Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Alergénov je vo vzduchu požehnane: Pozrite sa, kde je ich koncentrácia najvyššia!

Peľová sezóna je tu, majte sa na pozore!
Peľová sezóna je tu, majte sa na pozore! (Zdroj: thinkstock.com)

V uplynulých dňoch na celom Slovensku dominoval v ovzduší peľ jelše, liesky a drevín z čeľadí cyprusovitých a tisovitých. Okrem peľu brestu však pribudol aj peľ hrabu, topoľov a vŕb.

Peľ liesky sa v alergologicky významných koncentráciách vyskytoval najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku – jedná sa predovšetkým o peľ transportovaný z horských polôh.

„Najvyššie koncentrácie peľu liesky za uplynulé dni zachytila monitorovacia stanica RÚVZ v Banskej Bystrici a to 680 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu . Peľ jelše sa počas slnečných dní vyskytoval vo vyšších koncentráciách v Bratislave – 250 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. V Banskej Bystrici namerali  932 peľových zŕn v  metri kubickom vzduchu  a v Košiciach až 982 peľových zŕn v  metri kubickom vzduchu . Peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité dosiahol najvyššie koncentrácie v Bratislave a v Banskej Bystrici . Denné koncentrácie peľu v ovzduší boli lokálne veľmi výrazne ovplyvňované zrážkovou činnosťou," konštatovala RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

Počas pár slnečných dní bez dažďa, vystúpili denné koncentrácie peľu do veľmi vysokých hladín. Spóry húb (plesní) zatiaľ nedosahovali vyššie koncentrácie a boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.    

Alergici sa majú načo tešiť! 

Prognóza peľovej situácie na tieto a nasledujúce dni nie je pre polinotikov žiadna výhra. Peľová sezóna liesky v teplejších oblastiach Slovenska síce skončila, no na strednom, severnom a východnom Slovensku bude peľ liesky v ovzduší naďalej dosahovať alergologicky významné koncentrácie zásluhou peľu transportovaného z vyšších horských polôh

Z tohto dôvodu bude predĺžená aj peľová sezóna jelše na tomto území. Na strednom, severnom a východnom Slovensku dôjde aj k nárastu peľu cyprusovitých – tisovitých.  Zvýšia sa denné koncentrácie  peľu ďalších druhov drevín- brestu, hrabu, javora, topoľov a vŕb. Pokles denných hladín peľu bude výrazne  ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou. S oteplením budú výraznejšie narastať aj denné koncentrácie spór húb (plesní).

Čítajte tiež: Alergici pozor: V ovzduší sa vyskytuje niečo, čo vás rozhodne nepoteší!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9