Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ako sa stravujú slovenské deti? Prieskum ukázal slabú stránku v životnom štýle!

Deti konzumujú veľa soli, avšak pridali do svojho jedenia ovocie a zeleninu.
Deti konzumujú veľa soli, avšak pridali do svojho jedenia ovocie a zeleninu. (Zdroj: Thinkstock.com)

Vyplynulo to zo správy ministerstva zdravotníctva, ktorú vláda schválila počas týždňa. Vyplýva z nej veľa zaujímavého, napríklad aj to, či si deti doprajú viac zeleniny alebo ovocia a ktorý druh mäsa je pre ne najchutnejší.

Slovenské deti majú v jedle veľa soli. Informuje o tom správa ministerstva zdravotníctva, ktorú schválila vláda SR. Stravovacie zvyklosti detí sledovalo ministerstvo v predškolských a školských zariadeniach viac rokov.

Prekročenia aj u škôlkarov aj školákov 

U detí v predškolskom veku (štyri až šesť rokov) rezort zistil vysoké prekročenie odporúčanej výživovej dávky o viac ako 50 percent pri hodnotení odporúčaní pre dospelých.

"Pri zohľadnení odporúčaní pre uvedenú vekovú skupinu detí ide o prekročenie až o 200 percent," uvádza ministerstvo v správe.

Vysoké množstvo soli v jedle majú aj školáci. V obedoch u detí v mladšom školskom veku (sedem až desať) zistili kontrolóri v priemere viac ako 3,5-násobné prekročenie. Množstvo soli v strave za 24 hodín prekračovalo odporúčané denné množstvo aj u detí v staršom školskom veku (11 až 15).


Najväčší problém obyčajnej vody: Rýchlo uhasí smäd, no za akú cenu!


Správa priniesla aj pozitíva 

Prieskum však podľa ministerstva poukázal aj na niekoľko pozitívnych zistení. Napríklad v prípade konzumácie celozrnných výrobkov, raňajkových cereálií, hydiny či ovocia a zeleniny.
Približne 50 percent detí v predškolskom veku strieda konzumáciu bieleho chleba s celozrnným. Rovnaké percento detí jedáva podľa prieskumu denne zeleninu a ovocie, zväčša v čerstvom stave a viackrát denne.

Klesla konzumácia sladkostí 

Pozitívne treba hodnotiť aj stúpajúcu spotrebu hydinového mäsa (70 percent), hovädzieho mäsa (18 percent) a rýb (26 percent) na úkor spotreby bravčového mäsa, píše sa v materiáli. Iba jedna tretina detí v predškolskom veku jedáva sladkosti.

U detí v mladšom školskom veku je podľa ministerstva priaznivé, že stúpol podiel detí, ktoré denne jedia raňajkové cereálie (viac ako 13 percent) spolu so striedaním bieleho a cereálneho pečiva.

Ovocím sa denne kŕmi vyše 50 percent z nich, zeleninou okolo 30 percent. Aj deti v tejto vekovej kategórii začali jesť viac hydiny a rýb v porovnaní s bravčovým mäsom.

Často jedávajú cereálie (65 percent) 11- až 15-roční školáci, vo zvýšenej miere konzumujú aj celozrnné pečivo (30 percent). Ovocie si denne dá vyše 56 percent detí z tejto kategórie, zeleninu okolo 40 percent. V prípade spotreby mäsa je to podobné ako u predchádzajúcich skupín, konzumácia hydiny a rýb prevažuje nad jedením bravčového mäsa.

Čítajte tiež: Strach zo zubára ju doviedol k šialenému činu: Nad týmto rozhodnutím ostáva rozum stáť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9