Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Migranti nie sú hrozbou pre zdravie: Čoho iného sa máme báť?

Ohrozujú migranti naše zdravie, alebo sa ohrozujeme sami tým, že nepodstupujeme očkovanie?
Ohrozujú migranti naše zdravie, alebo sa ohrozujeme sami tým, že nepodstupujeme očkovanie? (Zdroj: SITA)

Utečenci neohrozujú naše zdravie, ak sa správame ako spoločnosť zodpovedne a sme zaočkovaní. Okrem problematiky vzťahu migrantov a zdravia sa diskutovalo aj o ďalších problémoch súvisiacich najmä s aktuálnou epidemiologickou situáciu na Slovensku.

Problematika zdravia verejnosti a jeho ochrany v čase utečeneckej krízy bola hlavnou témou stretnutia vyše 350 epidemiológov, vakcinológov, infektológov, imunológov, pediatrov a ďalších medicínskych odborníkov zo Slovenska a Čiech. 

„To, o čom sme diskutovali najviac, je otázka migrantov a ohrozenia zdravia populácie v regiónoch, kam migrácia smeruje,“ zhodnotil prof. MUDr. Roman Prymula, PhD., predseda českej vakcinologickej spoločnosti.

Ohrození nie sme 

„Prekvapujúco nastal konsenzus v tom, že riziko nie je tak veľké, ako vníma laická verejnosť. Jednak sú veľmi dobre prepracované opatrenia monitoringu ich zdravotného stavu, ale druhým bodom je, že naša populácia je vysoko preočkovaná. Ďalšími zaujímavými témami, boli nepochybne diskusie o pneumokokových ochoreniach, či tuberkulóze, ktorá v uzavretých komunitách na Slovensku je stále problémom. V Čechách zasa zápasíme s čiernym kašľom a preto sme pristúpili, podobne ako v ďalších rozvinutých štátoch, k odporúčaniu očkovať tehotné v treťom trimestri.“

Opatrenia v prípade ohrozenia

Migračnú vlnu sprevádzajú aj potenciálne možnosti zavlečenia prenosných infekčných ochorení a návrat niektorých chorôb, ktoré už vymizli z našich nemocníc.

„Aj keď Slovensko nie je cieľovou krajinou väčšiny z migrantov, je však súčasťou EÚ, v ktorej sa naši občania pohybujú bez akýchkoľvek obmedzení, tak ako sa v nej pohybujú aj migranti. Zhodnotili sme riziká, s ktorými sú presuny veľkého počtu ľudí spojené. Súčasná kríza je dôkazom toho, že prevenciu žiadneho ochorenia nemôžeme podceniť len preto, že sa u nás už nevyskytuje. Očkovanie chráni našich občanov pred ochoreniami, akými sú napríklad záškrt, detská obrna, osýpky, rubeola. Hlavný hygienik vydal odporúčanie pre očkovanie detí migrantov, ktoré zabezpečuje Ministerstvo vnútra. Doteraz sa očkovali deti žiadateľov o azyl,“ upozorňuje doc. MUDr. Zuzana Krištúfková, MPH., prezidentka SEVS. 

Slovensko na chvoste

Očkovanie proti ľudskému papilomavírusu (HPV) sa ukazuje ako veľmi účinné a vo všetkých krajinách Európskej je zaradené do národných očkovacích programov a hradené dievčatám narodeným v určených ročníkoch, v niektorých štátoch aj chlapcom.

Na Slovensku sa očkovanie odporúča 12-ročným dievčatám, úhrada očkovacej látky je však tak nízka (len 7%), že sme na absolútnom chvoste v počte zaočkovaných žien. Na kongrese upozornili odborníci na viacero faktov, ktoré súvisia s neklesajúcim počtom úmrtí na rakovinu krčka maternice na Slovensku a výskytom ďalších ochorení, ktoré HPV spôsobuje u žien, ale aj u mužov.

Ďalším diskutovaným a podceňovaným ochorením, voči ktorým sa dá chrániť očkovaním, je chrípka.

„V uplynulom roku prišla Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť s projektom Chránime našich pacientov – očkujeme sa proti chrípke. Vyzývame v ňom lekárov, ktorí sa dávajú proti chrípke očkovať, aby to dali vedieť aj svojim kolegom a pacientom. Aj toto je jeden z krokov, ako dať zrozumiteľne verejnosti najavo, že očkovanie je najlepší spôsob preventívneho správania,“ hovorí docentka Zuzana Krištúfková.

Čierny kašeľ na ústupe 

Na kongrese ďalej odznelo, že aj keď v roku 2015 poklesol na Slovensku výskyt čierneho kašľa, stále zostávajú najohrozenejšou skupinou deti v prvých mesiacoch života, teda v čase, keď ešte nemôžu byť očkované.

Preto sa SEVS v spolupráci so Slovenskou gynekologicko-pôrodníckou spoločnosťou rozhodli odporúčať očkovanie proti čiernemu kašľu tehotným ženám rovnako, ako v mnohých Európskych  štátoch. Tehotné ženy chránia tak nielen seba, ale aj svoje deti, ktorým odovzdajú protilátky. Preočkovanie sa odporúča aj dospelým osobám, od ktorých sa čierny kašeľ na malé deti prenáša. 

V bloku venovanom tuberkulóze odzneli návrhy na opätovné zavedenie očkovania novorodencov. Docent Ivan Solovič, predseda Európskeho regiónu Medzinárodnej únie boja proti tuberkulóze a pľúcnym chorobám, však účastníkom vysvetlil, že to nie je odborne odôvodnené. Potrebné je však dodržiavať očkovanie novorodencov z rizikových osád, tak ako bolo stanovené pri zrušením povinného očkovania.

Čítajte tiež: Jedinečný spôsob, ako liečiť nádchu: Dajte si mokré ponožky a sledujte, čo sa bude diať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9