Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Koniec poverám: Spoznajte pravdy a klamstvá o metabolizme

O metabolizme sa toho veľa popísalo, spoznajte pravdu a schudnite!
O metabolizme sa toho veľa popísalo, spoznajte pravdu a schudnite!

Ako o všetkom v súvislosti s chudnutím, aj o metabolizme sa už popísalo veľa. Veľa bludov aj veľa pravdivých faktov. Naozaj neviem, prečo je nám ľuďom také ťažké rozoznať tie dve veci od seba, ale je to tak. Je to ťažké. Navyše, ako vo všetkom, aj tu čakáme od médií stále nové informácie. Nové! Prevratné! Objavné. Zásadné. Lepšie... Ale čo, ak už nič prevratné neexistuje?

Čo ak sme už všetko podstatné a dobré objavili a to „prevratné“ prosto iba odmietame vidieť, pretože je to už známe, všedné? Čo ešte chceme prevratné na poznaní, že bez vody človek zomrie a bez lásky je zakliaty? To len samozvaní objavitelia „nových“ právd začnú hlásať, že „bez vody je človek zakliaty a bez lásky zomrie“. A koľkí to zhltnú celé, hoci iba polovica z toho je „nová“ pravda... Kríženie právd plodí krivé pravdy.

Ak sa chudnutie zastaví, skúste metódu sacharidových vĺn – prísun sacharidov každý deň postupne zvyšujte, od 0 gramov zhruba po 300 gramov, potom sa vráťte na nulu. Tento postup prebudí a zrýchli metabolizmus.

Pravda: Je to dobrá rada, ale nie je jasné, koľko denne pridať a zdá sa mi trochu komplikované sledovať si gramy sacharidov v jedle počas každého dňa. (Zoberiete si tabuľku zloženia potravín aj do závodnej jedálne alebo pizzerie?) V ambulancii používame tzv. Flip-Flap. Je praktickejší, pacienti ho majú radi a často prináša pozitívny metabolický efekt. Ale tiež nie vždy.

Príčinou môže byť aj znížená činnosť štítnej žľazy. Prvou pomocou je jód. Zrýchľuje metabolizmus, takže potrava sa premení na energiu, nie na tuk.

Pravda: V žiadnom prípade nezačnite užívať nejaký jódový prípravok bez endokrinologického vyšetrenia a konzultácie s lekárom. Diagnózu „znížená činnosť štítnej žľazy“ si nemôžete stanoviť sami.

Cvičebný a stravovací program trénerky Zory Ochodníckej vraj nemá zničujúci jojo efekt. „Všetky kamarátky schudli 10 až 15 kíl,“ pochvaľuje si Zora. Program, ktorý nazvala Efekt, má podľa nej 99-percentnú úspešnosť.

Pravda: Inak povedané, trénerka Zora má vraj najmenej 100 kamarátok, ktoré chudli, a iba jednej z nich sa nepodarilo schudnúť 10 – 15 kíl a udržať si novú hmotnosť. Pravda je takáto: žiadny program chudnutia na svete nemá 99-percentnú úspešnosť. Iba ak sa „vhodne“ narába s číslami a ich interpretáciou. V niektorých centrách na chudnutie zo svojich štatistík vyraďujú „neúspešných“ alebo „neposlušných“ klientov, aby nekazili zverejňované „výsledky“.

U obéznych treba zhruba za týždeň znížiť sacharidy na minimum. Majú ich v zásobe prebytok a môžu z nich čerpať.

Pravda: Aj najtučnejší človek má zásoby cukru iba asi na 45 minút povedzme zúrivého vysávania alebo stredne rýchleho točenia pedálmi na bicykli do mierneho kopca. A navyše, je veľmi nebezpečné dlhodobo udržiavať nízke zásoby glukózy v organizme – telo začne spaľovať svoje vlastné svaly.

Nenoste jedlo v kabelke. V aute nemajte „pohotovostné cukríky“.

Pravda: Naopak. Mali by ste mať pri sebe (v aute, taške s vecami na cvičenie, v kancelárii aj v kabelke) nejaké drobné jedlo – „snack“. Ideálne niečo, čo má nízky glykemický index (musli tyčinku, celozrnný knäckebrott, banán, nesladené sušené ovocie, malú konzervu lahôdkovej kukurice) alebo niečo, čo má v sebe niekoľko gramov bielkoviny a trochu zdravého tuku (za hrsť arašidov alebo orechov – vlašské, kešu, para, pistácie, proteínovú tyčinku, horkú čokoládu s orechmi a pod.)

Zistite, čo vám v kritickej chvíli zaženie hlad, a vybavte sa takými pomôckami. Ak prídete k jedlu (doma, v reštaurácii, v obchode, na benzínovej pumpe) hladní a váš hlad bude vypĺňať nielen celý žalúdok, ale aj celý mozog, nemôžete mať kontrolu nad svojím jedením. A v tej chvíli to už nie je vaša vina. Vaša vina je, že ste ostali takí hladní. A takí bezbranní pred svojimi hormónmi hladu.

Ak chcete začať chudnúť, ideálna je fáza ubúdania Mesiaca, keď sa blíži do novu. Vtedy sa telo prirodzene zbavuje toxínov a s nimi aj tukových zásob.

Pravda: Toto je jeden z najväčších nezmyslov, aké sa o chudnutí môžete dočítať! Ten, kto takúto vec vymyslí, pohŕda ľudskou inteligenciou, chce poprieť fyzikálne zákony alebo žije ešte v jaskyni. A ten, kto tomu uveril, a dokonca to uverejnil vo svojom časopise alebo na svojej stránke a chce o takýchto bludoch presvedčiť aj nás ostatných, má mozog asi naozaj iba na to, aby sa mu pohojdával a vzdúval v rytme mesačnej rotácie, a to bez akejkoľvek elektrickej aktivity súvisiacej s myslením.

Áno, Mesiac hýbe oceánmi a vyvoláva príliv a odliv, ale to nijako nesúvisí s jeho fázami a už vôbec nie s vaším chudnutím, detoxikáciou a spaľovaním tuku! Fázy Mesiaca súvisia s jeho postavením voči Slnku a našej Zemi – nevidíme ho (nov), keď je priamo medzi nami a Slnkom. Vidíme ho celý (spln), keď je o 14 dní na druhej strane svojej obežnej dráhy a je z jednej strany celý osvetlený Slnkom. Ide len a len o hru svetla Slnka!

Mesiac je stále rovnako veľký a jeho vzdialenosť od Zeme sa počas jedného obehu pohybuje zhruba v rozpätí plus mínus 5,5 % priemernej hodnoty. Lenže ani to nie je príčinou, prečo sa vám niekedy menia chute a prečo potrebujete jesť viac alebo menej.
A jeho gravitácia? Priemerný interval medzi prílivmi je 12 hodín a 25 minút. Takže na priberanie si dávajte pozor zhruba každých 12 hodín!

Pred hlavným jedlom zjedzte niečo malé, čo trochu zaplní žalúdok. Ideálna je porcia zeleného šalátu s hrsťou orechov, plnená paradajka so špenátom, kúsok opečenej bagety so zeleninovou nátierkou.

Pravda: Ja mám ešte prekvapivejšiu a dobrú radu: dajte si 15 – 20 minút pred obedom alebo večerou celý pásik horkej čokolády, alebo za lyžicu orechov v mede, alebo kúsok arašidovej tyčinky, alebo malý čokoládový zákusok či trochu zmrzliny. Už sme predsa dospelí a môžeme robiť aj toto, čo nám zakazovali, keď sme boli deti: Nejedz sladkosti pred obedom, nebudeš poriadne jesť! Verte mi: Dajte si tú sladkosť, lebo vy už nechcete „poriadne“ jesť. A mala by to byť najmä trochu mastná sladkosť, aby sa k slovu dostal cholecystokinín.

Korenie a bylinky, ako sú čili, zázvor, kardamon, škorica a iné chránia telo v chladnom období. Zahrejú zvnútra a naštartujú metabolizmus.

Pravda: Neviem, či chránia, ale zohrejú, chutia a potešia. Ten hrejivý pocit napríklad po zázvorovom čaji – to je skutočne mierne zvýšený metabolizmus. Nedá sa však schudnúť iba pomocou pálivých korenín, pretože by ste ich nestihli za deň toľko zjesť. A keby ste stihli, tak si buď spálite žalúdok, alebo sa môžete stať bohatým šejkom z predaja svojho telesného tepla.

Od tridsiatky ste na najlepšej ceste pribrať pol kila ročne, aj keď dodržiavate prísnu diétu a pravidelne cvičíte. Prečo? Môže za to váš vek.

Pravda: No, nie celkom. Môže za to najmä úbytok svalovej hmoty a vaše aktivity. Takže, ak ponúknete svojim svalom nejaké atraktívne podmienky prenájmu (Z ničoho sa netešia viac ako z dobrej a pravidelnej námahy, verte mi!), určite s vami rady zostanú. Kam by chodili, keď vedia, že ich potrebujete A priberanie nebude váš osud!

Tukové bunky sú takmer nezničiteľné. Keď prijímame viac energie, ako spotrebujeme, tukové bunky rastú a množia sa. Dokážu až šesťnásobne zväčšiť svoj objem. Kým zdravý človek ich má v tele okolo štyridsať miliárd, obézny až sto miliárd. Diétami sa ich objem síce zmenší, ale znížiť ich počet je takmer nemožné.

Pravda: Presne tak. To preto je také ťažké schudnúť človeku, ktorý sa stal v detstve alebo puberte tučným. A tu je odkaz pre rodičov a starých rodičov: Prestaňte vykrmovať a prekrmovať svoje deti, vnukov a vnučky! Prosím. Prosím za nich... Možno máte pocit, že im to robí teraz dobre a určite si získate ich „vernosť“, „poslušnosť“, „úsmev“, „prítulnosť“ a „pozornosť“, ale programujete ich na život obézneho človeka a na niektorú z týchto diagnóz: infarkt, mozgová porážka, cukrovka, rakovina... Ste si naozaj istí, že to je skutočne to dedičstvo, ktoré im chcete odovzdať?

Keď sa tuk ukladá viac vo svaloch na zadku a na stehnách, je to menej nebezpečné, ako keď sa ukladá na bruchu a obaľuje dôležité telesné orgány.

Pravda: Je to tak, len s tým rozdielom, že tuk na zadku a na stehnách sa neukladá „vo svaloch“, ale pod kožou – a to je našťastie veľmi veľký rozdiel pre vaše zdravie! Tuk v bruchu a tuk vo svaloch dusí srdce a mozog a vyvoláva cukrovku a rakovinu. Na druhej strane, tuk pod kožou na zadku a stehnách je v podstate kamarát vášho zdravia. Ostáva už len vyriešiť, aby ste si to – ak ste žena – vážili. Neviem však zatiaľ o nikom, kto by prišiel na to, ako to dosiahnuť.

Ak po dúškoch vypijete studenú vodu, spálite tak nadbytočné kilojouly. Telo musí vtedy vynaložiť oveľa viac energie na to, aby vyregulovalo vnútornú teplotu tela.

Pravda: Možno tým spálite nejakú lentilku či dve navyše, ale predovšetkým si podchladíte sliznice a je veľmi pravdepodobné, že sa potom na nich chytia nejaké bacily.
Američania, ktorí vždy pijú len úplne ľadovú vodu tesne v bode kryštalizácie mrazom, hryzú čistý ľad a zjedia ho najviac na svete, nie sú práve známi svojou štíhlosťou. Existuje lepší dôkaz, že táto rada tiež nie je nad zlato?

Ste spomalená: ak vás trápia problémy so štítnou žľazou alebo máte metabolizmus, ktorý treba dlho rozbiehať, pomôžte si morskými riasami. Obsahujú veľa jódu a podporujú správnu funkciu štítnej žľazy. Tá naštartuje metabolizmus a výsledok nenechá na seba dlho čakať.

Pravda: O jóde a štítnej žľaze tu už bola reč. Ruky preč od domácich pokusov riešiť „spomalenú“ štítnu žľazu. Sú známe prípady ľudí, ktorí si vážne narušili hormonálnu reguláciu tým, že denne konzumovali morské riasy alebo vývar z nich. Maximálna denná bezpečná dávka je 1 100 mikrogramov jódu na deň. Niektoré morské riasy (napr. druh hnedej morskej riasy Laminaria digitata) obsahujú skutočne veľa jódu (vyše 8000 mikrogramov v jednom grame riasy), a preto by ste ich nemali jesť často a veľa. V niektorých prípadoch (napr. tehotenstvo, ochorenia srdca, hypotyreóza alebo hypertyreóza, výskyt poruchy činnosti štítnej žľazy v rodine a pod.) by ste ich nemali jesť vôbec.

Ďalšie fakty

MegaFAKT

Nadmerný alebo nekontrolovaný príjem jódu v tabletkách, morských riasach alebo potravinách s obsahom morských rias môže narušiť činnosť štítnej žľazy a rozhádzať celý metabolizmus. Dospelý človek môže denne prijať bez rizika maximálne 1100 mikrogramov jódu. (A nezabudnite, že máme jodidovanú soľ.)

MegaFAKT

Ak ste sa prejedli z veľkého hladu, nie je to vaša vina. Vaša vina je, že ste boli veľmi hladní.

MegaFAKT

Váš metabolizmus nespomaľuje vek ako taký, ale najmä úbytok svalovej hmoty. A tomu sa dá účinne brániť.

MegaFAKT

Ak ste dovolili, aby vaše dieťa stučnelo, veľmi pravdepodobne bude z neho tučný človek na celý život. Prišlo tým o svoje právo byť prirodzene štíhlym, spokojným a zdravým človekom.

MegaBLUD

Ak chcete začať chudnúť, ideálna je fáza ubúdania Mesiaca, keď sa blíži do novu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9