Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ojedinelý prípad, ktorý obletel svet: Japonka zomrela po uhryznutí mačkou

Žena zomrela na ochorenie prenášané kliešťami po tom, ako ju uhryzla infikovaná mačka.
Žena zomrela na ochorenie prenášané kliešťami po tom, ako ju uhryzla infikovaná mačka. (Zdroj: thinkstock.com)

Japonská žena zomrela na kliešťami prenášané ochorenie po tom, ako ju pohrýzla infikovaná mačka. Podľa odborníkov ide pritom o prvý prenos takejto choroby z cicavca na človeka.

Ako informovalo japonské ministerstvo zdravotníctva, päťdesiatnička sa snažila slabej zatúlanej mačke pomôcť, a tá ju pritom uhryzla.

Čítajte tiež: Bežný problém, za ktorým sa môže skrývať vážna diagnóza: Hrozí rakovina i ochorenie obličiek

Žena o desať dní zomrela na hemoragickú horúčku s trombocytopenickým syndrómom (v angličtine Severe Fever with Thrombocytopenia Syndrome, SFTS), ktorú prenášajú kliešte v Číne, Kórei a Japonsku. Keďže lekári na jej tele nenašli žiadne stopy po uhryznutí kliešťom, predpokladajú, že ju dostala od infikovanej mačky.

Pozor na kontakt so zvieratami v zlej telesnej kondícii

Miera úmrtnosti pri tomto ochorení dosahuje okolo 30 percent a u ľudí starších ako 50 rokov je SFTS mimoriadne vážne. Hlavnými klinickými príznakmi choroby sú horúčka, zvracanie, hnačka, zlyhanie viacerých orgánov či zníženie počtu krvných doštičiek. Podľa japonských médií sa SFTS v krajine objavila po prvý raz v roku 2013. Ministerstvo zdravotníctva varovalo, že aj napriek tomu, že takéto úmrtie je veľmi ojedinelé, ľudia by mali byť opatrní pri kontakte so zvieratami v zlej telesnej kondícii.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9