Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nie každý sa poteší krásnemu počasiu: Pre koho je utrpením?

Teplé počasie znamená zhoršenie príznakov u alergikov
Teplé počasie znamená zhoršenie príznakov u alergikov (Zdroj: thinkstock.com)

Lokálne zrážky a ochladenie v uplynulých dňoch prispeli na väčšine územia Slovenska k poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. Stále dominuje peľ kvitnúcich tráv hlavne z čeľade lipnicovitých, ale aj slabo alergizujúci peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých.

 

"Podiel peľu drevín na celkových denných koncentráciách klesol a prevahu nadobúda peľ bylín. V súčasnom období je to najsilnejší a najvýznamnejší peľový alergén, ktorého dôsledky pociťujú hlavne polinotici a so svojimi problémami plnia čakárne alergológov. Čeľaď lipnicovité s takmer 10.000 druhmi a vyše 600 rodmi patrí v rámci kvitnúcich rastlín medzi najrozsiahlejšie. Je to zároveň hospodársky najvýznamnejšia čeľaď, kde patria všetky trávy a z nich odvodené obilniny. Najvyššie denné koncentrácie peľu týchto tráv sme v uplynulých dňoch namerali v Banskej Bystrici," tvrdí Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Na základe výsledkov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby RÚVZ v Banskej Bystrici, Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave a RÚVZ v Košiciach, Nitre, Trnave a Žiline možno očakávať v týchto a nasledujúcich dňoch prudšie zvýšenie výskytu peľu lipnicovitých tráv v ovzduší nad Slovenskom. Meteorológovia totiž predpovedajú výraznejšie zlepšenie počasia.

Podľa Lafférsovej denné koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých budú mať naďalej klesajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9