MDDr. Matúš Adamička bol online: Pýtali ste sa na všetko o bolestiach zubov!

Zdroj: red
2019-10-16 10:55:00

Trápia vás bolesti zubov? Netrpte príliš dlho! Pýtali ste sa MDDr. Matúša Adamičku zo zubnej kliniky Dr. Martin na všetko o bolestiach zubov v online rozhovore, ktorý bol 16. októbra 2019 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Patria k tým nepríjemnejším bolestiam nášho tela. Hlavne vtedy, ak prídu nečakane. Každý, kto zažil boj s boľavým zubom vie, že to nie je sranda. Niekedy je na vine zubný kaz alebo precitlivenosť zubov na teplé či studené jedlá a nápoje. Mnohí však nevedia, čo je za tým a kým navštívia zubného lekára, trpia po tichu a snažia sa prežiť ťažké chvíle s uboleným zubom. Nie je však dobré príliš dlho čakať, keďže môžu nastať komplikácie!

Čítajte tiež: Cholesterol zlepší už za 5 dní: Tento olej prekonal olivový!

O lekárovi

MDDr. Matúš Adamička v roku 2019 úspešne absolvoval s vyznamenaním štúdium v odbore zubné lekárstvo. Už počas prvých akademických rokov sa utvrdil v správnosti výberu svojho životného smerovania. Zubné lekárstvo sa veľmi rýchlo stalo jeho koníčkom. V priebehu štúdia z vlastnej iniciatívy absolvoval mnoho dobrovnoľnej praxe v zubných ambulanciách, kde sa rozhodol stať súčasťou tímu zubnej kliniky Doktor Martin, čo sa aj stalo realitou. Svoje vedomosti naďalej dopĺňa účasťou na školeniach doma aj v zahraničí, čím sa snaží plniť hlavný cieľ poslania zubného lekára, ktorým je zdravá ústna dutina spokojného a usmiateho pacienta.

Zastihla vás pálčivá tupá bolesť, ktorá pulzuje všetkými kanálikmi v ústnej dutine? MDDr. Matúš Adamička bol online 16. októbra 2019 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk a odpovedal na všetko o bolestiach zubov!


Online rozhovor

2019-10-16 11:02:05 - otázka od: Milan Pastýr Dobrý deň, treba alebo netreba odstraňovať zubný kameň? Ďakujem Dobrý deň prajem, zubný kameň vzniká kalcifikáciou (to znamená usádzaním iónov vápnika do mikrobiálneho povlaku). Nachádza sa vo zvýšenej miere najmä v oblastiach, ktoré nedokážeme dokonale vyčistiť a sú neustále v prostredí sliny, v ktorej sa nachádza veľa týchto iónov. Prítomnosť zubného kameňa znamená, že v tejto oblasti nedokážeme ďalej dokonale vykonávať hygienu, je to miesto zhromažďovania zubného povlaku. Ďalším problémom je dráždenie okolitých ďasien v dôsledku prítomnosti zubného kameňa. Tieto faktory spôsobujú vznik zápalových ochorení ďasien a neskôr zápalových ochorení závesného aparátu, čo môže progredovať do vzniku Parodontitídy, a vážnejší poškodení až straty zubov. Preto treba zubný kameň jednoznačne pravidelne odstraňovať. Pravidelnosť odstraňovania je potrebné individuálne zvážiť - u niekoho častejšie, u niekoho menej často. Preto odporúčam navštíviť ambulanciu dentálnej hygieny, prípadne ambulanciu zubného lekára.

2019-10-16 11:03:09 - otázka od: Marcela Pozdravujem p. doktor, vpravo hore /neviem presne aký je to zub/...mám už asi 3 roky mŕtvy zub.Donedávna bolo všetko o.k. Mám na ňom odhalený krčok, ale v poslednom čase ma začal veľmi pobolievať tento zub.Niekedy je to tupá bolesť inokedy ma tam silno pichne...môžte mi poradiť, čo to môže byť? Ďakujem za odpoveď a želám veľa veľa zdravia a pracovných úspechov. Marcela Dobrý deň, v prípade endodonticky ošetrených zubov (mŕtvych zubov, s "vytiahnutými nervami") môže napriek tejto skutočnosti nastať bolestivosť. V tomto prípade to nie je bolestivosť zuba, ale okolitých tkanív - závesného aparátu, kosti. Pacienti takúto bolesť popisujú ako tlak, prípade bolestivosť pri náhryze- tupá bolesť. Deje sa to v prípade, keď proces ktorý spôsobil odumretie zubu pretrváva v oblasti koreňa zubu. Organizmus sa snaží takýto proces odstrániť alebo ho ohraničiť, preto vzniká v tejto oblasti pocit tlaku. Problémy ktoré popisujete môžu mať však príčinu aj inde. Preto vám odporúčam navštíviť zubného lekára, kde po vyšetrení a zhotovení RTG snímky môžeme stanoviť definitívnu diagnózu. Ďakujem vám veľmi pekne a prajem príjemný zvyšok dňa. Adamička.

2019-10-16 11:09:03 - otázka od: Karolina Dobry den,je pravda ze hlboky zhryz sa v 30 Rokoch neda riesit? Ze v 30 rokoch su zbytocne strojceky? A existuje sposob ako nahradit zuby -iny ako vyberatelna proteza alebo navrtvanie do kosti? Dobrý deň prajem, táto otázka by bola určite lepšie zodpovedaná čeľustným ortopédom. Je nutné vyšetrenie situácie vo vašej dutine ústnej. Odporúčam vám navštíviť ambulanciu čeľustného ortopéda. Samozrejme aj v 30tom roku života je možné podstúpiť čeľustno - ortopedickú liečbu. Liečba určite nie je zbytočná, má svoje odpodstatnenie, hlboký zhryz môže totiž tvoriť predispozíciu pre problémy vo vyššom veku, preto je nutné tento stav riešiť. Návrh riešenia vášho stavu je však možný až po vykonaní vyšetrení. Nahradiť stratené zuby je možné dentálnymi implantátmi - navŕtaním do kosti a následným riešením pomocou protetickej náhrady (korunky, mostíku). Stratu menšieho počtu zubov je možné vyriešiť aj zubným mostíkom - obrúsením zubov susediacich s medzerou. "Vyberateľná protéza" je riešenie ktoré navrhujeme pacientom v prípade straty väčšieho množstva zubov. Prajem ešte príjemný zvyšok dňa.

2019-10-16 11:13:26 - otázka od: Stanislava Gajková Dobrý deň prajem, mňa trápi synov chrup, v puberte mu horný rad zubov 1,2,3 sčernal skôr odzadu no je to viditeľné. Zaujíma ma čo sa stalo, čo to ovplyvnilo a ako je možné riešiť to, aby z estetického hľadiska vyzeral chrup zdravo. Je potrebné riešiť korunkami, alebo sú aj iné možnosti? Ďakujem za odpoveď, s pozdravom SG Dobrý deň, situácia ktorá nastala u vášho syna môže mať viacero príčin. Konkrétnu príčinu by sme vypátrali po rozhovore (anamnéze) a následnom vyšetrení. Podľa toho by sme volili ďalšiu terapiu. Sčernanie zubov môže byť spôsobené usádzaním pigmentov - od pitia čajov, kávy, farebných jedál alebo fajčenia cigariet. Tento stav je možné riešiť dentálnou hygienou. Ďalšou príčinou môže byť "odumretie zubov", častokrát po úraze zubov, ktoré týmto strácajú krvné zásobenie. V tomto prípade je nutné ich endodontické ošetrenie (ošetrenie k. kanálikov). Po ošetrení kanálikov je možné takto stmavnuté zuby vybieliť tzv. vnútorným bielením. Je to spôsob bielenia kedy sa dovnútra zubov opakovane aplikuje bieliace činidlo. Každopádne detailnejšie riešenie a diagnózu je možné navrhnúť až po samotnom vyšetrení.

2019-10-16 11:19:18 - otázka od: Zuzana Dobrý deň prečo ma aj po 5 rokoch bolia zuby pod mostíkom? Jeden je mŕtvy. Niekedy doslova mam pocit, že by sa mi uľavilo keby som ho mala dole. Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň, Endodonticky ošetrené zuby aj napriek odstráneniu zubnej drene predstavujú riziko vzniku bolesti. Táto bolesť je pacientom popisovaná ako pocit tlaku vznikajúci pod týmto zubom alebo aj ako pocit bolestivosti pri záhryze. Riešení tejto situácie je viacero, od opätovného ošetrenia koreňových kanálikov, cez resekciu koreňového hrotu zuba, alebo dokonca až extrakcia zuba. Dôležité je myslieť na to, že takýto zub tvorí riziko infekcie, ktorá sa môže šíriť do okolitých tkanív. Preto odporúčam vyšetrenie zubným lekárom a následnú terapiu tohoto stavu podľa danej situácie. Prajem ešte pekný zvyšok dňa.

2019-10-16 11:23:43 - otázka od: Patrik Dobry den, krvaca mi jeden medzizub.priestor vzdy ked pouzijem medzisub.kefku. Ine v ustach mi nekravcaju. V tomto priestore mi zubar pre cca 1-2rokmi robil kaz. Je potrebne si to dat opat rozvrtat aj ked ma tam nic neboli a krvaca to iba pri pouziti mezdizub.kefky. Pri pouziti normalnej velkej kefky mi to nekrvaca. Dakujem a prajem vela spokojnych pacientov. S pozdravom Patrik Dobrý deň prajem, podľa toho čo popisujete, v tomto medzizubnom priestore prebieha zápal interdentálnej papily (časť ďasna medzi zubami). Jeho príznakom je práve krvácanie po podráždení. Príčiny môžu byť rôzne. Môže ísť o nesprávnu veľkosť medzizubnej kefky - buď je príliš malá a teda nedokáže dokonale vyčistiť tento priestor, hromadí sa tu povlak, ktorý spôsobuje zápal. Ďalšou možnosťou je nevyhovujúca výplň v susediadich zubov. Previslý okraj tejto výplne môže spôsobovať zachytávanie povlaku - čo takisto spôsobuje zápal tohoto ďasna. Odporúčam vám navštíviť zubného lekára, kde po vyšetrení a zhotovení záhryzových RTG snímok dokážeme skontrolovať tento stav. Ak bude príčinou nevyhovujúca výplň, túto je potrebné prerobiť, aby sme zabránili zhoršovaniu tohoto stavu. Ďakujem veľmi pekne. Adamička.

2019-10-16 11:36:26 - otázka od: Eva Krupová Rada by som sa dozvedela pan doktor, či je možné, aby bolesť zubov vo forme zubnej infekcie, kolovala v tele, ako chrípka, v kľboch a iných orgánoch.??? Ďalej mám otázku ohľadne totálnej zubnej protézy hornej časti , ktorá je už zriadená, či ide prerobiť na fixnú protézu, ktorá sa nedá vyberať z úst, a aké sú približné ceny??? VĎAKA Dobrý deň prajem, ústna dutina a jej tkanivá - zuby, závesný aparát, sliznice, ďasná - prostredníctvom krvného obehu úzko súvisia s ostatnými časťami ľudského tela. V prípade výskytu infekcie v ústnej dutine - či už zápalu slizníc, odumretých zubov, zápalov v oblastí koreňov zubov, alebo parodontitídy a iných ochorení, môžu byť mikroorganizmy a ich produkty roznášané krvným obehom po celom organizme človeka. Toto sa môže prejaviť rôznymi ochoreniami. Najväčšie riziká predstavujú ochorenia pohybového aparátu, ochorenia srdca a iné vážne ochorenia. Preto sa častokrát stane, že pacient ktorý ide podstúpiť nejaký druh operačného zákroku, je lekárom v rámci medziodborovej spolupráce odoslaný k zubnému lekárovi, ktorého úlohou je zvážiť prítomnosť tzv. "Dentálnej fokálnej infekcie" - teda určitých ložísk, ktoré je nutné odstrániť. Totálna zubná náhrada a jej prerobenie na fixnú protézu. Existuje viacero spôsobov terapie bezzubého stavu čeľusti. Jednou z variánt je podopretie celkovej náhrady tzv. miniimplantátmi zavádzanými do kosti, ktoré následne držia takúto protézu, ktorá tak získa lepšie vlastnosti a retenciu. Či sa konkrétne vaša protéza bude dať takýmto spôsobom vylepšiť, by sme vedeli povedať až po vyšetrení a zhodnotení situácie. Preto odporúčam navštíviť zubného lekára. Čo sa týka cien, tie je veľmi ťažko predpovedať. Na internete má väčšina ambulancií cenník, kde sú tieto informácie voľne dostupné. Pri prvotnom vyšetrení vám vieme povedať cenu za konkrétne vašu terapiu. S pozdravom Adamička.

2019-10-16 11:40:59 - otázka od: Katarína Polgárová Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, už dlhší čas mi praská v pravo v sánke, pri uchu, je to veľmi nepríjemné a občas až bolestivé. Objednala som sa už u svojho lekára do zubnej ambulancie, ale neviem, či to patrí tam, alebo na koho sa obrátiť s týmto problémom. Ďakujem Dobrý deň, problémy ktoré popisujete pravdepodobne vychádzajú z Temporomandibulárneho kĺbu. Je to kĺb prostredníctvom ktorého dokážeme otvárať a zatvárať ústa. Jedným z príznakov ochorení tohto kĺbu sú práve zvukové fenomény a bolestivosť, ktoré popisujete. Objednanie sa k zubnému lekárovi bolo veľmi dobrým krokom. Terapia týchto stavov patrí do rúk zubného lekára. Po základnom vyšetrení a vylúčení základných možných príčin a vykonaní terapeutických krokov vás môže zubný lekár odoslať k odborníkovi na vyššie pracovisko, ktorý sa zaoberá práve temporomandibulárnym kĺbom. S pozdravom Adamička.

2019-10-16 11:47:13 - otázka od: Ivana Novakova Dcera 10 rokov rastu trvale zuby uplne bez skloviny- kriedove. Nema zalozene vsetky styri zuby c. 5 a jedna dvojka horna. Na trvalych zuboch ma neustale kazy, plomby jej vypadavaju. Ako ďalej? Chodime aj do krajskej poradni, ziadne vazne zapalive ochorenie neprekonala, hormony, stitna zlaza v norme. Dobrý deň, stav ktorý popisujete, môže mať viacero príčin. Ak postihuje viacero zubov, môže ísť o vrodené ochorenia poruchy tvorby tvrdých zubných tkanív ale taktiež aj o zubný kaz, ktorý sa spočiatku prejavuje ako demineralizácia (biele škvrny). Bez vyšetrenia bohužiaľ neviem poradiť ako postupovať v konkrétnom prípade. Je potrebné vyšetrenie u človeka špecializujúceho sa na detské zubné lekárstvo - pedostomatológ. Dovtedy odporúčam prestať piť sladené nápoje, dôkladné vykonávanie dentálnej hygieny ráno a večer kefkou, medzizubnými kefkami a pastou s vyšším obsahom fluoridov - ktorú je po vyčistení nutné dôkladne povyplachovať (dcére musíte zuby dočisťovať, ona sama staroslivosť o zuby nezvládne), prípadne po konzumácii jedla vypláchnuť ústnu dutinu vodou. Ďakujem, Adamička.

2019-10-16 11:55:29 - otázka od: LND Dobrý deň, aký je v dnešnej dobe trend pri mliečnych zuboch? Keď sa pokazí mliečny zub, je ho potrebné plombovať? Akou plombou? Totiž jeden lekár nám odporučil plombu, iný lekár odporučil len vyvrtať kaz a nechať zub otvorený. A aký je Váš názor na pečatenie zubov? Ak áno, tak pečatiť aj mliečne zuby alebo až trvalé zuby? S pozdravom, Dobrý deň. Napriek tomu, že "mliečne" zuby sú predchodcom trvalého chrupu a v určitom období života "vypadnú", je nutné sa o ne starať. Okrem svojej funkcie majú veľký vplyv na správny vývoj čeľuste sánky a okolitých mäkkých tkanív. Vplývajú tiež na správne prerezávanie trvalého chrupu. Infekcia mliečneho chrupu môže negatívne pôsobiť na chrup trvalý, keďže počas prerezávania spolu úzko súvisia. Predčasné straty mliečneho chrupu zase môžu spôsobiť nesprávnu polohu chrupu trvalého. Preto je nutné mliečny chrup čistiť, ošetrovať a zachovať do obdobia, kedy príde čas na jeho výmenu. Kaz mliečneho zubu sa ošetruje výplňovými materiálmi na to špeciálne určenými. Pre rôzne diagnózy je nutný rozdielny spôsob terapie. Neviem vám odpovedať na konkrétnu situáciu, to by bolo možné až po vyšetrení dieťatka. Pečatenie zubov sa štandarne vykonáva na trvalom chrupe a to čo najrýchlejšie po jeho prerezaní. Je to veľmi vhodný spôsob prevencie vzniku zubného kazu, odporúča sa u trvalého chrupu. Adamička.

2019-10-16 11:58:06 - otázka od: Andrea Dobry den.Moze pokazeny zub mudrosti sposobovat bolest ucha a aj hlavy na tej danej strane kde sa nachadza? Dobrý deň. Kaz na treťom molári (zube múdrosti) môže progredovať do stavu, kde dochádza k zapáleniu zubnej drene (teda obsahu zubu, kde sú cievy, nervy a iné tkanivá). Zápal zubnej drene (pulpitída) je stav ktorý začína postupne, najprv citlivosťou, prechádzajúcou do spontánnej bolesti. Táto bolesť je v určitom štádiu vyžarujúca, mnohokrát je problematické identifikovať zub, ktorý je príčinou. Vyžarovanie bolesti do ucha a spánkovej bolesti hlavy môže byť spôsobené zápalom drene daného zuba, preto je nutné navštíviť zubného lekára pre podrobnejšiu diagnostiku a čo najrýchlejšiu terapiu tohto stavu. Adamička.

2019-10-16 12:00:07 - otázka od: Stanislav Dobry den. Mam zub mudrosti hodny na extrakciu. Myslite, ze je potrebne navstivit chirurgicku ambulanciu, alebo staci navsteva svojej zubnej lekarky? Dakujem. Pekny den Dobrý deň. V prvom rade je potrebné navštíviť zubného lekára. V niektorých prípadoch sa dá takýto zub vytiahnuť aj "bežnou cestou" - jednoduchou extrakciou. Ak je tento zub nevhodne orientovaný, je nutná jeho chirurgická extrakcia, na ktorú vás odošle zubný lekár. Odpovedať konkrétne na vašu situáciu je možné až po vyšetreniach a zhotovení RTG snímky. S pozdravom Adamička.

2019-10-16 12:02:52 - otázka od: Terézia Odporúčate skôr "neviditeľný" zubný strojček alebo klasický? Ďakujem! Dobrý deň prajem. Oba spôsoby čeľustno ortopedickej terapie majú svoje výhody a nevýhody, ktoré vám po konzultácii starostlivo vysvetlí čeľustný ortopéd. Je nutné zhodnotiť vašu situáciu po vyšetrení, kde sa následne stanoví terapeutický plán s návrhom terapie konkrétne u Vás. Veľko výhodou tzv. "neviditeľného strojčeka" je jeho estetika, pričom okolie nespozoruje, že čeľustnoortopedickú terapiu podstupujete. Odporúčam vám objednať sa na konzultáciu k čeľustnému ortopédovi. S pozdravom Adamička.

2019-10-16 12:04:29 - otázka od: Jozef Ďuriš Dobrý deň. Chcem sa opýtať na riešenie "medových zubov" u 2 ročného vnúcika? Ďakujem a pekný deň prajem. Dobrý deň prajem. Toto ochorenie má rozdielne prejavy a rôzne spôsoby terapie ktoré je potrebné zvážiť individuálne. Je nutné základné vyšetrenie najlepšie u človeka a odborníka, ktorý má s terapiou týchto ochorení skúsenosti. Odporúčam vám navštíviť pedostomatológa, s ktorým prediskutujete konkrétnu terapiu u vášho vnúčika. S pozdravom Adamička.


Tagy:
zdravie zuby bolesti online rozhovor ústne zdravie

2019-10-16 10:55:00  |  Foto: red  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia