Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Endoskopia odhalí príčinu bolestí žalúdka

Endoskopia sa využíva hlavne na vyšetrovanie tráviaceho traktu.
Endoskopia sa využíva hlavne na vyšetrovanie tráviaceho traktu.

Endoskopia je dobre prepracovaná diagnostická a veľmi využívaná liečebná metóda, pri ktorej sa využíva flexibilný optický prístroj - endoskop, resp. videoendoskop. Táto metóda sa používa hlavne v gastroenterológii na vyšetrovanie tráviaceho traktu. Endoskopické vyšetrenia a zákroky môže vykonávať atestovaný (má špecializáciu v danom odbore) gastroenterológ, atestovaný lekár z chirurgie a vnútorného lekárstva.

Princíp endoskopického vyšetrenia

Spočíva v zavedení prístroja s názvom endoskop – tenká, ohybná alebo pevná trubica s priemerom od 8,5 – 13 mm do vyšetrovaných orgánov.

Cez pracovný kanál prístroja je možné zaviesť do vyšetrovaného orgánu pomocné nástroje za účelom diagnostiky, napríklad odobratia vzorky tkaniva – biopsie. Slúži tiež priamo na dopravu liečiva do vyšetrovanej oblasti.

Svetlo sa postupne dostane cez fibrooptické vlákna do vyšetrovaného orgánu a umožňuje jeho detailné osvetlenie. Vnútorná štruktúra orgánu sa ním pozoruje priamo cez špeciálnu kameru a obraz sa prenáša na obrazovku v zväčšenej mierke.

Zloženie prístroja

Endoskop pozostáva zo:

• Svetelného zdroja.
• Fibrooptických vlákien.
• Tela endoskopu.
• Pracovného kanálu.

Príprava na endoskopické vyšetrenie

Príprava na endoskopiu bude závisieť od miesta, ktoré sa vyšetruje. Pacient zväčša pred endoskopiou nepotrebuje špeciálnu prípravu - nesmie jesť a piť v deň vyšetrenia. Zdravotnícky pracovník informuje pacienta o príprave. Pred vyšetrením tráviaceho traktu je potrebné mať úplne vyčistené črevo.

Je potrebné, aby bol každý pacient pred vyšetrením dobre oboznámený s daným zákrokom, aby sa dostatočne psychicky i fyzicky pripravil. Bez patričnej prípravy sa vyšetrenie môže skončiť predčasne alebo úplne zlyhať. Pacient nesmie mať odpor a ani získať odpor k danému diagnostickému postupu.

Kto vás môže poslať na toto vyšetrenie?

Či je potrebné vykonať endoskopickú diagnostiku rozhoduje príslušný lekár špecialista, ku ktorému je pacient odoslaný na odborné vyšetrenie praktickým lekárom.

Cena vyšetrenia

Ak vás pošle lekár na toto vyšetrenie, hradí ho zdravotná poisťovňa. Samoplatiteľmi sa stávate vtedy, ak sa rozhodnete vyšetrenie podstúpiť sami. Budete však musieť siahnuť hlboko do vrecka. Endoskopické vyšetrenie vás vyjde približne 223 Eur.

Kde sa môžete bežne stretnúť s endoskopom?

V ambulanciách sa môžete s endoskopiou stretnúť u gastroenterológa (kolonoskopia, rektoskopia, gastroskopia), na chirurgických ambulanciách, cystoskopia a uretoskopia u urológa, bronchoskopia u pneumológa.

V súčasnosti sa bežne používajú endoskopické prístroje a endoskopické video systémy na ambulantnú diagnostiku a tiež ako súčasť operačného inštrumentária.

Typy endoskopického vyšetrenia

Sigmoidoskopia  - Vyšetruje výstelku spodnej tretiny hrubého čreva (esovitej časti hrubého čreva). Pri sigmoidoskopii lekár zavedie ohybný prístroj do konečníka. To mu umožní vidieť, či sa tam zápal vyskytuje, v akom rozsahu, krvácanie alebo vredy na stene hrubého čreva.

Kolonoskopia  - Skúma výstelku celého hrubého čreva a dá sa použiť na nahliadnutie do konca tenkého čreva. Kolonoskopia je podobná sigmoidoskopii, ale jej výhodou je, že umožňuje zobraziť celé hrubé črevo. Môže sa použiť aj s biopsiou (odobratie časti tkaniva), vtedy môže kolonoskopia odhaliť ochorenia hrubého čreva ako predrakovinové zmeny alebo rakovinu hrubého čreva.

EGD (ezofagogastroduodenoskopia ) - Vyšetruje výstelku pažeráka, žalúdka a dvanástnika (prvá časť tenkého čreva). Tieto oblasti môže postihnúť Crohnova choroba.

ERCP (Endoskopická retrográdna cholangiopankreatografia ) - Vyšetruje žlčovody  a vývod pankreasu.

Kapsulová endoskopia - Ide o nový druh vyšetrovacej endoskopie. Vloží sa minikamera dovnútra tenkej kapsuly, ktorú pacient prehltne podobne ako tabletu. Minikamera vyšle asi 50 000 obrazov tenkého čreva na záznamník, ktorý má pacient pri sebe. Lekár si neskôr daný záznam pozrie a vyhodnotí. Kapsula s kamerou vyjde bezbolestne stolicou.

Bronchoskopia - V dýchacom trakte sa ňou vyšetrujú prínosové dutiny, priedušky.

Cystoskopia - Močové cesty a močový mechúr, uretoskopia vyšetruje močovú trubicu.
Na inšpekciu (prehliadku) tráviaceho traktu je možné využiť aj tzv. kapsulovú endoskopiu- je to forma endoskopie, pri ktorej pacient prehltne špeciálne zabalenú mikrokameru o veľkosti tablety- čím sa predchádza nepríjemným pocitom pri zavádzaní prístroja do tráviaceho traktu.

Výhody endoskopie

Je veľmi vhodná pri vyšetreniach tráviaceho traktu a je nenahraditeľnou súčasťou diagnostického postupu ochorení tráviacej sústavy. Týmto vyšetrením lekári – špecialisti vedia odobrať potrebnú vzorku (kapsulovou metódou nie) tkaniva vo vnútri tela presne určiť diagnózu a aplikovať včasnú a účinnú liečbu.

Aj keď je nevýhodou mierny diskomfort pri vyšetrení (zavádzanie endoskopu do tráviaceho traktu alebo nosovenj dutiny), je to zanedbateľné v porovnaní s výsledkami, ktoré sa touto metódou darí dosahovať.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9