Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zima si vyberá svoje dane: V Trnave a Nitre museli zatvoriť materské škôlky

Choroba opäť potrápila množstvo Slovákov.
Choroba opäť potrápila množstvo Slovákov. (Zdroj: photl.com)

Pozrite sa, ako vyzerala chorobnosť na Slovensku v 4. kalendárnom týždni. Zatiaľ čo v Bratislavskom kraji sa počet ochorení príliš nezmenil, v Trnave a v Nitre chrípka zatvára materské škôlky.

Trnavský kraj

Kvôli chrípke a akútnym respiračným ochoreniam medzi deťmi bolo v tomto týždni na území Trnavského kraja zatvorených šesť materských škôl. Po dve v okresoch Galanta a Senica a po jednej v okresoch Trnava a Hlohovec.

Podľa informácií Dagmar Kollárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave je v evidencii zdravotníkov 5881 prípadov akútnych respiračných ochorení, čo je nárast oproti predchádzajúcemu týždňu o 3,6 percenta. Chrípok je 861 prípadov, čo je nárast o 2,4 percenta. Najvyššia chorobnosť bola v okrese Piešťany a v skupine detí do 5 rokov. Nárast zaznamenali v skupine školákov do 14 rokov. Spolu 2,3 percenta ochorení bolo komplikovaných, najčastejšie zápalom prínosových dutín.

Bratislavský kraj

V 4. kalendárnom týždni bola zistená celokrajská chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) 1473,2 na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. Absolútny počet ochorení bol 3682. Uviedol to regionálny hygienik Otakar Fitz.

Ako dodal, v treťom kalendárnom týždni bola chorobnosť 1.465,3 na 100.000 osôb.

Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia bola v štvrtom kalendárnom týždni 81,6 na 100.000 osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. Absolútny počet bol 204 ochorení. V treťom kalendárnom týždni bola chorobnosť 69,9 na 100.000 osôb.

"Výskyt ARO a chrípky bol sporadický. Komplikácie boli hlásené u 72 prípadov z celkového počtu ochorení. V Bratislavskom kraji hlásilo chrípku a ARO 40 percent pediatrov a 41 percent lekárov pre dospelých," uviedol Fitz.

ŽIlinský kraj

Chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) stúpla v 4. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 3,6 percenta, čo predstavuje chorobnosť 1512 chorých na 100.000 obyvateľov. Informovala o tom Lýdia Predanóczyová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline.

Chorobnosť podľa nej stúpla najmä vo vekovej skupine do 5 rokov (+11,3 percenta) a v okrese Žilina (+41,3 percenta). Najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do 5 rokov (4426 na 100.000 obyvateľov).

„Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2 percent chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín,” uviedla Predanóczyová.

RÚVZ zaevidoval aj 722 hlásení o chrípke podobných ochoreniach, čo predstavuje chorobnosť 173,3 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla chorobnosť o 20,45 percenta. Vzostup chorobnosti zaznamenali najmä vo vekovej skupine od 6 do 14 rokov (+44,97 percenta) a v okrese Žilina (+151,4 percenta). Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine od 15 do 19 rokov (491,11 na 100.000 obyvateľov).

Nitriansky kraj

Počet ochorení na chrípku v Nitrianskom kraji stúpa. Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre, bolo nahlásených 8417 akútnych respiračných ochorení. Z toho šlo o chrípku v 1350 prípadoch. 

"V porovnaní s tretím kalendárnym týždňom to predstavuje nárast chorobnosti chrípky o 16,6 percenta," uvádza sa v správe RÚVZ v Nitre.

Najviac chorých bolo medzi deťmi od nula do päť a od šesť do 14 rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 358 osôb. Z celkového počtu hlásených prípadov bolo 60,6 percenta zápalov prínosových dutín, 17,6 percenta zápalov pľúc a 21,8 percenta zápalov stredného ucha. Ochorenia hlásilo 72 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 69 percent lekárov pre dospelých. Pre nárast chorobnosti bola zatvorená jedna materská škola v okrese Nitra a jedna v okrese Nové Zámky.

Branskobystrický kraj

Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, evidoval v 4. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 60 percent lekárov pre deti a dorast a 52 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v absolútnych číslach 5457 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO). To reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1514 osôb na 100.000 obyvateľov. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) sa vyskytli v 614 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 170 osôb na 100.000 obyvateľov.

"Respiračné a chrípkové ochorenia sú teda na minulotýždňovej úrovni. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja nižší, v prípade ARO o 33 percent a v prípade CHPO až o polovicu," konkretizovala hovorkyňa.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Rimavská Sobota (takmer 830 prípadov), nasledujú okresy Revúca (625) a Veľký Krtíš (549). Zvýšený počet chorých vykazujú aj okresy Žarnovica, Banská Bystrica a Žiar nad Hronom. CHPO najviac postihli pacientov v okrese Lučenec, nasledujú Revúca, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš. Z hľadiska veku ARO najviac postihujú v absolútnych číslach vekovú skupinu adolescentov (15- až 19-ročných), najmenšie deti, ale aj žiakov základných škôl. V sledovanom týždni sú s chorobnosťou na tom lepšie ako po ostatné týždne seniori a ekonomicky aktívni obyvatelia.

V porovnaní s 3. kalendárnym týždňom ostal počet komplikácií z ARO približne na rovnakej úrovni (3,4 percenta). Najviac komplikácií – až 8,3 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine 60 a viacročných, takmer 5 percent prípadov respiračných ochorení sa skomplikovalo aj u adolescentov. Najmenej komplikovaných prípadov je medzi ekonomicky činným obyvateľstvom.

Epidémia žltačky v Žiari nad Hronom

Už 15. prípad ochorenia na vírusovú hepatitídu zaznamenali tento týždeň epidemiológovia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Ide o epidémiu u rómskych detí, ktorá začala koncom novembra uplynulého roka, spoločným menovateľom je bydlisko v lokalite Pod Kortínou v Žiari nad Hronom. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

"Prvé príznaky ochorenia u 15-ročnej žiačky základnej školy začali pred týždňom, na základe pozitívnych laboratórnych výsledkov ju cez víkend hospitalizovali na infekčnom oddelení v Banskej Bystrici," konkretizovala Tolnayová.

V rodine odborníci verejného zdravotníctva vykonali protiepidemiologické opatrenia, v ktorých sa pokračuje.

"Dosiaľ bolo zistených 32 nových kontaktov v rodine a v škole, nad ktorými bol nariadený lekársky dohľad," ozrejmila Tolnayová.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9