Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zázračný liek na akné: Neuveríte, čo s ním zatočí do niekoľkých sekúnd!

Ak si myslíte, že rajčiny sú iba na jedenie, tak sa mýlite! Skúsili by ste masku z rajčín?
Ak si myslíte, že rajčiny sú iba na jedenie, tak sa mýlite! Skúsili by ste masku z rajčín? (Zdroj: thinkstock.com)

Trápi vás akné a nič nezaberá? Používate špeciálne krémy, mydlá, produkty od výmyslu sveta a aj napriek tomu sa pleť nezlepšuje? Riešenie máte na dosah ruky a pritom o tom ani neviete!

Akné nás trápi v puberte, niektorí sa ho nevedia zbaviť ani v dospelosti. „Príležitostné“ akné sa u vás môže vyskytnúť po zjedení určitého druhu jedla, ovocia či zeleniny. Príčin však môže byť viacero a nie vždy si to viete poriadne odkontrolovať.

Najhoršie na tom je, že to nie je iba fyzický problém, vo veľkom nás ovplyvňuje aj psychicky. Používame make-up, rôzne korektory, mastičky a masky, no nie vždy to pomôže. Zo zúfalosti sa objednávame u kožného lekára a čakáme na zázrak. Ani ten však nemusí prísť.

Akné vylieči obyčajná paradajka!

Čítate správne. Liekom na vaše akné môže byť aj doma dopestovaná, chutná, červená paradajka. Pýtate sa ako je to možné? V prvom rade paradajky sú zdrojom vitamínov B6, C,K, E a vitamínu A. Dôležité sú najmä preto, že dokážu redukovať kožné póry a regenerovať pleť.

Tiež napomáhajú udržať pH pokožky v norme a chrániť ju pred budúcimi zápalmi, ktoré ju môžu čakať. Musíme však upozorniť, že jej pH je kyslé a preto by sme to s kúrou nemali preháňať. Môže ju aj vysušiť.

V neposlednom rade je dôležitá aj kyselina salicylová, ktoré sa vo veľmi používa v rôznych produktoch a redukciu akné, pričom v rajčine ju máte v „prírodnej“ forme a takmer bezplatne.

Navyše lykopén likviduje voľné radikály, ktoré sú dôvodom, prečo naša pokožka starne. Nie len jej aplikácia na tvár ale aj ich konzumácia v akejkoľvek forme je skvelou prevenciou pred starnutím.

Pozor však nato, v akom množstve ju jete. Priveľa rajčín, tak ako mrkvy, môže spôsobiť zoražovenie pokožky. A to predsa nikto nechceme.

Ako zaradiť rajčinu do rutiny?

  • Krúžky na tvár

Tak ako využívame uhorku na kruhy pod očami, ktoré dodávajú očnému okoliu potrebnú hydratáciu, tak je možné využiť aj rajčiny. Nakrájajte ich na kolieska, priložte ich na miesta postihnuté pupáčikmi. Tak je možné absorbovať všetky potrebné látky čo najjednoduchšie a s „rajčinovej masky“ si viete spraviť zábavný rituál. A navyše si oddýchnete.

  • Červená maska

Myslíte si, že rajčinu nevyužijete ani v maske? Mýlite sa. Tu je recept. Nechajte rajčinu v teplej vody aspoň minútu pred tým, ako ju zbavíte šupky. Rajčinu potom nakrájajte a spolu so semiačkami ju roztlačte na pastu. Túto zmes aplikujte na tvár a nechajte si ju tam približne hodinu. Potom ju umyte vodou. Ak si myslíte, že by ste mohli mať z masky alergiu alebo máte akné bolestivé, zmiešajte rajčinovú zmes s jogurtom, pridajte nastrúhané uhorky a naneste na tvár.

  • Pleťové tonikum

Ak ste pochybovali o tom, že sa z rajčiny dá spraviť maska, čo potom pleťová voda! Ak máte pocit, že paradajka na akné zaberá, ale nevyhovuje vám forma masky či obkladu, skúste pleťovú vodu. Zmiešajte citrónovú šťavu a lyžicu rajčinového džúsu. Naneste na tvár a nechajte pôsobiť približne 5 minút. Zmyte teplou vodou.

Čítajte tiež: Môžeme zjesť veľa zeleniny?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9