Môžeme zjesť veľa zeleniny?

Zaraďte zeleninu do svojho jedálnička, no doprajte si ju najviac 5-krát denne v malom množstve.
Zdroj: pixabay.com
2016-09-07 06:00:00

Odpoveď by podľa mnohých bola veľmi jednoduchá. Jasné, že môžete skonzumovať viac kúskov zeleniny, veď ide o nízkokalorické potraviny, ktoré obsahujú množstvo výživných látok. Alebo nie?

Pokiaľ ide o jedlo, existujú niektoré prípady, kedy aj príliš veľa dobrého môže byť v skutočnosti škodlivé. Bohužiaľ, týka sa to dokonca aj zeleniny. Ak nebudete mať stanovené hranice a doprajete si veľké množstvo zeleninových pochúťok, môžete čakávať určitý účinok na organizmus. Negatívny.

Pozor na niektoré druhy zeleniny

Zelenina sama o sebe nepatrí medzi potraviny, ktoré by sme mali mať zakázané. Nedá sa porovnať s mastnými či sladkými jedlami, ktoré len zaťažujú organizmus. Zelenina by teda mala byť súčasťou každého jedálnička, no predsa len by sme mali byť obozretnejší pri niektorých druhov. Podľa výživovej poradkyne Monica Reinagelovej by sme mali obmedziť škrobnatú zeleninu, kde patria batáty, klasické zemiaky, kukurica, fazuľa a hrach. Na druhej strane sa netreba báť inej čerstvej zeleniny. Ak ste však skonzumovali viac ako sedem porcií za deň, vaša pokožka má oranžový odtieň, chudnete alebo máte nepríjemné zažívacie ťažkosti, skúste trochu ubrať a navštívte svojho lekára.


Prečo dať ruky preč od cesnaku?


Nebezpečná vláknina?

Mnohé druhy zeleniny sú bohatým zdrojom vlákniny. Vláknina, v odporúčaných množstvách, je jednou z najzdravších živín pre telo – podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a taktiež krvný tlak, zmierňuje pocity hladu a znižuje riziko vzniku obezity a predčasnej smrti. Avšak, príliš veľa vlákniny môže mať negatívne účinky! Podľa oddelenia zdravotníctva na Columbria University, prebytok vlákniny v strave môže viesť k nedostatku živín, bolestí brucha, tráviacim ťažkostiam a dokonca aj k zablokovaniu tráviaceho traktu!

To, že ste prijali príliš veľa vlákniny, sa môže prejaviť aj zvýšením plynov a nadúvaním. Baktérie v tele nie sú zvyknuté na veľké množstvo tejto látky. Preto začne vláknina kvasiť v hrubom čreve a produkovať viac plynu.

Ťažko hovoriť o odporúčanom množstvo vlákniny, keďže záleží na veku a iných charakteristík. Všeobecne je však denné odporúčané množstvo 27 až 40 g. Nezabúdajte teda na zeleninu. No aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí..

Čítajte tiež: Spálené jedlo ako hrozba? Pravda o tom, či spôsobuje rakovinu!

2016-09-07 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia