Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Malí šíritelia chorôb útočia: Predstavujú pre nás veľkú hrozbu!

Aj komáre sa považujú za nebezpečný hmyz, prenášajúci ochorenia!
Aj komáre sa považujú za nebezpečný hmyz, prenášajúci ochorenia! (Zdroj: thinkstock.com)

Na šíriteľov infekcií a nákaz sa zameriava v roku 2014 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pri príležitosti Svetového dňa zdravia pripadajúceho na 7. apríla. Svet si týmto dňom pripomína založenie Svetovej zdravotníckej organizácie.

Stalo sa tak 7. apríla 1948, v roku 2014 odvtedy uplynie 66 rokov. Svetový deň zdravia dáva príležitosť celému svetu upriamiť pozornosť na závažné otázky verejného zdravotníctva.

Malé uštipnutie, veľká hrozba

Komáre, moskyty, ploštice, kliešte, drobný hmyz predstavuje hrozbu pre zdravie človeka a členov jeho rodiny. Preto WHO v tomto roku vyslala posolstvo, ktoré zhrnula v motte: "Malé uštipnutie, veľká hrozba" (Small bite, big threat).

Všetci môžeme vykonať opatrenia na svoju ochranu pred ťažkými chorobami, ktoré "malí šíritelia" môžu vyvolať. Choroby prenášajú z jedného človeka na druhého, z jedného miesta na druhé. Ohrozujú zdravie ľudí, či už sú doma alebo na cestách. Preto sa kampaň WHO v tomto roku koncentruje na niektorých zo šíriteľov nákaz, na choroby, ktoré môžu takto prenášať a  najmä na to, ako sa ľudia môžu chrániť. 

Na ilustráciu závažnosti svojho varovania pred malými šíriteľmi infekcií WHO uviedla ako príklad tri čísla: riziku prenosu hemorragickej horúčky dengue je vystavených 40 percent svetovej populácie, každú minútu v Afrike zomrie jedno dieťa na maláriu a podľa odhadov sa ročne vyskytne 1,3 milióna prípadov parazitických ochorení spôsobených parazitmi z rodu Leishmania.

Na Slovensku je 37 oblastí s infikovanými kliešťami

Podľa Sedlákovej ani ľudia v Európe a na Slovensku sa nevyhnú chorobám prenášaným vektormi.

"Pre naše klimatické pásmo je najvýraznejším predstaviteľom vektorov, ktoré prenášajú nebezpečné choroby, kliešť. Kliešte prenášajú vírus, ktorý spôsobuje kliešťovú encefalitídu (zápal mozgových blán) a baktériu, ktorá spôsobuje lymskú boreliózu," priblížila Sedláková.

Ako dodala, obe ochorenia sú nebezpečné, lebo môžu trvalo poškodiť centrálnu nervovú sústavu a v niektorých prípadoch viesť aj k smrti.

"Aj keď drvivá väčšina kliešťov nie je infekčná a spôsobuje 'len' uštipnutie a cicanie krvi, jedno až dve percentá sú prenášačmi spomínaných ochorení. Na Slovensku je podľa odborníkov 37 endemických oblastí s infikovanými kliešťami najmä okolo rieky Váh a na východnom Slovensku, ale istý si človek nemôže byť nikde," zdôraznila.

Každý rok je hlásených asi 100 ochorení na encefalitídu a kým borelióza bola v minulosti veľmi zriedkavá, v ostatných rokoch jej výskyt najmä vo východných okresoch dramaticky stúpa.

Sedláková upozornila, že do Európy bolo vlani "importovaných" 5000 prípadov malárie z tropických krajín.

"Objavili sa aj prípady horúčky dengue, ktorá sa v Európe nevyskytla viac ako 60 rokov a mení sa geografické rozdelenie niektorých dlho sa vyskytujúcich ochorení v regióne, ako je leišmaniáza a spomínaná lymská borelióza. Pre európsky región je to jasný signál, že choroby prenášané vektormi môžu v ďalších rokoch naberať na intenzite," dodala.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9