Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS je HORŠÍ u týchto ľudí: Spočiatku ani NEVEDIA, že sú INFIKOVANÍ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci v USA zistili, že u tretiny pacientov s dlhodobými zdravotnými problémami, ako boli bolesti na hrudníku alebo únava, sa až do desiatich dní po pozitívnom teste neobjavili žiadne príznaky koronavírusu.

Nevyspytateľnosť koronavírusu nepozná hranice. Svečí o tom najnovšie zistenie štúdie. Podľa nej mnoho ľudí, ktorí sa nakazia a prekonajú Covid-19, môžu dlhodobo pociťovať nepríjemné príznaky ako mozgová hmla, únava a bolesti svalov, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Príznaky dlhého Covidu sa zvyčajne líšia od troch hlavných príznakov koronavírusu načrtnutých Národnou zdravotnou službou (NHS), ktoré zahŕňajú nový pretrvávajúci kašeľ, vysokú teplotu a stratu chuti a čuchu. Medzi ďalšie príznaky, ktoré ľudia často pociťujú, patrí únava, bolesti svalov a zmätenosť.

Čítajte tiež: Na NEVYLIEČITEĽNÚ chorobu môžu zabrať ŠUPKY z týchto SEMIEN: Odvrátia SMRŤ nervových buniek

Ťažšie príznaky u ľudí bez hospitalizácie

Lekárka z Veľkej Británie uvádza, že dlhotrvajúce príznaky Covidu sa najčastejšie vyskytujú u pacientov, ktorí netrpeli vážnymi prejavmi, keď ochoreli na vírus. Dr Melissa Heightmanová, odborníčka na respiračné problémy z University College London Hospitals upozorňuje, že u pacientov, ktorí boli prijatí do nemocnice s vírusom, sa vyskytujú rôzne vzorce príznakov.

V relácii pre BBC Radio 4 povedala: "Aj u nich vírus dokázal vyvolať účinky, ktoré prispeli k tomu, že im nebolo dobre celé mesiace. To je pre nás prekvapenie. Symptómy totiž môžu byť ťažšie a dlhodobejšie u pacientov, ktorí neboli prijatí do nemocnice.“

Zároveň dodala, že u niektorých pacientov môže byť zlepšenie symptómov pomerne pomalé.

KORONAVÍRUS je HORŠÍ u týchto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

 „Tento postvírusový syndróm, ktorý vidíme, má pravdepodobne celý rad pomerne zložitých mechanizmov. To je určite niečo, čo musíme urgentne preskúmať,“ dodala odborníčka. 

Jej komentáre prišli po tom, čo štúdia, uskutočnená na Kalifornskej univerzite zistila, že ľudia, ktorí neboli s týmto vírusom hospitalizovaní, mali neskôr horšie príznaky dlhého Covidu. Odborníci analyzovali 1 407 ľudí v Kalifornii, ktorí mali pozitívny test na vírus, a zistili, že viac ako 60 dní po infekcii bojovalo s dlhodobým Covidom 27 percent pacientov. Hlásili príznaky ako dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, kašeľ alebo bolesť brucha.

Hlásili bolesti krížov a nespavosť

Štúdia ešte nebola recenzovaná, no prichádza po tom, čo rôzne ďalšie výskumy zistili, že u ľudí, ktorí sa nakazia Covidom, sa vyvinú ďalšie choroby, ako je cukrovka, a tiež im hrozí ďalšie ochorenie, ako je SM a srdcové choroby. Odborníci dokonca zistili, že aj deti mali dlhý Covid.

Vedci zistili viac ako 30 dlhodobých príznakov koronavírusu vrátane bolesti hlavy, brucha a hrudníka. Pacienti tiež hlásili úzkosť, bolesti krížov, únavu, nespavosť, gastrointestinálne problémy a rýchly srdcový rytmus.

Navyše, jedna predchádzajúca štúdia zistila, že osem z desiatich ľudí, ktorí mali koronavírus, stále bojuje s najmenej jedným dlhodobým vedľajším účinkom trvajúcim viac ako dva týždne. Iní vedci tvrdia, že môže byť až 170 ochromujúcich príznakov vrátane vyrážok, mozgovej hmly, bodavých bolestí srdca a depresií.

Viac o téme: ZdraviePríznakyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9