Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Šialený spôsob, ako si uvariť zdravé jedlo: Dlhému státiu pri sporáku je koniec!

Ťažko tomu uveriť, ale práčka je skvelá nielen na pranie, ale aj na prípravu jedál.
Ťažko tomu uveriť, ale práčka je skvelá nielen na pranie, ale aj na prípravu jedál. (Zdroj: thinkstock.com)

Nemáte čas na varenie? Žiadny problém! Môžete si uvariť chutné jedlo, popritom si vychutnať svoj obľúbený TV seriál a nepotiť sa pri sporáku. Iftach Hazit z Izraela prišiel s prevratným, až bizarným nápadom. Podľa neho si môžeme uvariť pokrm v práčke!

Vo svete je čoraz obľúbenejšia inovatívna príprava jedál. Najprv sa v súvislosti s tým začala skloňovať umývačka riadu, ktorá je údajne skvelým spôsobom, ako na prípravu chutného jedla. Dokonca vyšla aj prvá kuchárska kniha o receptoch, ako uvariť chutné pokrmy v umývačke riadu.

Čítajte tiež: Zdravý je len jeden spôsob prípravy ryže: Väčšina ľudí robí chybu, pri ktorej hrozí otrava

Praženica v práčke

Teraz je tu však ďalší spôsob, ktorý znie ešte šialenejšie ako umývačka riadu! Ťažko tomu uveriť, že by sa jedlo dalo uvariť v práčke, zatiaľ čo periete svoju bielizeň. Údajne si tak môžete pripraviť rôzne pokrmy, napríklad praženicu či varené víno. Ide o jednoduchý spôsob, ktorý šetrí čas. Stačí len zapnúť práčku a vy sa môžete venovať inej činnosti, zatiaľ čo sa jedlo varí takmer samé. Že by tu bol spôsob, ako zúžitkovať množstvo vody a energie, ktorá sa spotrebuje pri praní špinavej bielizne?

Stačí vám na to balón, ktorý treba naplniť požadovanou ingredienciou a následne ho dať do práčky. Nastavte ju na 90 stupňov a čakajte. Po chvíľke si môžete pochutnávať na pripravenom jedle:

Špeciálne sáčky

Ak vám varenie v balónom nepríde práve najhygienickejšie, Iftach Gazit dokonca prišiel so špeciálnymi sáčkami, ktoré stačí pridať do prania k bielizni, ako sa píše na theguardian.com. Sú vyprodukované na báze varenia metódou sous-vide. Na každom sáčku je napísané, aký program je potrebné si zvoliť, aby tomu zodpovedala teplota a dĺžka varenia. Zároveň je na každom zobrazená potravina, ktorá by sa mala variť. Tieto sáčky predstavujú systém, kedy sa vákuovo balená potravina varí pri nízkej teplote a vďaka tomu nestráca šťavu a zostáva krehká.

Ako uviedol študent na Bezalel Academy of Arts and Design v Jeruzaleme na katedre priemyselného dizajnu, príkladom je varenie zeleniny. V tomto prípade je na to vhodný program prania bavlny na krátke pranie. Pri mäse si zase zvoľte program na syntetiku na dlhé pranie - za dve a pol hodiny sa budú mäsové potraviny variť pri teplote 58 stupňov Celzia.

Zdravšie a ekologickejšie

Podľa Gazita ide o efektívnu metódu, ktorá by vyriešila večný problém - boj s časom. Pomohla by tým, ktorí nechcú strácať čas varením. Je to lepšie a hlavne zdravšie, ako sa kŕmiť fast foodmi a priemyselne spracovanými potravinami. Navyše, aj keď mnoho ľudí na tento vynález kvôli predsudkom nenájde odvahu, je to nápad ekologický...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9