Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Strašiak menom úbytok svalov: Mýtus alebo krutá realita?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

O tom, že svaly starnú spolu s telom, niet pochýb. Pravdou však je aj to, že trénované svaly majú dostatok síl, aby prekonali nástrahy pribúdajúceho veku. Pomôže vám niekoľko jednoduchých princípov.

Prvý úbytok svalovej hmoty si ľudia na sebe väčšinou všimnú medzi 40. a 50. rokom života. Na stratu sily sa v tomto veku sťažujú dokonca aj takí, ktorí pravidelne cvičia. Podľa doktorky Meliny B. Jampolis začínajú svaly strácať na sile už po 30. roku života a čím je človek starší, tým rýchlejšie a ľahšie o svoje svaly prichádza, uvádza CNN . Tento proces však nemusí byť ultimátny. Svaly sú totiž natoľko tvárne, že ich stratu možno spomaliť, alebo dokonca zvrátiť, a to bez ohľadu na vek. Ako zistila štúdia z roku 1994, aj 90-tnici môžu nabrať svalovú hmotu.

Čítajte viac: Slovenská odborníčka na výživu radí: Čo jesť, aby boli kĺby zdravé

Najlepšie svaly posilňuje tzv. silový tréning, resp. cvičenie v posilňovni so závažiami alebo cvičenie s vlastnou hmotnosťou tela. To si však vyžaduje drinu a vytrvalosť – len vtedy možno vytvoriť trvalý silový základ. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky a cvičenie bolo efektívne, je potrebné vykonávať niekoľko sérií cvičení za sebou najmenej dvakrát týždenne. Cvičiace zostavy by zároveň mali byť oddeľované prestávkami s 3 až 7-minútovými intervalmi.

Proteíny, základ úspechu

Strate svalov dokáže zabrániť aj konzumácia proteínov. Zvýšené množstvo živočíšnych bielkovín nájdeme napríklad v mliečnych výrobkoch, mäse z hydiny, rýb, v chudom červenom mäse či vo vajciach. Športovo aktívni ľudia však často siahajú aj po srvátkovom proteíne, ktorý dokáže stimulovať rast svalstva pred tréningom alebo po ňom. Podľa výskumov má srvátkový proteín najväčší účinok, ak ho prijímate 30 až 40 minút po cvičení.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Okrem bielkovín by však telu nemal chýbať ani dostatok ovocia, zeleniny a zdravé tuky. Svalové vlákna totiž potrebujú optimalizovanú výživu. V neposlednom rade by organizmus nemal trpieť ani nedostatkom vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí. Telo udržiava v dobrej kondícii aj chôdza, jogging alebo cyklistika, ktoré síce nevedú k výraznému nárastu svalovej hmoty, ale bojujú proti nadváhe a sú prevenciou nielen srdcovo-cievnych ochorení, ale aj rakoviny a cukrovky.

Viac o téme: SvalyVekSvalstvoSvalová hmota
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9