Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúce odhalenie tvarujúcej bielizne: Zoštíhľuje, no i zabíja

Tvarujúca spodná bielizeň môže spôsobiť smrteľné krvné zrazeniny.
Tvarujúca spodná bielizeň môže spôsobiť smrteľné krvné zrazeniny.

Na tvarujúcu spodnú bielizeň alebo tzv. body shapers vsádzajú mnohé celebrity. Nosia ich Beyoncé, Adele či Oprah Winfrey, avšak podľa amerických lekárov si tým poškodzujú zdravie a ohrozujú tým dokonca svoj život. Ženy, ktoré nosia príliš stiahnuté tvarujúce spodné prádlo, môžu mať vážne komplikácie, zažívacie ťažkosti a smrteľné krvné zrazeniny.

Spôsobuje smrť

Príliš tesná zoštíhľujúca bielizeň totiž obmedzuje prietok krvi z panvy do hrudníka, môže poškodzovať orgány v brušnej dutine, a tak spôsobiť krvné zrazeniny vedúce k trombóze.

"Keď ženy nosia veľmi tesné oblečenie, znižuje sa tým prietok krvi. To môže viesť ku krvným zrazeninám, ktoré môžu putovať až do pľúc, srdca a mozgu a spôsobiť aj smrť, "myslí si popredná americká gynekologička Farzaneh Sabiová.

Zvoľte si správnu veľkosť

Súhlasí s ňou aj neurológ Orly Avitzur, ktorý však tvrdí, že nebezpečenstvo hrozí skutočne v tých prípadoch, kedy je tvarujúca bielizeň príliš tesná. Ak ženy zvolia správnu veľkosť, mierne stiahnutá bielizeň nevadí. Avšak častá a dlhodobá podpora brušnej steny týmto spôsobom vedie k jej väčšiemu ochabovaniu svalov.

"Čím tesnejšia je látka a čím nepohodlnejšia je nosenie tejto bielizne, tým je riziko poškodenia zdravia vyššie," dodáva Avitzur.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9