Odhaľte, čo napovie farba spermií: Prezradí aj to, čo nechcete vedieť!

Aplikácia na zistenie interakcií liekov už pomáha!
Zdroj: profimedia.sk
2017-08-21 14:00:00

Vo farbe ejakulátu sa zrkadlí vaše zdravie! Zatiaľ čo jeho normálnou farbou je biela, niekedy môže nadobnúť iné sfarbenie. Hoci to nie je vždy dôvod na obavy, občas môže byť zmena farby mužského ejakulátu indikátorom zdravotného problému!

Mužské semeno je kombináciou sekrétov z mužských reprodukčných žliaz, ako aj spermií. Zmeny či iné narušenia týchto oblastí môžu spôsobiť zmenu farby, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Za produkciu semena zodpovedajú:

Epididym a semenníky: Semenníky sú orgány zodpovedné za produkciu spermií. Epizdymis je rúrka, ktorá transportuje spermie zo semenníkov do semenovodu.

Seminárne vezikuly: Produkujú významnú časť objemu spermií. Tieto žľazy produkujú sekrécie, ktoré majú vysoký obsah cukru nazývaného fruktóza, ktorá poskytuje živiny spermiám.

Prostatatická žľaza: Táto žľaza produkuje chemickú látku, ktorá sa nazýva prostatický špecifický antigén (PSA), ktorý spôsobuje reakciu v spermiách. Vďaka tomu sú spermie schopné plávať a ľahšie dosiahnuť dostupné vajíčko.

Bulburetrálne a uretrálne žľazy: Tieto žľazy sú zodpovedné za produkciu sekrécií, ktoré uľahčujú spermiám cestovať po reprodukčnom trakte.

Najčastejšie možno spozorovať žltú farbu semena. Pozrite sa, čo môže znamenať!

Čítajte tiež: Vatovým tyčinkám odzvonilo: Zmes octu a alkoholu dokáže divy do 60 sekúnd

Čo za tým môže byť?

Moč v semene

Spermie prechádzajú cez močovú trubicu, čo je tá istá trubica, ktorou prejde aj moč. Je možné, že žlto-sfarbený moč sa môže zmiešať so semenom. Výsledkom by bolo žlté sfarbenie semena.

Žltačka

Žlté semeno vzniká tiež vtedy, keď má pečeň problémy s rozpadom odpadovej látky - bilirubínu, ktorá vzniká pri filtrovaní krvi zo zaniknutých červených krviniek. Žltačka najčastejšie spôsobuje žltnutie očných bielok, ale taktiež môže spôsobiť, že pokožka a spermie majú tiež žltkastý odtieň.

Abnormálne množstvo bielych krviniek

Zápal môže spôsobiť prebytok bielych krviniek. Môžu sa  dostať medzi spermie, čo je stav známy ako pyospermia alebo leukocytospermia. Biele krvinky môžu spôsobiť, že spermie budú mať žltú farbu. Môžu byť výsledkom infekcie.

Pohlavne prenosná choroba

Napríklad chlamýdie, herpes alebo kvapavka môže spôsobiť žlté spermie. V tomto prípade môžu mať mužské spermie aj nepríjemnú vôňu.

Zmeny v stravovaní

Konzumácia potravín obsahujúcich farbivá môže spôsobiť žlté spermie. Vôňa ejakulátu sa môže meniť aj vtedy, ak človek zjednotí potraviny s prenikavou vôňou, ako je cesnak, cibuľa, špargľa alebo brokolica.

Zriedkavá ejakulácia

Ak muž nemal ejakuláciu určité obdobie, spermie sa môžu zmiešať s močom.

Ďalšie zmeny farby semena

Zbystrite pozornosť, ak je semeno:

  • Hnedé alebo červené - Môže znamenať, že krvná cieva praskla okolo semenných vezikúl. Uvoľňovanie krvi môže spôsobiť, že spermie nadobúdajú hnedý alebo červený vzhľad. Ak sú aj naďalej červené po 1 až 2 dňoch, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc.
  • Zelené - Môže indikovať potenciálnu infekciu prostaty alebo okolitých tkanív. Muž, ktorý má zelené spermie by mal navštíviť svojho lekára.

Napraví chrbticu i hmotnosť: Jednoduchý cvik sľubuje výsledky za 2 minúty


Riešenie

Liečba závisí od toho, čo je príčinou, že došlo k takej zmene. Ak má muž žlté spermie, ktoré zapríčinila infekcia, mal by sa zdržať sexuálneho styku, keďže hrozí prenos infekcie na partnera. Ak za tým nie je nič vážne, pomôže aj zníženie množstva potravín s umelými farbivami vo svojom jedálničku a taktiež zvýšený pitný režim. Treba spozornieť hlavne v prípade, ak tento problém sprevádza aj horúčka, zápach spermií či bolesť pri ejakulácii. V tom prípade by sa zdravotný problém nemal ignorovať a treba zájsť za lekárom.

2017-08-21 14:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia