Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

POSTOJ tela, ktorý ZACHRÁNI pred BÚRKOU: Takto by ste mali mať RUKY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pri búrkach je dôležité nájsť si čo najskôr bezpečný úkryt. Ideálne v budove chránenej bleskozvodom či v aute. V prípade povodní je potrebné chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok.

Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Čo robiť? 

Počas búrok by sa ľudia nemali zdržiavať na otvorenom priestranstve, pri otvorených lokalitách vodných plôch a v ich blízkom okolí.

"Opustite vrchol a hrebene hôr, postupujte do nižších polôh a dolín, vzdiaľte sa od vysokých stromov, stožiarov, kovových reťazí, plotov či zábradlí," odporučil úrad.

Apeluje na ľudí, aby sa počas turistiky snažili prečkať búrku napríklad v chate, útulni alebo pod prístreškom, ktorý nevyčnieva nad okolitý terén.

"Ak sa rozhodnete ukryť v previse alebo jaskyni, držte sa čo najďalej od vchodu a stien, posaďte sa na izolujúci materiál a spojte končatiny," doplnil.

Ruky pri sebe

Pri ústupe pred búrkou odborníci odporúčajú robiť menšie kroky a ruky držať pri sebe.

POSTOJ tela, ktorý ZACHRÁNI
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Ak sa pohybujete ako väčšia skupina ľudí, snažte sa rozptýliť na vzdialenosť aspoň troch metrov," ozrejmili.

Ľudia by pri búrkach mali podľa nich tiež zamedziť kontaktu s vodivými predmetmi. Odporučili tiež vypnúť elektronické zariadenia, akými sú mobil, rádio alebo televízor.

Držte sa mimo prúdiacej vody a elektriny

Pri vzniku povodní sa treba podľa ÚVZ riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície, záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie.

"Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti a nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom. Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou," dodal.

Na severovýchode vznikli lokálne búrky, jedna z nich je supercelárna. SHMÚ vydal pre okresy Svidník a Stropkov najvyššiu výstrahu pred búrkami. Na zvyšnom území Slovenska platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Vo viacerých okresoch na východnom Slovensku hrozia tiež povodne.

Viac o téme: ZdravieBúrkaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9