Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Veľký úspech lekárov: Vyliečili ďalšie dieťa s HIV?

Lekári vyliečili ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo s HIV.
Lekári vyliečili ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo s HIV. (Zdroj: photl.com)

Americkým lekárom sa pravdepodobne podarilo vyliečiť druhé dieťa, ktoré sa narodilo ako HIV-pozitívne. Informovali o tom na konferencii o retrovírusoch a oportúnnych infekciách v Bostone s tým, že použili podobnú liečbu ako v historicky prvom úspešnom prípade z minulého roka.


Prvý úspešný prípad

Vlani v marci virologička Deborah Persaud z The Johns Hopkins University informovala o nemenovanom dievčati zo štátu Mississippi, ktorej matke diagnostikovali HIV len tesne pred pôrodom.

Dieťaťu preto už 30 hodín po narodení podali kombináciu troch štandardných liekov proti HIV, pričom tak spravili dokonca skôr, než poznali výsledky testov na HIV. Dievča má dnes tri roky a už dva roky neužíva lieky.

Bez infekcie

Druhé dieťa prišlo na svet vlani v apríli v Los Angeles a s liečbou uňho začali rovnako už 30 hodín po narodení. Nakoľko súčasnosti stále užíva lieky, lekári zatiaľ nemôžu s určitosťou povedať, či je vyliečené, no opakované testy nepreukázali žiadnu známku infekcie.

"Zatiaľ nechceme tvrdiť, že je vyliečené, ale zatiaľ to tak vyzerá. Dúfame v to," uviedla Yvonne Bryson z Mattel Children's Hospital UCLA.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9