Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bolia vás nohy? Nepodceňujte to, varujú lekári!

Bolesti nôh netreba podceňovať.
Bolesti nôh netreba podceňovať. (Zdroj: thinkstock.com)

Pálčivá bolesť nôh, pálenie, kŕče. To sú najčastejšie príznaky tzv. diabetickej neuropatie, najčastejšej komplikácie spojenej s cukrovkou. Diabetickou neuropatiou trpí každý tretí diabetik. Spolu s ďalšími komplikáciami cukrovky môže viesť až k amputáciám.

 „Pritom vo všeobecnosti platí, že mnoho diabetikov s neuropatiou zostáva nediagnostikovaných, pretože k lekárovi prichádzajú neskoro, až keď sú ich ťažkosti výrazné,“ hovorí MUDr. Peter Knotek z banskobystrického MDM Centra.

Pozrite sa na rozhovory s dvoma odborníkmi MUDr. Petrom Knotekom a MUDr. Vladimírom Hostýnom, ktorí sa vyjadrili ku komplikáciám súvisiacich s cukrovkou.

Rozhovor s MUDr. Petrom Knotekom

Dá sa diabetickej polyneuropatii vôbec predísť?

Pri rozvinutej cukrovke prakticky nie je možné zabrániť rozvoju jej komplikácií, teda ani diabetickej polyneuropatii.  Pacient s diagnostikovanou cukrovkou, teda zvýšenou hladinou cukru v krvi, je odkázaný na pravidelné užívanie liekov – antidiabetík alebo inzulínu, prípadne ich kombinácie. Okrem toho cukrovka so sebou prináša nutnosť prispôsobiť „životný štýl“ tejto chorobe, t. j. vykonávať iba primeranú fyzickú aktivitu, striedať fyzickú aktivitu s dostatkom oddychu, mať na pamäti mnoho stravovacích obmedzení a dietetických opatrení, pravidelne užívať lieky a inzulín, zvýšiť hygienu najmä dolných končatín, vyhýbať sa činnostiam so zvýšeným rizikom aj drobných poranení, nosiť vhodnú obuv, pravidelne chodiť na kontroly zdravotného stavu v diabetologickej ambulancii, atď.  Napriek rozumnému dodržiavaniu všetkých pravidiel u každého diabetika vplyvom kolísavej hladiny cukru v krvi (a ďalších rizikových faktorov) postupne dochádza k poškodeniu cievneho a nervového systému, a teda k vzniku diabetických komplikácií, z ktorých asi najčastejšou je diabetická polyneuropatia.    

Ako neuropatia ovplyvňuje kvalitu života pacienta? 

Diabetická polyneuropatia je poškodenie nervov najmä dolných končatín, ktoré pacienti pociťujú ako poruchy citlivosti, poruchy vnímania chladu a tepla, ďalej rozličné formy bolesti s rôznou intenzitou od miernej až po silnú, ostrú bolesť. Všetky tieto nepríjemné príznaky a ťažkosti sú pacientmi vnímané veľmi individuálne. Všeobecne povedané, s pribúdajúcou dĺžkou trvania cukrovky narastajú aj príznaky diabetickej polyneuropatie. V prvých rokoch, keď sú ťažkosti mierne, ich pacient berie ako „súčasť života“ a naučí sa s nimi žiť. S pribúdajúcimi rokmi ochorenia sa zvyšuje aj intenzita ťažkostí, najmä silnejúca bolesť pacientov obmedzuje, trvalá bolesť výrazne znižuje kvalitu ich života, znemožňuje vykonávanie niektorých činností, pacienti užívajú množstvo liekov na tlmenie bolesti, majú poruchy spánku, atď.

Ponúka moderná medicína aj iné spôsoby, ako tento problém riešiť?

Všetky súčasné metódy liečby diabetickej polyneuropatie spomaľujú poškodenie periférnych nervov cukrovkou a zmierňujú príznaky polyneuropatie. Okrem rôznych rehabilitačných metód a kúpeľných procedúr zameraných na zlepšenie prekrvenia končatín väčšiu zložku predstavuje medikamentózna liečba formou užívania tabliet, injekcií či infúzií látok na báze polyvitamínoterapie, čiže vysokých dávok rôznych vitamínov a pomocných látok slúžiacich na podporu výživy nervového systému, a tým spomalenia jeho poškodenia. 

To je aj prípad metódy MDM. Vaše centrum ju začalo využívať ako prvé na Slovensku. Ako ste sa k tejto metóde dostali?

Na stáži v Českej republike som sa prvýkrát stretol s novou metódou liečby diabetickej polyneuropatie – tzv. MDM terapiou, určitou formou nervovej elektrostimulácie, ktorú v Čechách vykonávajú v niekoľkých centrách už viac ako 5 rokov a majú s touto metódou výborné výsledky. Okrem liečby diabetickej polyneuropatie túto metódu využívajú na liečbu ťažko sa hojacich chronických rán a tiež na liečbu chronickej nenádorovej bolesti. Na niekoľkých školeniach, ktoré som v súvislosti s touto terapiou absolvoval, ma zaujal fakt, že túto terapiu pacienti dobre znášajú, má málo obmedzení a prakticky žiadne nežiaduce účinky. Pretože táto metóda na Slovensku doteraz neexistovala, a mnoho pacientov zo Slovenska za ňou cestovalo do Čiech, rozhodol som sa otvoriť MDM Centrum na Slovensku – v Banskej Bystrici – a priblížiť a ponúknuť tak túto možnosť aj pacientom v našom regióne. Pacientom, ktorí nie sú ľahostajní k svojmu zdraviu, poskytujeme novú metódu liečby diabetickej polyneuropatie a bolestivých stavov.


Svojmu manželovi dávala lyžicu kokosového oleja dvakrát denne: Nemohla uveriť tomu, čo sa stalo!


Rozhovor s MUDr. Vladimírom Hostýnom

MUDr. Vladimír Hostýn je popredný slovenský podiater. Pôsobil napríklad ako primár  interného doliečovacieho oddelenia zameraného na liečbu diabetickej nohy alebo ako vedúci oddelenia funkčnej diagnostiky pri Národnom športovom centre. Od roku 1995 vedie podologickú poradňu Vlaho, ktorá sa zaoberá predovšetkým starostlivosťou o pacientov s diabetickou nohou a ponúka komplexnú starostlivosť o nohy.

S cukrovkou sa spájajú mnohé komplikácie. Dá sa im nejakým spôsobom predchádzať?

Základným opatrením je udržiavanie dobrej kompenzácie metabolizmu cukrov. Vysoké percento pacientov s cukrovkou má komplikácie, a kto robí s takýmito pacientmi, vie, že to je nadľudská snaha a že diabetici sú najnedisciplinovanejší pacienti (životospráva, práca, rodinné prostredie, a i.). Preto je na diskusiu, kedy začať intervenciu: preventívne alebo až po prejavoch? Ani pri používaní uznávaných postupov nijaký lekár nevie zaručiť efekt klasickej liečby.

Často sa v ordinácii stretávate so závažnými prípadmi tzv. syndrómu diabetickej nohy, ktoré sa nezriedka končia amputáciou.

O prevencii diabetickej nohy sa toho napísalo a narozprávalo už veľa, reálna situácia však za teóriou zaostáva z mnohých dôvodov. Niektoré z nich sú ovplyvniteľné, niektoré nie. Stále zaostáva edukácia a zainteresovanosť pacientov na svojom zdraví, dostupnosť intervencií v prevencii a liečbe. V konečnom dôsledku najviac chronických rán vzniká traumaticky, ale začiatok reťazca, odpoveď na otázku „prečo“, je niekde inde. Napríklad absentuje vyhľadávanie pacientov s rizikom neuropatického vredu prostredníctvom priameho merania lokálnych tlakov na stupaji a hodnotením biomechaniky. Týmto jednoduchým spôsobom by sa selektovali rizikové osoby oveľa skôr ako dnes. Starostlivosť o diabetika s diabetickou nohou v pokročilých obdobiach neuropatickej alebo vaskulárnej rany je veľmi náročná finančne, personálne, materiálovo, sociálnoekonomicky, zaťažuje neúmerne rodinu a blízke okolie.

Vy nevyužívate len štandardnú liečbu, ale tiež moderné spôsoby, napr. terapiu MDM.

Áno, MDM je pre mňa snaha skĺbiť technologický pokrok s požiadavkami praxe v liečbe chronických rán a diabetickej polyneuropatie ako ponuka liečby pre diabetikov. V telovýchovnom lekárstve by sme na základe výsledkov práce prof. Pavlova a našich sledovaní chceli použiť MDM aplikáciu ako spôsob dlhodobej regenerácie organizmu.

Komu teda môžete terapiu MDM odporúčať?

Predstavy a realita tu narážajú na viacero faktorov. Samozrejme, MDM nie je to jediné a najlepšie, je to ale možné riešenie ťažkostí pacientov pri zlyhaní klasickej liečby. Problémom sa stáva závažnosť poškodení, tzv. polymorbidita, pretože pacient sa dostáva k aplikácii MDM metódy poväčšine neskoro. Vhodné by boli dlhodobejšie štúdie pacientov s neuropatiou vo včasných štádiách a porovnanie priebehu ochorenia u rôznych skupín. Uvedomujem si však, že je to nesmierne ťažké.

Máte nejaké prvotné poznatky pri MDM liečbe?

Problémy s chodidlami u niektorých pacientov súviseli s poruchou biomechaniky chodidiel (metatarzalgie), po korekcii došlo k zlepšeniu a zmierneniu ťažkostí, takže treba myslieť na fakt, že nie všetky ťažkosti sú zapríčinené neuropatiou. Zaznamenali sme fakt, že pacienti s liečbou betablokátorom, napr. kvôli hypertenzii alebo tachykardii, mali nižšie hodnoty aktivity vegetatívneho systému hodnotené variabilitou srdcovej frekvencie a nereagovali v tomto parametri na MDM aplikáciu. Starostlivosť o takýchto pacientov musí byť komplexná. Bohužiaľ, vyššie uvedené nálezy prvotne zistené v našej ambulancii u chronických pacientov poukazujú na nedostatky v systéme starostlivosti o týchto pacientov. Zaujímavé prípady sú tie, keď sme zistili niečo, čo sa nezistilo v zdravotníckych zariadeniach, no má to pre pacienta kľúčovú dôležitosť. Bola to napr. prítomnosť Charcotovej nohy u dvoch pacientov. Zmena dynamického otlačku chodidiel pacientky diabetičky ako znak rozvoja diabetickej osteoartropartie. V závere komplexnej liečby nastal ústup opuchu nohy počas MDM aplikácie.

Čítajte tiež: Ochránia pred krutou zimou: O pančuchy by ste sa mali starať, inak vám hrozí toto!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9