Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Toto nasaďte do záhrady: Záhadne znejúca rastlina v sebe skrýva zázračnú silu prírody!

Poznáte mangold? Ak nie, mali by ste. Pre zdravie je viac ako prospešné! Zobraziť galériu (2)
Poznáte mangold? Ak nie, mali by ste. Pre zdravie je viac ako prospešné! (Zdroj: thinkstock.com)

Čo je toto za čudo? Listová zelenina, ktorá takmer upadla do zabudnutia a my ju teraz chceme presláviť Mangold (nazývaný aj listová cvikla alebo stredomorský špenát) patrí k nutrične najhodnotnejším druhom zleniny, po špenáte je hneď na druhom mieste.

Je veľmi bohatý na minerály (vápnik, horčík, mangán, draslík, železo) a vitamíny (C, E, A a K), ale aj viaceré fytochemikálie: betakarotén, luteín a zeaxantín. Takže ak máte obavy zo šedého zákalu, behom do obchodu po mangold.

Antokyaníny so silným protirakovinovým účinkom tiež asi nie sú na zahodenie. U nás je mangold dostupný zvyčajne od júna do júla, ale ten z dovozu kúpite v podstate po celý rok. Ak máte dnu, nekonzumujte ho často, alebo ho povarte dlhšie a vodu vylejte.

Ako uskladniť mangold?

  • pred uskladnením ho neumývajte
  • vložte ho do igelitového vrecúška, z ktorého vytlačte čo najviac vzduchu a uzavrite
  • najvhodnejším miestom na uskladnenie je chladnička – tam dolu pri ostatnej zelenine 

Ako pripraviť mangold pred varením?

  • dôkladne mangold umyte a zbavte ho drevnatých častí stoniek, zdravé stonky ale nevyhadzujete
  • pri krájaní veďte nôž kolmo na stonky a hrúbku pásiku voľte podľa odhadovanej dĺžky varenia
  • stonková časť na pásiku by nemala byť dlhšia ako 2 – 3 cm

Ako uvariť mangold zdravo a šetrne?

  • 3-minutové varenie v otvorenom hrnci je pre mangold ideálne: zbaví sa nadbytočných kyselín (včítane oxálovej = šťavelovej) a súčasne bude tak akurát al dente
  • dlhšie varenie zbaví mangold krehkosti (= budete mať v hrnci divnozelené vechte) a a krásnej zelenej farby (chlorofyl a horčík sa vyplavia do vody = veľká škoda)

Ako určite nevariť mangold?

  • dusenie v tomto prípade nie je vhodné, pretože mangoldu ostane horká chuť

Ako servírujú mangold vo svete?

  • v Taliansku podávajú mangold s olivovým olejom a paradajkami, často je aj súčasťou zeleninovej polievky minestrone
  • v Grécku sa pripravuje s pórom, cesnakom a kôprom
  • v Libanone si ho (najmä stonkový mangold) namáčajú do nátierky hummus
  • vo Francúzsku ho dokonca pridávajú aj do dezertov

Aké sú zdravotné účinky mangoldu?

  • protirakovinový účinok (vláknina, antokyanáty a antioxidanty) – chráni najmä hrubé črevo
  • znižuje hladinu kreatinínu a urey – chráni najmä obličky diabetikov
  • pomáha pri zápche
  • chráni zdravie kostí: veľa vápnika, horčíka a vitamínu K
  • chráni oči pred kataraktou a makulárnou degeneráciou: vysoký obsah betakaroténu, luteínu a zeaxantínu (viac ako nejaké ostrovi„t“ky z lekárne)
  • srdce a cievy chráni horčík, draslík, vláknina a antioxidačné vitamíny
  • prevencia a liečba anémie: skvelý rastlinný zdroj železa

AKV recept na mangold

  • 400 g mangoldu (povareného vo vode 3 minúty podľa návodu uvedeného vyššie)
  • Dresing: 3 PL panenského olivového alebo tekvicového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, 1 rozdrvený strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie

Uvarený mangold vyberieme z hrnca, vidličkou vytlačíme nadbytočnú tekutinu a zlejeme. Potom ho vo väčšej nádobe, kým je ešte teplý, dôkladne premiešame s dresingom. Môžete pridať aj pokrájané sušené paradajky, nasekané vlašské orechy a parmezán. Mňam! 

Čítajte tiež: Tuk ako skrytý nepriateľ: S týmito trikmi sa mu vyhnete a zachránite si zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9