Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na NEVYLIEČITEĽNÚ chorobu môžu zabrať ŠUPKY z týchto SEMIEN: Odvrátia SMRŤ nervových buniek

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odpadový produkt z výroby sezamového oleja by mohol mať veľký potenciál, čo sa týka prevencie Parkinsonovej choroby. Nachádza sa v ňom antioxidant, ktorý podľa vedcov predchádza príznakom ochorenia.

Približne 1 milión ľudí v Spojených štátoch a 10 miliónov na celom svete má Parkinsonovu chorobu. Je to druhá najbežnejšia neurodegeneratívna porucha po Alzheimerovej chorobe. Ide o progresívnu mozgovú poruchu, ktorá ovplyvňuje neuróny produkujúce dopamín. Okrem iných príznakov spôsobuje chvenie, svalovú stuhnutosť alebo strnulosť a pomalý pohyb. Strata a degenerácia neurónov produkujúcich dopamín v špecifickej oblasti mozgu zvanej substantia nigra spôsobuje pohybové alebo „motorické“ príznaky, ktoré môžu charakterizovať Parkinsonovu chorobu.

Čítajte tiež: JEDINE v tomto prípade RESPIRÁTOR ochráni pred KORONAVÍRUSOM: Inak vám bude NANIČ

Sezaminol ako predmet výskumu

Na Parkinsonovu chorobu neexistuje liečba, aj keď sú lieky, ktoré môžu aspoň zmierniť príznaky. Najčastejšie predpisovaným liečivom je levodopa, ktorý dopĺňa hladinu dopamínu, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

„V súčasnosti neexistuje preventívny liek na Parkinsonovu chorobu,“ poznamenáva doktor Akiko Kojima-Yuasa, docent na Graduate School of Human Life Science na Osaka City University v Japonsku.

Jednou z príčin straty buniek v oblasti mozgu substantia nigra je oxidačný stres. To viedlo Dr. Kojima-Yuasa a jeho kolegov k preskúmaniu, či sezaminol, silný antioxidant, môže zabrániť smrti nervových buniek na modeli Parkinsonovej choroby. Sezaminol sa nachádza vo väčšom množstve v šupkách sezamových semien, ktoré sú odpadovým produktom z priemyselnej ťažby sezamového oleja.

Na NEVYLIEČITEĽNÚ chorobu môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ochrana pred oxidačným poškodením

Vedci použili toxickú chemickú látku zvanú 6-hydroxydopamín na modelovanie oxidačného poškodenia, ktoré sa vyskytuje pri Parkinsonovej chorobe. Keď chemikáliu aplikovali na ľudské nervové bunky rastúce v laboratórnych kultúrach, zvýšila sa koncentrácia škodlivých druhov reaktívneho kyslíka a bunky začali odumierať. Pridanie sezaminolu do kultúr významne znížilo koncentráciu reaktívnych foriem kyslíka a zabránilo bunkovej smrti. Zdá sa, že sezamol ochránil bunky pred oxidačným poškodením zvýšením produkcie dvoch ochranných proteínov: Nrf2 a NQO1.

Lepšie motorické schopnosti i nižšie hladiny proteínu

Ďalej sa vedci zamerali na štandardný zvierací model Parkinsonovej choroby, ktorý spočíva v podaní dávky neurotoxínu rotenónu myšiam. Toxín ​​znižuje produkciu dopamínu v mozgu zvierat. To zhoršuje ich motorické schopnosti a znižuje črevnú pohyblivosť, čo sú oba klasické príznaky Parkinsonovej choroby u ľudí. V skutočnosti môžu mať ľudia s týmto ochorením zápchu desaťročia predtým, ako sa prejavia ťažkosti s pohybom.

Myši, ktoré jedli stravu obsahujúcu sezaminol počas 36 dní, mali vyššiu hladinu dopamínu a pri štandardnom teste motorických schopností dosahovali lepšie výsledky ako myši z kontrolnej skupiny, ktoré jedli normálnu stravu. Pohyblivosť čriev myší v testovanej skupine bola tiež normálna.

Okrem toho myši, ktoré jedli sezaminol, mali nižšie hladiny alfa-synukleínu v ich substantii nigras. Alfa-synukleín je proteín, ktorý sa zhlukuje a vytvára väčšie štruktúry nazývané Lewyho telieska, ktoré sú charakteristickým znakom neurodegenerácie pri Parkinsonovej chorobe. Výskum bol publikovaný v časopise Heliyon.

Na NEVYLIEČITEĽNÚ chorobu môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Preventívna liečba?

„Ochranný účinok bol spozorovaný najmä pri kŕmení malým množstvom sezaminolu. Tieto výsledky ukazujú, že sezaminol je veľmi vhodný na prevenciu, čo sa týka Parkinsonovej choroby. Pre praktickú aplikáciu bude potrebné ďalšie podrobné objasnenie mechanizmu účinku,“ uviedli vedci vo svojej správe. 

Dr. Kojima-Yuasaová a jej tím chcú začať s klinickými skúškami extraktu. Autori naznačujú, že sezaminol môže byť schopný prekonať hematoencefalickú bariéru u ľudí. Táto bariéra zabraňuje vstupu patogénov a veľkých molekúl do mozgu. Na podporu zistení sú však potrebné ďalšie výskumy.

Celkovo treba mať na pamäti, že výsledky štúdií na bunkových kultúrach a zvieracích modeloch nie vždy odrážajú to, čo sa deje v ľudskom tele.

Viac o téme: ZdravieParkinsonova chorobaSezaminolSezamové šupkySezam
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9