Dlhšie dni, viac slnečných lúčov a prebúdzajúca sa príroda. Jar má svoje nezameniteľné čaro, no napriek tomu sa mnohí z nás po zime cítia unavení a vyčerpaní. Nečudo, veď vo svete ešte stále zúri pandémia a ľudí značne frustruje aj situácia na Ukrajine.
Pomoc možno nájsť na tanieri, veď už všetci vieme, že sme tým, čo jeme. Petržlenová vňať pomôže v boji s úzkosťou, očistu naštartujú klíčky.
Čítajte tiež: OKYSLIČÍ telo, zbaví vás TOXÍNOV a skráti dobu zaspávania: RASTLINA, ktorá patrí do SPÁLNE!
V prvom rade je dôležité zmeniť stravovacie návyky, ktoré sme počas uplynulých zimných mesiacov mali. Je pochopiteľné, že počas zimy mnohí z nás zaraďujú do svojho jedálneho lístka vo vyššej miere výrobky a pokrmy z mäsa, vyšší podiel tukov a strukovín. Telo si takouto formou pomáha prekonať chladnejšie obdobie, no práve jar je skvelou príležitosťou na reštart.
„Ideálnym obdobím na zmenu je popolcová streda, ktorou sa začal štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou. Naši predkovia veľmi dobre vedeli, čo robia, a to nielen z dôvodu svojej viery. Telo si potrebuje od ťažkých zimných jedál oddýchnuť. Stačí sa prejsť prebúdzajúcou sa prírodou a ideálne suroviny nám udrú do očí. Vhodné je zaradiť do stravy medvedí cesnak, žihľavu, púpavové listy či valeriánu. Listová zelenina by mala od nás dostať zelenú,“ hovorí s úsmevom špecialistka na potraviny z prírody Zdenka Havettová.
Zdravé a dostupné
Ľudské telo žijúce v našich zemepisných šírkach je istým spôsobom naprogramované na sezónnu stravu dostupnú v stredoeurópskom regióne. Na to by sme mali myslieť počas každého ročného obdobia. Je pochopiteľné, že v zime siahame viac po koreňovej zelenine, po zemiakoch a múke, no na jar by mal klíčiť aj obsah našich tanierov.
A to doslova.
„Klíčky sú veľmi vhodným doplnkom, zároveň sú bohatým zdrojom enzýmov, vitamínov, minerálov, bielkovín. Odporúčam siahnuť po klíčkoch červenej šošovice, mungo fazuliek a zabúdať by sme nemali ani na žeruchu a pažítku,“ pokračuje Zdenka Havettová.
V boji s úzkosťou sa napríklad osvedčila petržlenová vňať, takže ju určite nevynechajte. Podobné účinky má aj brokolica, kel či ružičkový kel. Správy spoza hraníc nás totiž môžu vystavovať vyššej miere stresu. Dnes sú aj tieto potraviny dostupné v čerstvej a BIO podobe.
Zabúdať netreba ani na čerstvú jarnú zeleninu. Dobrou správou je, že náš vzťah k nej sa mení.
„Slováci začali s nástupom pandémie viac dbať o svoje stravovacie návyky. S nástupom jari evidujeme zvýšený záujem o čerstvé reďkovky, pór, cibuľku, špargľu, listový šalát a špenát. Dnes je možné objednať si čerstvú zeleninu aj z pohodlia domova a kuriér ju doručí priamo ku dverám zákazníka,“ hovorí Tibor Čevora, majiteľ potravín Bioland.
Jarnej strave pomôže, ak sa skráti čas na jej prípravu. Vhodné je blanšírovanie a naparovanie. Ako prílohu možno podávať pšeno, bulgur, kuskus, jačmeň, krúpy.