Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Stovky kilometrov behom

Foto: Unsplash/Jenny Hill PR článok Zobraziť galériu (3)
Foto: Unsplash/Jenny Hill (Zdroj: Unsplash/Jenny Hill)

Patríte medzi aktívnych bežcov, ktorí majú radi výzvy a nemajú problém zabehnúť desiatky kilometrov? Ak zvládate klasický maratón ľavou zadnou, vyskúšajte ultramaratón.

Ultramaratóny sú akékoľvek bežecké závody, ktoré sú dlhšie ako je klasická maratónska vzdialenosť – 42,2 kilometra. Horný limit neexistuje. Preto nájdete aj závody, ktoré majú „len“ 50 kilometrov, ale aj preteky, ktoré sú dlhšie ako 200 míľ (320 kilometrov). Okrem toho existujú aj ultramaratóny, ktoré nie sú ohraničené vzdialenosťou, ale časom. Známe sú napríklad rôzne 24-hodinové závody, keď je cieľom pretekárov zabehnúť čo najdlhšiu vzdialenosť za 24 hodín.

Dokonca aj na Slovensku nájdete niekoľko ultramaratónov. Najznámejším z ich je 145-kilometrov dlhý Štefánik Trail. Beží sa po Štefánikovej magistrále, od Mohyly Milana Rastislava Štefánika až do Bratislavy. Každoročne sa tohto behu zúčastnia stovky bežcov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Ošúchané chodidlá, bradavky či únavové zlomeniny

Behanie na vzdialenosti, ktoré sa rátajú v desiatkach a niekedy aj stovkách kilometrov, so sebou prináša rôzne úskalia. Častým problémom neskúsených bežcov môžu byť nepríjemne ošúchané chodidlá, ale, prekvapivo, aj bradavky. To sú však problémy, ktoré vyrieši správna obuv alebo trochu leukoplastu.

Vážnejším problémom, s ktorým sa počas tréningu stretáva veľa náruživých bežcov, sú únavové zlomeniny alebo vytknuté členky. Tie môžu každého bežca vyradiť z obehu na niekoľko týždňov a v horších prípadoch aj mesiacov.

Foto: Unsplash/Seth Macey
Zobraziť galériu (3)
Foto: Unsplash/Seth Macey  (Zdroj: Unsplash/Seth Macey)

Problémom s kĺbmi a kosťami sa však dá vyhnúť, ak si bežci správne naplánujú tréning a nikdy nejdú za hranice svojich možností. Základom je však aj kvalitná výživa, ktorá im pomáha udržiavať svoje telo zdravé a tikajúce ako hodinky. Ak ste aj vy náruživým bežcom alebo ak len chcete mať pevné kĺby, vyskúšajte výživový doplnok FlexiMed od Naturamed Pharmaceuticals. Každá kapsula obsahuje glukozamín, kolagén typu II a vitamín C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu pre zdravé chrupavky, cievy a kosti.

Mesačné balenie FlexiMed teraz môžete vyskúšať zadarmo, len za cenu poštovného a balného. Viac informácií o produkte aj aktuálnej akcii získate na bezplatnej linke 0800 444 203 alebo na webovej stránke www.flexi-med.sk.

Foto: NaturaMed
Zobraziť galériu (3)
Foto: NaturaMed  (Zdroj: PR foto)

 

Viac o téme: BehUltramaratón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9