Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Choroby Slovákov opäť potrápili: Pozrite sa, čo spôsobili

Choroby opäť potrápili celé Slovensko. (Ilustračná fotografia)
Choroby opäť potrápili celé Slovensko. (Ilustračná fotografia) (Zdroj: photl.com)

Chrípka a jej podobné ochorenia potrápili na Slovensku v tomto týždni 5099 ľudí. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom. Najväčšia chorobnosť bola u dospievajúcich vo veku od 15 do 19 rokov. Lekári nahlásili celkovo 47.002 akútnych respiračných ochorení (ARO).


Trnavský kraj

Počas tohto kalendárneho týždňa evidovali zdravotníci v rámci Trnavského kraja spolu 6347 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), z toho chrípke podobných ochorení bolo 959. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom zaznamenali vzostup chorobnosti na ARO o 5,4 % a nárast chorobnosti na chrípku až o 17,1 %. Informovala o tom Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Najvyššia chorobnosť na ARO bola v okrese Senica, najvýraznejší vzostup chorobnosti oproti minulému týždňu bol pozorovaný vo vekových skupinách detí a mladistvých do 19 rokov. Kvôli chrípke zatvorili jednu základnú a dve materské školy v okrese Galanta.

Trenčiansky kraj

V desiatom kalendárnom týždni nahlásili lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) 5571 akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s minulým týždňom klesla chorobnosť o 13,79 percenta. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Z celkového počtu ochorení bolo 586 chrípkových, chorobnosť v porovnaní s minulým týždňom stúpla o 3,6 percenta. Chrípka najviac trápila deti od šesť do 14 rokov. V kraji zaznamenali 87 komplikácií.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v TSK v okrese Bánovce nad Bebravou, najnižšia v okrese Považská Bystrica. V súvislosti s chrípkou nemuseli prerušiť v kraji školskú dochádzku v žiadnej škole ani školskom zariadení.

Žilinský kraj

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v 10. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 2,2 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1574,2 chorých na 100.000 obyvateľov. TASR o tom informovala Gabriela Košecká z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť podľa nej stúpla najmä vo vekových skupinách od 6 do 14 rokov (+18,4 percenta) a od 15 do 19 rokov (+18,6 percenta) a v okresoch Turčianske Teplice (+16,4 percenta) a Ružomberok (+13,5 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do 5 rokov (4693,1 na 100.000 obyvateľov). "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2,2 percenta chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín," uviedla Košecká.

O chrípke a chrípke podobných ochoreniach zaevidoval RÚVZ v uplynulom týždni 793 hlásení, čo predstavuje chorobnosť 179,5 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 7,41 percenta. Pokles chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine nad 60 rokov (-23,7 percenta) a v okrese Liptovský Mikuláš (-58,5 percenta). Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (616,7 na 100.000 obyvateľov).

Nitriansky kraj

Po poklese chorobnosti na chrípku počas jarných prázdnin začal tento týždeň v Nitrianskom kraji počet ochorení opäť pozvoľna stúpať. Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, v tomto týždni bolo hlásených 8707 akútnych respiračných ochorení. Z toho šlo o chrípku v 1239 prípadoch. "Predstavuje to nárast chorobnosti chrípky o 5,3 percenta oproti minulému kalendárnemu týždňu," uvádza sa v správe RÚVZ v Nitre. 

Najviac chorých bolo medzi deťmi od nula do päť a od šesť do 14 rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 329 osôb. Z celkového počtu hlásených prípadov bolo 59 percenta zápalov prínosových dutín, 17,9 percenta zápalov pľúc a 23,1 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 76 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 73 percent lekárov pre dospelých. 

Prešovský kraj

V Prešovskom kraji pribudlo osem nových prípadov ochorenia parotitída známeho skôr ako mumps. Najviac nových ochorení zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove v desiatom kalendárnom týždni v okrese Snina.

Ako sa uvádza v správe RÚVZ Prešov, dva nové prípady pribudli v okrese Humenné, štyri v okrese Snina a po jednom v okresoch Medzilaborce a Stará Ľubovňa. Najviac chorých na mumps je od začatia epidémie v okrese Humenné, aktuálne je ich 107. V Humenskom okrese sa objavili aj v Slovenskej Volovej, Hažíne nad Cirochou, Rovnom, Humennom, Jasenove, Kamenici nad Cirochou, Jabloni, Zbudskom Dlhom a najviac, 91 prípadov, v rómskej osade Podskalka.

V prípade chrípkovej epidémie zaznamenal RÚVZ Prešov oproti minulému týždňu zníženie chorobnosti, čo je zrejme výsledkom aktuálnych jarných prázdnin na východe Slovenska. Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bolo hlásených 492 chrípke podobných chorôb, v predchádzajúcom týždni ich bolo 739, čo znamená, že došlo k poklesu chorobnosti v porovnaní s predchádzajúcim deviatym kalendárnym týždňom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9