Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Všetci si myslia, že je zdravá: Šokujúca pravda o zelenine, ktorá zmení váš pohľad na ňu!

Špenát je veľmi zdravý, ale pozor na dusičnany, ktoré obsahuje.
Špenát je veľmi zdravý, ale pozor na dusičnany, ktoré obsahuje. (Zdroj: thinkstock.com)

Je jednou z najvýživnejších potravín na svete s minimom kalórií. Doplní naše telo o významné vitamíny a minerály, pritom stačí len menšie množstvo tejto listovej zeleniny. O to prekvapivejší je fakt, že tak ako je špenát veľmi zdravý, môže nám zákerným spôsobom ublížiť!


Špenát v sebe skrýva hotový poklad! Obsahuje množstvo živín, vrátane vlákniny, vápnika a bielkovín. Navyše, je skvelý na štíhlu líniu, jedna šálka listovej zeleniny nemá ani len desať kilokalórií. Nájdete v ňom vitamín B, vitamín C a taktiež kyselinu šťavelovú, ktorá viaže vápnik. Prospieva tráviacemu ústrojenstvu a pôsobí ako prevencia proti slabnutiu zraku. Jednoducho povedané, špenát patrí medzi najzdravšie potraviny. Aspoň tak si to mnohí doteraz mysleli.

To, že je pre ľudský organizmus skutočne prospešný, aj naďalej platí. Určite by sme naň nemali zabúdať. Špenát sa dá upraviť na množstvo spôsobov, no najzdravší je v základnom stave, teda surový. Maximum z neho získate, ak si z neho vytlačíte šťavu. Po zriedení s vodou máte zdravý nápoj, ktorý sa postará o bezproblémový chod organizmu. Samozrejme, špenát býva súčasťou rôznych pokrmov. Ľahko ho môžete uvariť. Tu však prichádza problém! Stáva sa, že nám ostane mnoho jedla, ktoré hneď po varení nezjeme, preto si zásoby odložíme na neskôr. Avšak treba byť opatrní na opätovné zohriatie jedla so špenátom!

Nebezpečné látky

Špenát okrem iného obsahuje aj dusičnany, ktoré sa po opätovnom zahriatí menia na dusitany. Vtedy sa z tejto, na prvý pohľad zdravej listovej zeleniny, stáva doslova časovaná bomba! Dusitany sú pre naše telo karcinogénne. Tak sa v ňom môžu skrývať nebezpečné látky, z ktorých sa môžete priotráviť.


Triky, ako vybrať ten najlepší melón: Konečne sladký a zrelý!


"Obsah dusitanov a dusičnanov je potrebné ustrážiť najmä u detí, ktoré sú na tieto látky veľmi náchylné," upozornil výživový poradca Ing. Libor Javro.

Zaujímavé je, že koncentrácia dusičnanov v rôznych častiach zeleniny je odlišná. Najvyššie množstvá sa nachádzajú v listových stonkách a rapíkoch, v špičkách koreňov, atď. Ak sa im chcete čo najviac vyhnúť, pri spracúvaní surového špenátu odstráňte zvyšky stopiek a rapíky listov.

Pozor na výživné látky!

Odborník na výživu neodporúča opätovné zohrievanie zeleninových pokrmov. Ani nie kvôli dusičnanom, ale výživným látkam.

"Opätovne prihrievané potraviny najmä zeleninové, nie sú určite vhodné na konzum najmä z toho dôvodu, že sa strácajú biologicky aktívné látky, ktoré sú u zeleniny najpodstatnejšie," dodal nutričný špecialista. 

Podľa neho obsah dusitanov a dusičnanov nie je podstatný. V prípade, ak si ustrážime obsah nitrátov tým, že budeme kupovať kvalitnú sezónnu zeleninu a hlavne sa informovať, či zelenina patrí do skupiny vysoko disikatej či nízko dusikatej.

Čítajte tiež: Zmena bežnej veci vedie k vysnívanej postave: Stačí jedna vec a kilogramy sú fuč!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9