscerálnej hypersenzitivity dochádza k vytvoreniu bludného kruhu obáv a tráviacich ťažkostí – výsledkom je stav „Bojím sa už zjesť takmer čokoľvek!“ alebo „Jedávam už iba 8 potravín!“
Hromadenie vody a plynu v črevách môže teda narušiť prirodzenú peristaltiku a vyvolať buď zápchu alebo hnačku (nečudujte sa, ak sa vám tieto stavy striedajú). Celá táto situácia je vlastne spúšťačom syndrómu dráždivého čreva.
Nesprávne riešený psychický stres • narušená črevná mikroflóra • náchylnosť kemočnej nestabilite • a časté jedenie sú ďalšie rizikové faktory súvisiace s rozvojom SyDraČ.
Dôležitá poznámka: málokedy ide o stav tzv. bakteriálneho prerastenie v čreve (v angl. skrtka SIBO) a preto nasadenie antibiotík situáciu zlepší iba prechodne. Pacienti, ktorí boli v minulosti liečení na SIBO antiiotikami to popisovali takto: 2 týždne po liečbe bol stav lepší, a potom sa problémy vrátili späť...
Pokračovanie článku o FODMAP budúci týždeň.
Čítajte tiež: Najväčšia chyba, ktorú mnohí robia v lete: Pijú vodu, no aj tak si škodia!