Neuveríte, čo s nami dokáže spraviť teplo: Toto sa deje v našom tele!

Horúčavy vo veľkom zaťažujú náš mozog!
Zdroj: profimedia.sk
2014-06-10 21:00:00

Horúčavy dokážu s nami riadne zamávať. Netýka sa to však len ľudí s kardiovaskulárnymi problémami, starších ľudí či detí. Môžete byť úplne zdraví, pritom bude vaše telo a hlavne psychika ťažko bojovať s vysokými teplotami!

Záťaž pre mozog

Neurológovia sa zhodujú na tom, že horúčavy vo veľkom zaťažujú náš mozog. Dokonca až do takej miery, že je ovplyvnené aj naše správanie. Preto sú ľudia často práve v lete vystresovaní až agresívni. Nečudujte sa potom, prečo ste počas pekného počasia nevrlí, keď by ste mali byť vďaka slniečku naopak šťastní...

Ako sa uvádza na portáli Novinky.cz, vďaka dokonalej súhre termoregulačných mechanizmov udržuje človek stálu teplotu v tele uložených orgánov. Centrom regulácie je zadná časť hypotalamusu, čo je spodná časť medzimozgu tvoriaca dno tretej mozgovej komory. Tu sú stále prepočítavané hodnoty prichádzajúce z centrálnych termoreceptorov reagujúcich na teplo a chlad v prednej časti hypatalamusu a tiež z periférnych „staníc“ umiestnených v koži.

Ak telo pocíti veľké teplo, reaguje tak, že sa rozšíria podkožné cievy. Telo sa začne potiť, čím sa vlastne ochladzuje. A čím dlhšie sa takto telo ochladzuje, tým je to horšie pre náš mozog. Konkrétne pre frontálny lalok, ktorý kontroluje emócie a impulzivitu. Navyše, v teple musí srdce kvôli zníženému zásobovaniu krvou rýchlejšie pumpovať, aby stačilo okysličiť všetky bunky v tele. Toto všetko negatívne vplýva na naši fyziku i psychiku. Sme unavení, pomalšie pracujeme, ľahšie sa naštveme, dokážu nás rozhodiť aj banálne veci a horšie sa rozhodujeme. Aj preto čelíme častejším konfliktom doma i v práci ako inokedy.

Pri akej teplote sme v pohode?

Ideálnou teplotou je pre nás 20 stupňov Celzia. Ak sú teploty príliš nízke, výdaj tepla je znížený a naopak pri vyšších je výdaj tepla zvýšený. Samozrejme záleží aj od toho, či práve fyzicky pracujete alebo si užívate relax na dovolenke. Pre tých, ktorí fyzicky ťažko pracujú, je vhodná teplota okolo 15 stupňov. Tí, ktorí si užívajú dovolenku zase 28 stupňov Celzia.

Klimatizáciu nepotrebujeme

Vedeli ste o tom, že v skutočnosti je nám klimatizácia v lete nanič? Stačí, ak budete v tieni, kde ste obklopení vzduchom, chladnejším ako naša telesná teplota. Pokiaľ teploty atakujú 31 stupňov Celzia, potom stačí aj obyčajný ventilátor.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-10 21:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia