Cholesterol zlepší už za 5 dní: Tento olej prekonal olivový!

16.10.2019

Hoci sa olivový olej považuje za jednu z najzdravších potravín, ktorá je bohatá na prospešné látky, existuje iný olej, ktorý sa môže pochváliť ešte lepšími účinkami na ľudský organizmus.

Vedci držia v rukách veľký triumf v podobe výsledkov zo štúdie, uverejnenej v odbornom časopise Nutrition Research, ktorá odhalila zaujímavé zistenie. Strava s vysokým obsahom tukov bohatá na jeden olej má tendenciu zlepšiť hladinu cholesterolu už v priebehu pár dní. Ide o olej, o ktorom sa príliš nehovorí. Je to veľká škoda, keďže sa ukázal účinnejším ako klasika v podobe olivového oleja. 

Čítajte tiež: Údené mäso je veľkou lahôdkou, no pozor na jeho zloženie: Takto dopadlo v spotrebiteľskom TESTE!

Veľké zmeny v krátkom čase

Štúdia skúmala vplyv stravy bohatej o olivový a bavlníkový olej na profily lipidov. Inak povedané, vedci pozorovali hladiny cholesterolu a triglyceridov. Účastníkmi štúdie boli dospelí muži vo veku 18 až 45 rokov, ktorí 5 dní konzumovali buď stravu bohatú na olivový alebo stravu bohatú na bavlníkový olej. 

Šokujúce bolo zistenie, že olivový olej nemal žiadny účinok na lipidové profily, čo sa však ani zďaleka nedá povedať o bavlníkovom oleji! Tí, ktorí jedli stravu s bavlníkovým olejom sa znížil lipoproteín s nízkou hustotou alebo LDL, teda zlý cholesterol o 15%. Výsledkom bolo tiež celkové zníženie hladiny cholesterolu o 8 percent a hladiny triglyceridov o 30 percent. Naopak, hladina lipoproteínu s vysokou hustotou alebo HDL, teda dobrým cholesterolom sa zvýšila o 8 percent. 

„Prekvapujúce je, že sme pri diéte s bavlníkovým olejom spozorovali veľké zmeny. Vidíme tak množstvo zmien v takom krátkom časovom období. Je to vzrušujúce,“ neskrýva svoje nadšenie spoluautorka štúdie Jamie Cooperová. 

Kľúčová látka v oleji

Obe skupiny účastníkov mali pripravené jedlo tak, aby 44 percent celkovej energie pochádzalo z bavlníkového alebo olivového oleja. Dostávali nápoj, ktorý obsahoval veľa tuku, 15 percent bielkovín, 35 percent sacharidov a 50 percent tukov. Bola v ňom namiešaná čokoládová srvátková bielkovina, mlieko, čokoládový sirup a olej – bavlníkový alebo olivový. 

Podľa odborníkov je kľúčovou zložkou kyselina dihydrosterulínová, ktorá je mastnou kyselinou pre bavlníkový olej. Tá bráni hromadeniu triglyceridov v tele. Ak sa triglyceridy hromadia v krvných cievych, môžu spôsobiť infarkt a mozgovú príhodu. Nebezpečnou dvojkou je vysoká hladina triglyceridov a vysoké množstvo zlého cholesterolu alebo nízke množstvo dobrého cholesterolu – táto kombinácia zvyšuje riziko srdcových chorôb. 

Bavlníkový olej je vlastne olej z bavlníkových semien. Patrí medzi najbežnejšie rastlinné oleje používané v USA. Lisuje sa zo semien bavlníku, teda vedľajšieho produktu pi výrobe bavlny. Olej má menej trans-mastných tukov, čo z neho robí zdravú voľbu. 

Fotogaléria


Tagy:
olej cholesterol olivový olej bavlníkový olej

16.10.2019  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia