Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Máte chuť sa zahryznúť do snehu? Neuveríte, aký bude výsledok!

Ochutnávaniu snehu sa radšej vyvarujte. Nemusí to dopadnú dobre.
Ochutnávaniu snehu sa radšej vyvarujte. Nemusí to dopadnú dobre. (Zdroj: thinkstock.com)

Pani zima prišla oneskorene, no nakoniec je tu. Deťom začne škola až budúci týždeň, preto ich snehová nádielka určite potešila. Pri šantení vonku ale dávajte pozor na to, aby deti neochutnávali sneh. Prečo?

Z vlastných skúseností by každý z nás mohol povedať, že ho lákalo ochutnanie snehu, najmä ako malého dieťaťa. Tiež ste sa tešili, keď ste prvýkrát videli snehovú prikrývku a túžili ste ochutnať, ako táto biela, z neba padajúca, hmota chutí? Riskovali ste svoje zdravie!

Čo sú vlastne snehové vločky?

Podstata „hrozby“ jedenia snehu vyplýva z formy samotnej vločky. Sneh tvoria vločky, teda kvapôčky vody, ktoré kondenzujú a pri dopadne na zem sa menia na ľad. Kryštály vločiek potom akoby obrastali toto jadro tým, že „nasávajú“ molekuly vody z okolitého vzduchu. A tu nastáva problém.

Za určitých okolností môže byť ľadové jadro vločky tvorené znečistenou vodou, ktorá obsahuje nebezpečné látky pre náš organizmus. Hoci sa to stáva pomerne zdriedkavo, pre zdravie by sme mali spraviť všetko. Aj sa vzdať ochutnávania nového snehu.

Obsahovať môžu baktérie či plesne, ktorých  pôsobenie sa údajne môže prejaviť aj na ľudskom zdraví. Niektoré patogény nájdené v snehových vločkách pôsobia viac na rastiliny ako na ľudí.

Ak ste smädní, sneh váš problém nevyrieši

Neraz sa napríklad lyžiarom stalo, že ich na svahu pochytil smäd. Nemusí to trápiť samozrejme iba lyžiarov, stačí, že idete na prechádzku bez termosky horúceho čaju. Keď si uvedomíte, že sneh je vlastne voda, siahnete po kúsku s vedomím, že roztopená voda predsa musí uhasiť smäd. Ani toto nie je najšťastejší nápad.

Tým, ako sa sneh vo vaších ústach musí najskôr roztopiť, znižujete hladinu svojej energie, tým sa môže zhoršiť hypotermia, stávate sa dehydrovaným a niekedy aj hladnejším. Samozrejme bez energie, čo nás pri fyzickej činnosti ešte viac vyčerpáva až môže prísť k celkovému vyčerpaniu.  

Navyše, ak po takomto snehu siahnete niekde uprostred lesa, nikdy neviete, či nie je nasiaknutý zvieracím močom, ktorý obsahuje baktérie. Nehovoriac o chemikáliách či nečistotách z okolia

Než aby ste riskovali zdravie, vydržte domov či do najbližšieho bufetu na lyžiarskom svahu.

Počuli ste už o ružovom snehu?

Človek má v mysli zafixované, že žltý sneh by rozhodne nemal jesť. Počuli ste ale o ružovom snehu?

Ružový sneh však nie je výnimkou, takto sfarbený sneh napadal pre pár rokmi v Rusku. Hoci nemusí byť životu nebezpečný, určite nechutí ako melón a nie je bezpečné ho ochutnávať. Môže obsahovať čiastočky prachu či piesku, ktoré nejeme ani za bežných okolností, sfarbenie môžu spôsobiť mikroorganizmy, ktoré sneh obsahuje. Tie môžu spôsobovať závažné prípady hnačky a tie nikto z nás nechce zažiť.

Podobný prípad sa stal pred pár rokmi v Štokholme. Najskôr si odborníci mysleli, že ide o zmiešanie snehu a jedu na potkany, dôsledkom mohlo byť zmiešanie snehu a farby na vytyčovanie bežeckých dráh z neďalekého lyžiarskeho strediska.

Prekvapiť vás môže aj hnedý či čierny sneh, no to je skôr výnimka ako pravidlo. A tiež niekde v nás určite zaznie varovný signál, aby sme ho nejedli. Obsahovať môže rôzne nečistoty z výfukových plynov či iné škodlivé látky.

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak budete spať v chladnej miestnosti? Takto zareaguje vaše telo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9