Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko na svetovej úrovni: TAKTO sa vie postarať o deti s rakovinou!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Medzinárodný deň detskej rakoviny (15. 2.) má zvýšiť povedomie o onkologických ochoreniach detí a o ich liečbe. V rozvinutých krajinách sa úspešne vylieči viac ako 80 % detí s rakovinou, zatiaľ čo v rozvojových je to iba 20 %. Slovensko patrí medzi krajiny s najlepšou možnou starostlivosťou, aká v súčasnosti vo svete existuje.


Rakovina je hlavnou príčinou úmrtí detí a adolescentov na celom svete. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) lekári každý rok diagnostikujú rakovinu približne 300-tisíc deťom vo veku od 0 do 19 rokov. V Európe je to asi 35-tisíc detí a na Slovensku asi 180. Rakovine u detí sa nedá predchádzať, ani odhaliť skríningom, úspešná liečba si preto vyžaduje včasnú a presnú diagnózu.

Čítajte tiež: Hriech, ktorý nemusí uškodiť: Mýtus o spracovaných potravinách, ktorý vám otvorí oči

Rakovina nepozná hranice, nemala by ich mať ani liečba

O tom, či sa dieťa vylieči nemá rozhodovať to, v akej krajine žije. Medzinárodný deň detskej onkológie preto upozorňuje na potrebu zabezpečiť rovnako kvalitnú liečbu pre všetky deti sveta.

„Primárnou prevenciou detských úmrtí je včasná a presná diagnóza. To je však iba začiatok. Pre úspešné vyliečenie je potrebné zabezpečiť dostupnosť správnej liečby a starostlivosti, vrátane cenovo dostupných a kvalitných liekov“, hovorí MUDr. Judita Puškáčová, PhD., prezidentka Sekcie detskej onkológie a hematológie SPS (Slovenskej pediatrickej spoločnosti).


Dôvodom nižšej miery prežitia detských onkologických pacientov v menej rozvinutých krajinách je nemožnosť určiť presnú diagnózu včas, slabá dostupnosť liečby, no často aj základných liekov a technológií, ktoré by mohli pomôcť úmrtia odvrátiť. WHO preto v roku 2018 spustila iniciatívu na boj s rakovinou detí Global Initiative for Childhood Cancer, ktorá je apelom pre zlepšenie starostlivosti a dostupnosti liečby rakoviny v jednotlivých krajinách. Cieľom kampane je do roku 2030 dosiahnuť celosvetovo aspoň 60 % mieru vyliečenia rakoviny u detí, čo je približne dvojnásobok súčasného stavu. Počas nasledujúceho desaťročia by to znamenalo približne 1 milión zachránených detských životov.

Slovensko na svetovej úrovni

Slovenská republika patrí medzi krajiny, ktoré dnes dokážu poskytnúť detským onkologickým pacientom najlepšiu možnú starostlivosť. Na liečbu týchto pacientov sa u nás zameriavajú 3 kliniky: Klinika detskej hematológie a onkológie LF a NÚDCH v Bratislave, Oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach a Klinika pediatrickej onkológie a hematológie SZU v Banskej Bystrici. Ročne u nás pribúda asi 180 nových detských onkologických pacientov, úspešne sa darí vyliečiť až 80 - 83 % detí.

Primárnym spôsobom liečby je kombinovaná chemoterapia a väčšina pacientov sa lieči v rámci veľkých medzinárodných skupín a štúdií. Slovenská republika je napríklad od apríla 2019 aktívnym členom AEIOP/BFM ALL, uznávanej celosvetovej skupiny, ktorá sa zaoberá výskumom všetkých aspektov detských leukémií. Prostredníctvom videokonferencií spolupracujeme s Detskou nemocnicou vo Filadelfii v USA, ktorá patrí medzi najúspešnejšie na svete v liečbe detských onkologických ochorení,“ hovorí doc. MUDr. Alexandra Kolenová, PhD., prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie LF a NÚDCH v Bratislave a predsedníčka správnej rady Deťom s rakovinou, n.o. „Slovensko používa v súčasnosti takzvaný Medzinárodný protokol na liečbu detí a adolescentov s akútnou lymfoblastickou leukémiou, na ktorom participujeme spoločne s Nemeckom, Talianskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Českom, Izraelom a Austráliou. Ide o snahu optimalizovať a individualizovať liečbu s využitím na mieru pre každého pacienta ušitých postupov,“ dodáva Kolenová.


O ochorení

Najčastejšou diagnózou u detských onkologických pacientov u nás i vo svete sú leukémie, rakovina mozgu, lymfómy a solídne nádory (neuroblastóm a Wilmsov nádor). Leukémie predstavujú až 30 % všetkých onkologických chorôb detí. Najčastejšie ide o akútnu lymfoblastovú leukémiu (ALL). Akútna lymfoblastová leukémia je ročne diagnostikovaná približne 30 deťom na Slovensku. Prognózy na vyliečenie sú však veľmi dobré.

V súčasnosti je možné kombinovanou liečbou dlhodobo vyliečiť asi 85 – 90 % týchto detí. V prípade návratu ochorenia je pravdepodobnosť úspešnosti liečby 40 – 60 %. Každý prípad a každé dieťa sú jedinečné, no šance na vyliečenie ovplyvňujú aj faktory ako je vek, pohlavie, počet leukemických buniek na začiatku diagnózy a leukemický podtyp, eventuálny nález na centrálnom nervovom systéme a genetické zmeny v leukemických bunkách. Veľký význam má aj rýchlosť reakcie leukemických buniek na terapiu v prvých týždňoch liečby.

Vraciame deti do života

Nezisková organizácia Deťom s rakovinou je tímom zloženým z rodičov detí, vyliečených pacientov a zainteresovaných profesionálov. Sídli priamo na Klinike detskej hematológie a onkológie NÚDCH Bratislava.

„Našou víziou je pomáhať všetkými dostupnými spôsobom a prispievať k inovácii detských onkológií na Slovensku, aby sa deti liečili v podmienkach štandardných pre vyspelé krajiny EÚ, čo vedie k zlepšeniu podmienok a šancí na ich uzdravenie,“ hovorí Daša Malá Fabšíková z n.o. Deťom s rakovinou. Cieľom neziskovej organizácie je prispievať k inovácii Kliniky detskej hematológie a onkológie v Bratislave a zabezpečiť tak deťom s rakovinou podmienky, ktoré sú štandardom pre vyspelé krajiny EÚ. „Neustále zlepšujeme podmienky liečby aj prostredie, v ktorom liečba prebieha. Okrem modernizácie oddelenia na špičkovú úroveň a budovania pracovísk, ako je napríklad Denná klinika (otvorená v roku 2017), sa venujeme aj ďalším formám pomoci, primárne snahe uľahčiť rodinám bežné činnosti a zabezpečiť každodenné potreby. Podporujeme však aj art terapiu a venujeme sa i adresnej pomoci,“ dodáva Daša Malá Fabšíková.

Deti sa liečia v modernom prostredí. (Foto: Tlačová správa)
Zobraziť galériu (3)
Deti sa liečia v modernom prostredí. (Foto: Tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)
Od roku 2016 je naša organizácia právoplatným členom medzinárodnej organizácie Childhood Cancer International (CCI).

Nové postele za dobrú peňaženku

Vďaka projektu Posteľ za peňaženku sa neziskovej organizácii Deťom s rakovinou podarilo získať prostriedky na zvýšenie komfortu rodičov, ktorí počas liečby trávia väčšinu času s deťmi na klinike. Organizácia za vyzbierané prostriedky zabezpečí pohodlné rozkladacie kreslá, ktoré budú v noci slúžiť ako rodičovské lôžka. Košice získajú 3 a Bratislava 4 takéto lôžka. V Banskej Bystrici aktuálne lôžka pre rodičov nechýbajú, preto klinika od neziskovej organizácie dostane šek v hodnote 3 lôžok.

Príbeh pacientky

Dnes 17-ročnej Timei diagnostikovali leukémiu v roku 2012, vtedy mala 11 rokov. V nasledujúcich 2 rokoch podstúpila chemoterapiu, prvá časť bola veľmi intenzívna (6 – 8 mesiacov), väčšinu tohto času Timeu sprevádzali infúzie. Túto časť liečby trávila sústavne v nemocnici, kde si našla priateľov a venovala sa tvorivej činnosti. Druhá časť liečby pozostávala z tabletkovej chemoterapie a trvala 1,5 roka. Túto liečbu užívala v pohodlí domova a detskú onkológiu tak navštevovala iba kvôli pravidelným kontrolám 2x mesačne.

Timea má v súčasnosti za sebou 5,5 roka od ukončenia liečby. (Foto: Tlačová správa)
Zobraziť galériu (3)
Timea má v súčasnosti za sebou 5,5 roka od ukončenia liečby. (Foto: Tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)
Po ukončení liečby sa vrátila do školskej lavice, no pravidelné kontroly na oddelení detskej onkológie sú stále rutinou. Lekári tak môžu mať pod kontrolou Timein zdravotný stav a v prípade návratu ochorenia ho včas diagnostikovať. V prvých 5 rokoch po úspešnom ukončení liečby je riziko návratu najvyššie. Timea má v súčasnosti za sebou 5,5 roka od ukončenia liečby.

Viac o téme: DetiLeukémiaOnkológiaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9