Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

TEST hranolčekov z fastfoodu očami expertov: Najväčšia zmena po desiatich rokoch

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Rýchlo zaženú hlad, ale rovnako rýchlo zmaria všetky vaše sny o zdravom stravovaní. Vôňa a chuť hranolčekov je pre mnohých ľudí neodolateľná a málokto sa pozastavuje nad nedostatkami tohto pokrmu. Čo môžu zákazníci fastfoodov očakávať?

Najnovšie výsledky redakčného testu MF DNES milovníkov smaženej pochúťky potešia a sklamú zároveň. Do testovania bolo zaradených 14 vzoriek z 11 reťazcov rýchleho občerstvenia, medzi ktorými boli aj známe značky.

Čítajte viac: Obľúbená pochúťka vyvoláva zdesenie: Pesto je horšie ako hamburger z fastfoodu!

Dobrou správou je, že v porovnaní s dávnejšími výsledkami testovania získali fastfoody jednu hviezdičku navyše za výber kvalitnejších surovín. Ako pre Idnes.cz uviedol Marek Doležal, expert z Ústavu analýzy potravín a výživy na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe, oproti testu z roku 2007, teda po viac ako desiatich rokoch, ide o príjemné prekvapenie.

Menej tuku, viac soli

Ani jedna zo vzoriek hranolčekov neobsahovala zvýšené množstvo transmastných kyselín, ktoré majú na svedomí problémy s cholesterolom: „Kým pre rokmi obsahovali niektoré hranolčeky v tuku až 40 percent transmastných kyselín, dnes ich má rekordman len 0,65 percenta.“

 „Výrobcovia používajú oleje, ktoré sú pripravené na veľkú a dlhodobú záťaž. Keď už olej začína oxidovať, vymenia ho,“ uvádza magazín. Podľa Doležala dnes fastfoody aj reštaurácie v kuchyni často používajú zmesi olejov: „Ľudia majú radi čistý slnečnicový olej, ale ten nie je na fritovanie vhodný. Oveľa lepšia je zmes repkového a palmového oleja, ktorý sa vyrába priamo pre gastroprevádzky.“ V moderných hranolčekoch sa nachádza výrazne menej tuku. Výrobcovia aj zamestnanci prevádzok rýchlo pochopili, že trend zdravého stravovania nemožno prehliadnuť.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Napriek pozitívnej zmene majú hranolčeky svoje miesto v kategórii nezdravých jedál oprávnene. Obsahujú totiž nadmerné množstvo soli. V jedinej porcii hranolčekov sa môže nachádzať až tretina odporúčanej dennej dávky soli (Svetová zdravotnícka organizácia odporúča nekonzumovať viac než 5 gramov soli denne)!

Ani ryba, ani rak

Ďalším nedostatkom testovaných hranolčekov bola chuť i forma. „Správne hranolčeky by mali byť širšie, kratšie, primerane osolené, s výraznou zemiakovou chuťou a potlačenou pachuťou tuku,“ vysvetlil pre Idnes Petr Studnička, vedúci katedry hotelierstva na Vysokej škole hotelovej v Prahe. Väčšina z testovaných hranolčekov však bola presmažená, presolená alebo nedosolená či bez zemiakovej chuti.

 

Viac o téme: Test Hranolčeky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9